Télapu, Túlélni a karácsonyt, Hull a pelyhes – itt a 10 leghitványabb karácsonyi film

Listánkról természetesen nem hiányozhat a Macaulay Culkin-mentes Reszkessetek, betörők! 3 és a Jack Frost című, B-kategóriás horror sem!

Santa Claus Conquers the Martians (1964)

Fontos az elején leszögezni, hogy a 10 legbénább karácsonyi filmet bemutató listánk nem rangsor – hiszen mindegyik itt felsorolt alkotás olyan hitvány, hogy dobogós helyezett lehetne! Inkább időrendben mutatjuk be, hogy minden korszakban léteztek borzasztóan rossz ünnepi filmek, nagy családi dínomdánommal, karácsonyi gyerekkórussal és pocakos Mikulással. A Santa Claus Conquers the Martians című 1964-es gyöngyszemet akár a hírhedt Ed Wood is rendezhette volna, annyira tipikus B-kategóriás gagyi. „Gonosz űrlények” (azaz: nevetséges maskarába bújtatott statiszták) el akarják rabolni a jóságos Télapót, hogy a Marsra hurcolják, és ott befogják játékot gyártani a marsiaknak. Csakhogy a Földön a karácsonyi őrületben annyi Mikulás-jelmezes fickó van, hogy elrabolnak két földi gyereket is, hátha ők be tudják azonosítani az igazi Mikulást, és végül az ajándékra vágyakozó marslakók egymás ellen fordulnak...

 

Silent Night, Deadly Night 2 (1987)

A Silent Night, Deadly Night-franchise lényegében a Halloween, a Péntek 13. és a Rémálom az Elm utcában receptjét követte: egy jellegzetes ruhájú, kattant sorozatgyilkos egy jellegzetes fegyverrel sorra öldösni kezdi egy tipikus kisváros lakóit. A csavar itt mindössze annyi volt, hogy ezúttal Télapó-jelmezt hordott a gyilkos, és baltával öldökölt, hogy így álljon a világon bosszút, amiért egy Mikulás-ruhás rabló megölte a szüleit. Az 1984-es első rész még egy egész ütős horror volt, a '87-es folytatásra (amiben Eric Freeman alakította a gyilkost) viszont csak a mémmé vált Garbage Day!-jelenet miatt emlékszik az utókor ami a filmtörténelem legbénább akciójelenete is egyben.

 

Télapu (1994)

Tagadhatatlan, hogy a karácsonyi filmek igazi áradata a '90-es években zúdult a nyakunkba, és ennek a dömpingnek az okozója Tim Allen volt a Télapuval. Sajnos ez a családi vígjáték úgy gagyi, ahogy van, és még 25 év távlatából sem képes megszépíteni az idő. Az egész történet eleve egy kifordított Karácsonyi ének, ahol a karácsonyt gyűlölő, mogorva Ebenezer Scrooge-ot ezúttal Tim Allen alakítja, aki kénytelen átvenni az ajándékokat kihordó Mikulás szerepét, miután akkorát kiált alsógatyában az öregre, hogy szegény leesik a tetőről. Mivel a filmet a Disney készítette, tele van émelyítően aranyos gyerekekkel, és azzal a fajta rajzfilmekből átemelt Reszkessetek, betörők!-humorral, ahol a főhős gereblyébe lép, kigyullad a ruhája és úgy felfújódik a hasa, mint egy lufi.

 

Hull a pelyhes (1996)

Az 1988-as Ikrek után több rendező is felfedezte Arnold Schwarzenegger vicces oldalát, és sorra készültek az olyan vígjátékok a főszereplésével, mint az Ovizsaru és a Junior, illetve az akciófilmjeiben is egyre több lett a humor (Az utolsó akcióhősben még pont jó volt az arány, a Batman és Robin viszont önmaga paródiájává vált). A kereskedelmi tévék a mai napig minden évben levetítik a Hull a pelyhest, amiben a jó Arnold bucira pofozza az összes Mikulás-jelmezes fickót a városban, miután egyetlen plázában és játékboltban sem találja a gyerekek új kedvencét, a Turbo Mant. A főhős akciófigurát követelő fiát egyébként a kis Darth Vadert alakító Jake Lloyd játszotta.

 

Muszklimikulás (1996)

1996 novembere Schwarzenegger Hull a pelyheséről szólt, pedig a korszak másik közkedvelt izompacsirtája, Hulk Hogan is leforgatott ugyanebben az évben egy karácsonyi akcióvígjátékot! A Muszklimikulásban ő is egy ugyanolyan gazdag és rátarti fickót játszott, mint amilyen Scrooge volt a Karácsonyi énekben, aki a történet végére megjavul. Blake (őt alakítja a szőke pankrátor) Mikulás-ruhában próbál elbújni az egyik iskolában a rendőrség elől, miután gyorshajtásért üldözőbe veszik. Csakhogy lezuhan a szeméttárolóba, és elveszti az eszméletét. Magához térve nem emlékszik semmire, még a nevére sem, így végül az őt kizsebelő, kedves tolvajnak elhiszi, hogy ő az Északi-sarkon élő Mikulás... Érdekesség, hogy ez volt Mila Kunis egyik első filmje!

 

Jack Frost (1997)

Jack Frost ugyanolyan népszerű folklórhős Amerikában, mint nálunk a Kisgömböc vagy a Hétszűnyű Kapanyányimonyók (Fagy Jancsi és Dér Jankó néven persze már találkozhattunk vele mi is a modern mesékben). Egy B-filmes horrorrendező, Michael Cooney 1997-ben ezt a Jack Frost-figurát és a Gyerekjáték agresszív babáját, Chucky-t gyúrta össze gyilkos hóemberré. Egy kivégzésre váró bűnözőt szállító busz összeütközik egy veszélyes vegyi anyagokkal teli teherautóval, így amikor a frissen kiszabadult gonosztevő savmarta arccal elkezd a hóban fetrengeni, átváltozik gyilkos hóemberré.  A film a röhejes eredettörténet után tobzódik az egyszerre gyomorforgató és vicces gyilkosságokban – a legemlékezetesebb ezek közül alighanem az, amikor az Amerikai pite-filmek szexi Nadjájával, Shannon Elizabeth-tel végez.

 

Reszkessetek, betörők! 3 (1997)

Hatalmas siker volt 1990-ben és 1992-ben a Reszkessetek, betörők! 1-2, nem csoda, hogy a Fox stúdió folytatást akart. Macaulay Culkin azonban nem akarta harmadszorra is eljátszani Kevint, mert félt, hogy beskatulyázzák, ráadásul Joe Pesci és Daniel Stern is kiszálltak a buliból, hogy végre más projektekkel foglalkozhassanak. Eredetileg ezt a részt is Chris Columbusnak ajánlotta fel a Fox, de ő hallani sem akart róla, így a rendezői székbe végül az előző két rész vágója, Raja Gosnell ült – olyan is lett a film... A Reszkessetek, betörők! 3 lényegében csak annyiban hasonlít az előző két részre, hogy ez is Chicago kertvárosi övezetében játszódik, és itt is egy komisz kisfiú (ezúttal Alex D. Linz) védi meg karácsonykor a családi házat a gonosz betörőktől. Érdekesség, hogy szerepelt a filmben az akkor még csak 12 éves Scarlett Johansson is!

 

Túlélni a karácsonyt (2004)

Ben Affleck és James Gandolfini 15 évvel ezelőtti vígjátéka mindig nagyon előkelő helyezést kap a mozimagazinok minden idők legrosszabb karácsonyi filmjeit felsoroló listáin. A dúsgazdag Drew Latham (Ben Affleck) belefárad abba, hogy mindig egyedül tölti a karácsonyt, és úgy dönt, bérel magának egy családot az ünnepekre. Tesz egy visszautasíthatatlan ajánlatot a Valco családnak (James Gandolfini, Christina Applegate és Catherine O'Hara), akik most abban a kertvárosi házban laknak, ahol ő annak idején felnőtt. A bosszantó vendég és az idegesítő kívánságai azonban rémálommá teszik a Valco família békés ünnepét.

 

Kiskarácsony mindenáron (2006)

Danny DeVito és Matthew Broderick igazi szupersztároknak számítottak a '90-es években, azóta viszont teljesen kikoptak a hollywoodi filmekből. Ehhez valószínűleg hozzájárult az is, hogy 2006-ban ez az 51 millió dollárból forgatott karácsonyi vígjátékuk óriásit bukott: mindössze 46,8 milliót kapart össze a pénztáraknál. A sztori lényegében A szomszéd nője mindig zöldebb, felvizezve a Reszkessetek, betörők! gyilkos karácsonyi szívatásaival: egy kisvárosi fickó (Danny DeVito) elhatározza, hogy olyan boldog karácsonyt szervez, amit még az űrből is irigyelni fognak, és annyi villanykörtével akarja feldíszíteni házát, hogy a marslakók is jól lássák!  A karót nyelt szomszédját (Matthew Broderick) azonban ez a terv rettenetesen bosszantja, és mindenképpen meg akarja akadályozni. A két elvetemült családapa mindenre kész, hogy pokollá tegye a másik karácsonyát!

 

Télbratyó (2007)

A film, ami nemcsak a 10 leghitványabb karácsonyi filmes listában lehetne dobogós, de a legbénább magyar címek versenyén is különdíjat érdemelne! Fred Claus (Vince Vaughn), aki egész életében testvére, Nick, a Télapó (Paul Giamatti) árnyékában élt, ötvenezer dollárt próbál legombolni a tesóról. Télapó azonban bekeményít, és cserébe arra kötelezi Fredet, hogy pár napig dolgozzon neki. Az időzítés nem a legszerencsésebb, a minisztérium ugyanis a Télapó nyakára küldi Clyde-ot (Kevin Spacey), hogy a hatékonyságot vizsgálja. Csak három hiba, és a Télapó a manóival együtt ki van rúgva.