Tiltakoznak a 2012-es mozis tömegmészárlás áldozatainak rokonai a Joker erőszakossága miatt, a Warner korrekten reagált

A stúdió válaszolt nyílt levelükre. Az a Century mozi nem vetíti le a filmet ott, ahol a tragédia történt.

2012-ben a Colorado állambeli Aurora városában 12 emberrel végzett és további 70-et megsebesített egy felfegyverzett, gázálarcos férfi A sötét lovag – Felemelkedés című Batman-film esti vetítésén az Aurora Century moziban. A vérengzés elkövetője, James Eagan Holmes a terem hátsó bejáratát kitámasztva tudott a vetítés ideje alatt kimenni a pakolóba a fegyvereiért, hogy aztán egy füstbombát eldobva válogatás nélkül lőjön mindenkire. A nézők először fel sem fogták, mi történik, mert a vásznon is épp lövöldöztek, ráadásul a terembe besétáló maszkos elkövetőre sem gyanakodtak, hiszen több Batman-rajongó is jelmezben nézte végig a filmet. 

Az aurorai vérengzésben elhunytak áldozatainak hozzátartozói most a hamarosan mindenhol mozikba kerülő Joker miatt írtak nyílt levelet a Warner stúdiónak, hogy ne népszerűsítsék azokat a bomlott elméjű embereket, akik az egész társadalmon akarnak bosszút állni a sérelmeikért (a filmben ilyen a Jokerré váló, lecsúszott humorista, Arthur Fleck is). Íme a levél, amit Ann Sarnoffnak, a Warner vezérigazgatójának címeztek:

Kedves Ann Sarnoff!
A coloradói Aurorában, a Century 16 moziban 2012. július 20-án tartott A sötét lovag – Felemelkedés-vetítésen meggyilkolt 12 ember családtagjai és barátai vagyunk. Ez a tragédia, amit egy olyan személy követett el, aki úgy érezte, a társadalom számkivetettje lett, megváltoztatta az egész életünket. Épp ezért határoztunk úgy, hogy az lesz a feladatunk, hogy elérjük, egyetlen más családnak se kelljen átélnie azt a poklot és fájdalmat, amelyen mi keresztülmentünk. Higgye el, ez nem múlik el. Amikor megtudtuk, hogy Warner Bros. elkészíti a Joker című filmet, amelyben a főszereplő karakter egy szimpatikus eredettörténetet kap, úgy döntöttünk, itt meg kell állnunk egy pillanatra! Világossá akarjuk tenni, hogy támogatjuk mindenki szólásszabadsághoz és szabad véleménynyilvánításhoz való jogát. De bárki, aki valaha is látott már képregényfilmet, tudja: a nagy erő nagy felelősséggel jár. Éppen ezért kérjük Önt, hogy használja az ismertségét és befolyását arra, hogy csatlakozik hozzánk a kevesebb lőfegyvert birtokló társadalom felépítéséért vívott küzdelmünkben. Az elmúlt néhány hétben a Walmarttól a CVS-ig több nagy amerikai cég is bejelentette, hogy lépéseket fognak tenni a biztonságosabb fegyverviselés érdekében. Kérjük, legyen Ön is tagja annak a vállalati vezetőkből álló, egyre növekvő kórusnak, akik megértik, hogy mindannyiunk biztonsága érdekében ők is felelősséggel tartoznak a társadalomnak.

A levél aláírói arra kérték a Warner stúdiót, ne támogassák a fegyverlobbit és azokat a politikusokat, akik a szabad fegyvertartás hívei, támogassák viszont azokat, akik a fegyvertartás szigorításáért küzdenek, valamint azokat alapítványokat, amelyek a fegyveres támadások túlélőinek segítenek. Miután több újság is írt az üzenetről a Variety-től kezdve az IGN-en és a ScreenRanten át a The Hollywood Reporterig és az IndieWire-ig, a Warner stúdió hivatalos közleményben válaszolt a coloradói családoknak, amelyben leszögezte: a Joker-film nem veszi védelmébe a való világban létező erőszakot és nem ábrázolja pozitív hősként a címszereplőt, akit Joaquin Phoenix alakít.

A fegyveres erőszak társadalmunkban egy kritikus kérdés. Mély együttérzésünket tolmácsoljuk a tragédiában érintett összes család számára. Cégünk régóta adományoz az erőszak áldozatainak, köztük az Aurorának is, és az elmúlt hetekben az anyavállalatunk csatlakozott más üzleti vezetőkhöz, hogy együtt hívják fel a politikai döntéshozók figyelmét arra, hogy kétpárti egyeztetéssel hozzanak létre jogszabályokat ennek az erőszakhullámnak a kezelésére. Ugyanakkor a Warner Bros. úgy véli, a történetmesélés egyik feladata pont a beszélgetések kezdeményezése, az összetett kérdések körüljárása. Azt azonban kijelenthetjük: a kitalált karakter Joker és a filmje nem az erőszak legitimálását jelenti. Nem ez a film lényege, a filmkészítőknek és a stúdióknak sem az a szándéka, hogy ezt a karaktert hősnek állítsa be.

A Screenrant és a The Hollywood Rreporter eközben arról ír, hogy a The Century mozilánc úgy döntött, hogy a coloradói Aurora Century és az XD filmszínházak kegyeleti okokból nem tűzik műsorra a Jokert, így biztosítva a hozzátartozókat arról, nehogy esetleg még egyszer megismétlődjön a 2012-es tragédia. (via Independent & IndieWire)