Tom Hanks rövidfilmben emlékezett meg a Philadelphia 25 éves évfordulójáról

Az AIDS 1993-ban még tabutéma volt, ma már a Coca-Cola is felvilágosító videót forgat a HIV-vírusról.

Idén decemberben lesz 25 éve, hogy mozikba került a Philadelphia. A film nemcsak Oscar-díjat hozott Tom Hanksnek, a '90-es évek népszerű vígjátéksztárjának, de azt is sikerült vele elérni, hogy az emberekből ne viszolygást, hanem együttérzést váltsanak ki az AIDS-betegek. Ma már elég nehéz elképzelni, hogy a HIV-vírus akkoriban még tabutéma volt, a Philadelphia viszont nagy áttörést hozott a fertőzés okainak megértésében és a tévhitek eloszlatásában (akárcsak az ugyanebben az évben bemutatott És a zenekar játszik tovább), például hogy ez a betegség nemcsak a homoszexuálisok között terjedhet, heteroszexuálisok is ugyanúgy elkaphatják nemi úton, kézfogással viszont egyáltalán nem terjed.

A filmben Hanks egy menő vállalati ügyvédet alakított, aki egészen addig titokban tudta tartani, hogy homoszexuális, amíg ki nem derült, hogy AIDS-es. Betegsége látható jelei miatt a cége koholt vádak alapján elbocsátotta, ő azonban nem nyugodott ebbe bele, perre vitte a dolgot. Denzel Washinton alakította a védőügyvédjét, aki először elutasította a munkát az előítéletei miatt, de később a hivatástudata felülkerekedett, és elvállalta az ügyet.

25 évvel később Tom Hanks, Denzel Washington, valamint a Philadelphia harmadik főszereplője, Mary Steenburgen egy rövidfilmet is leforgattak a Coca-Cola és az AIDS visszaszorításáért küzdő RED felkérésére. A The Last Mile november 15-én fog debütálni. Bemutatja többek között a Philadelphia hatását a mozinézőkre, és azt is, hogy a hasonló nevű kezdeményezés, a The Last Mile munkatársai hogyan küzdenek HIV-fertőzés ellen, és hogyan viszik el a vírus szaporodását lelassító gyógyszereket akár Afrika elmaradottabb régióiba is, naponta több órát földutakon biciklizve. (via Indepemdent)