Tommy Wiseau tizennégy év után újra filmet csinált

Méghozzá a kultikus The Room másik főszereplőjével együtt. Oh, hi Mark.

Ha nem láttad a The Roomot, és szereted a rossz filmeket, feltétlenül látnod kell Tommy Wiseau 2003-as művét. Nincs még egy olyan rossz film, mint az. Sőt: ilyen különlegesen rossz film egyszerűen nem létezik. A hagyományos esztétikai, dramaturgiai kategóriák nem alkalmazhatók rá, mert annyira felfoghatatlanul rossz, hogy arra nem lehet előzetesen felkészülni.

 

És a maga módján épp ezért zseniális. Tommy Wiseau, a rejtélyes múltú író-rendező-producer-főszereplő-MINDEN hihetetlenül extrém figura, annyira másképp látja a világot, hogy akadnak, akik viccesen földönkívülinek tartják. 

Nyilván egy ilyen őszinte, szívből jövő katasztrófa, mint a The Room megismételhetetlen, ezért Wiseau új filmje, a Best F(r)iends valószínűleg nem emelkedhet kultikus magaslatokba - mert a The Roomot egyenesen a rossz filmek Aranypolgárának nevezik.

Best F(r)iends forgatókönyvét Greg Sestero, azaz a The Room Markja írta, és  főszerepet is játszik. Ó Jon, aki egy "A családomat nindzsák rabolták el, pénz kéne karate leckékre" táblával álldogál az út közepén, mikor autóval megáll mellette Wiseau karaktere, a hullaházban dolgozó Harvey. A fura fickó híres színészek maszkját teszi a testekre, hogy szebben kerüljenek át a túlvilágra, de közben ellopja az aranyfogaikat. Munkát ajánl Jonnak, és a derék csöves le is nyúlja hamarosan az aranyos holmikat, amiből persze bonyodalom kerekedik.

A Los Angeles-i Beyond Festen mutatták be a filmet, és a Slashfilm kritikusa ugyan lehúzta, de hozzáteszi, hogy tökéletesen illeszkedik a Wiseau-univerzumba, így a hagyományost értékelést tanácsos elvetni. Sok a fancervice: csomó kikacsintás, direkt utalás van a The Roomra, de sajnos eléggé mesterkéltek. Az viszont mindenkit meglepett, hogy  ez csupán egy történet első fele volt, jövőre érkezik a Best F(r)iends második része.

Wiseau népszerűsége egyébként szárnyal: decemberben érkezik James Franco The Disaster Artist című filmje, ami a A The Room forgatásáról szól, amit Sestro azonos című könyve alapján írtak. (Magyarul valószínűleg nem fog megjelenni, de aki teheti, olvassa el, megéri.) Franco nem csak rendezte, hanem Wiseaut is ő alakítja, és a fesztiválos vetítések után máris Oscart emlegetnek a film kapcsán.