Tényleg A remény rabjai a világ legjobb filmje?

Igen, de Bud Spencert meg a Terminátort is imádjuk. Itt a Port.hu Top 100-as filmes listája, olvasóink szavazatai alapján.

Óriási hírünk van azoknak, akik régóta szerették volna, ha a Port.hu filmes adatlapjain adott értékeléseket a rendszer egy toplistába rendezi: összeállt a Port Top 100-as listája, szabadon böngészhető ezen a linken! Érdekesség, hogy az olvasói szavazatok alapján a mi listánkon is ugyanúgy A remény rabjai lett az első, ahogy az IMDb népszerű hivatkozási pontként kezelt Top 250-es listáján is évek óta ez a világ legjobb filmje (legalábbis a neten aktív mozinézők szerint).

A Port Top 10-es listája jelenleg így néz ki:

 1. A remény rabjai
 2. Forrest Gump
 3. Stephen King: Halálsoron
 4. Vissza a jövőbe
 5. Szerelmünk lapjai
 6. Terminátor 2. - Az ítélet napja
 7. Életrevalók
 8. A Keresztapa
 9. Elrabolva
 10. ...és megint dühbe jövünk

Összehasonlításképp itt az IMDb-s Top 10:

 1. A remény rabjai
 2. A keresztapa
 3. A keresztapa 2
 4. A sötét lovag
 5. Tizenkét dühös ember
 6. Schindler listája
 7. Ponyvaregény
 8. A Gyűrűk Ura: A király visszatér
 9. A Jó, a Rossz és a Csúf
 10. Harcosok klubja

Nagyon érdekes látni, hogy A remény rabjain és A keresztapán kívül nincs semmi átfedés a két listában. A Forrest Gump az IMDb-n a 12. helyen áll, míg a Terminátor 2 - Az ítélet napja a 43. ugyanott. A Port olvasói viszont csak a 83. helyre rangsorolták az IMDb-n dobogós A keresztapa 2-t, a Schindler listája és a Tizenkét dühös ember pedig érdekes módon be sem jutott nálunk a legjobb 100 film közé.

A Port.hu a 100-as listához ugyanazt a Thomas Bayes (1701-1761) brit matematikus által kifejlesztett Bayes-becslést használja, mint az IMDb. Ezt a statisztikai eljárást az alábbi függvény írja le:

Súlyozott érték (SÉ) = (v / (v+m)) * R + (m / (v+m)) * C

ahol:
R = a filmre adott szavazatok átlaga
v = a filmre adott szavazatok száma
m = minimális szavazatszám, amivel be lehet kerülni a toplistába
C = az összes film összes szavazatának az átlaga

A végeredmény minden esetben egy 1 és 10 közötti szám lesz, ami alapján rangsoroljuk a filmeket. Minél több szavazattal rendelkezik egy film, a rendszer annál inkább figyelembe veszi a ténylegesen rá adott szavazatok átlagát. Vagyis ha egy filmre már ezren szavaztak, az eredmény valószínűleg közelebb áll a tényleges népszerűséghez, mint amikor egy adott filmre csak tízen voksoltak.