Tom Cruise repülős mutatványához külön engedélyt kellett kérni a haditengerészettől

A színész a Top Gun folytatásában újabb őrültségre adta a fejét, a rendező pedig elmesélte, milyen embert próbáló feladat volt a levegőben forgatni.

Tom Cruise jó néhány éve a saját (mi több: az ember) határait feszegetve egyre őrültebb mutatványokat vállal be filmjeiben, így nem meglepő, hogy a Top Gun: Maverick alcímű folytatásában is a saját életével játszik. A még tavaly nyáron közzétett, első trailer legelején is láthattuk, ahogy egy vadászgéppel hátborzongatóan közel száguld a földfelszínhez. Joseph Kosinski, a film rendezője (Tron: Örökség, Feledés) mesélte az Entertainment Weeklynek, hogy olyan extrémen alacsonyan szállt, hogy különleges engedélyt kellett kérni hozzá az amerikai haditengerészettől. Azt is elárulta, hogy a filmben látunk majd repülőgép-hordozón való landolást, illetve felszállást is – amiket Cruise nyilván saját maga hajtott végre. "Tom kiélhette az összes repülési álmát" - tette hozzá Kosinski.

A rendező azt is kiemelte, hogy míg a klasszikus Top Gun zöldfülű pilótákról szólt, addig a folytatásban már tanult, fiatal pilóták lesznek, és Pete “Maverick” Mitchell egy speciális képzésen oktatja őket. És bár Val Kilmer is visszatér, de őt egyelőre még rejtegetik, ám a film Twitter oldalán közzétettek néhány fotót az új szereplőkről. Közülük a történet szempontjából a legfontosabb Bradley “Rooster” Bradshaw hadnagy (Miles Teller), Goose (Anthony Edwards) fia, mi több, a Maverick és a közte lévő viszony intenzitása volt az egyik döntő ok, amiért Cruise belevágott a folytatásba.

 

Az új színészek számára embert próbáló kaland volt a forgatás: az F-18 Super Hornet vadászgépeket hat-hat IMAX-kamerával szerelték fel, és a levegőben rögzítették a repülős jeleneteket. Ugyan tapasztalt pilóták vezették a gépeket, de a színészek is ott ültek, és már ez is igen megterhelő kihívás volt a  számukra, időnként bele is betegedtek, de ez még a legtapasztaltabb pilótákkal is megtörténik olykor. A forgatás előtt a színészek hónapokig készültek, repülőleckéket vettek, amit maga Cruise állított össze: Cessnákkal kezdték, majd apránként egyre bonyolultabb gépekkel repültek, hogy végül beülhessenek az F-18-asokba.

Kosinski érzékletesen festette le, milyen volt számukra a légi jelenetek forgatása:

Odafent nincs stáb. Nem vagyok velük, sem operatőr, fodrász vagy sminkes. A felvétel minden mozzanatáért övék a felelősség, amikor fent vannak azokon a repülőgépeken.

A Top Gun: Mavericket július 16-ától vetítik a mozikban.

(Forrás: Entertainment Weekly)