Tényleg, hová tűnt Cate Blanchett?

Megjelent Richard Linklater új filmje, a Maria Semple bestsellere alapján készült Where'd You Go, Bernadette? első előzetese a meglepően normális Cate Blanchett-tel. Illetve nélküle.

Kissé váratlanul, nagyobb hírverés nélkül jelent meg Richard Linklater (Sráckor, Mielőtt felkel a nap, Rocksuli) új munkája, a Where'd You Go, Bernadette? sztárparádés első előzetese. A film, Maria Semple magyar fordításban Hová tűntél, Bernadette? címmel megjelent regényének feldolgozása azt rejti, amit a cím is mond: egy háziasszony eltűnését, de ahogy az az első, az Annapurna Pictures által kiadott első előzetesből kiderül, nem kell aggódnunk Bernadette Foxért. Nem rabolták el, nem állt össze egy másik férfival, nem omlott össze mentálisan vagy lett drogos, csak eltűnt. Felszívódott, elnyelte a föld, de nyomokat azért hagyott maga után.

A címszereplőt a mostanában ennél jóval extravagánsabb szerepeket vállaló, ezért átlagos háziasszonyként kissé meglepő Cate Blanchett játssza, akinek ragyogóan okos kislánya (Emma Nelson első szerepében) és szerető férje (a mindig kissé alulértékelt Billy Crudup) van, és látszólag boldog. Kitűnő tanuló lányuk történetünk elején tanulmányi eredményeiért cserébe egy közös antarktiszi utat kér, és lehet, hogy ez lesz a későbbi események kiváltója – nyilván nem véletlenül látunk később jéghegyeket. A sokat mosolygó Bernadette ezek után eltűnik, a közösség pedig felbolydul, és rengetegszer mondják azt, hogy Bernadette! A vidám filmzene és a sok mosolygós arc azonban azt jelzi, hogy, ha voltak is sötét, netán szomorú momentumok hősnőnk életében, nem kell túlságosan izgulnunk miatta. Vagy kell, és most félrevezetnek minket? 

A további szerepekben is két, inkább vígjátékokból ismert színésznő, Kristen Wiig és Judy Greer látható, illetve feltűnik még James Urbaniak, Zoe Chao és Laurence Fishburne is. Mindez sokkal inkább úgy hangzik, mint egy szokásos kedves, bohókás, sokat utazós Alexander Payne film, mint egy Linklater darab, de ez mit sem von le az értékéből. A Where’d you Go, Bernadette? bemutatója március 22-én lesz Amerikában, és már csak Cate Blanchett miatt is reméljük, hogy elhozza hozzánk valaki, igaz, Linklater előző két munkáját az Everybody Wants Some-ot (2016) és a Last Flag Flyingot (2017) nem hozta be hozzánk egy forgalmazó sem, ami azért ad okot némi aggodalomra.