Tudtad, hogy valójában sosem létezett a Reszkessetek, betörők! gengszterfilmje?

A Szennyes lelkű angyalok kamucím volt, és a stáb találta ki azt is, hogy Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!

Közeleg a karácsony, tehát valamelyik nagy kereskedelmi adó ezredjére is leadja majd a Reszkessetek, betörők!-et. Ami persze nem baj, mert sokadszorra is jó móka – én például a mai napig hangosan röhögök a filmbéli régi noir, a Szennyes lelkű angyalok két maffiózóján, Gengszter Johnnyn és a Kígyón:

Ez volt ugye a kis Kevin kedvenc maffiafilmje, aminek a fegyverropogásos jelenete különösen jól jött akkor, a főhős rá akart ijeszteni a pizzafutárra és a Vizes Banda tökkelütött rablópárosára. Viszont azzal nem tudom, tisztában vannak-e a fekete öves Kevin McCallister-rajongók, hogy

sosem létezett olyan film noir, hogy Szennyes lelkű angyalok, az egészet Chris Colombusék találták ki és vették fel egy iskolában, mindössze egyetlen nappal azelőtt, hogy elindult volna a Reszkessetek, betörők! tényleges forgatása!

A film operatőre, Julio Macat a Vanity Fair cikkében mesélte el, hogy a kamu krimi leforgatására csak egyetlen napjuk volt, mielőtt ténylegesen elkezdődött volna az érdemi munka.

Semmit sem veszíthettünk, így hát beleadtunk mindent!

A helyszín a New Trier West High School használaton kívüli koncertterme volt, a Chicago szomszédságában fekvő kisvárosban, Winnetkában. Gengszter Johnny irodájából valójában csak két falat építettek meg: az egyiken kenődött ki Kígyó, a másik pedig Johnny háta mögött volt, ezt kellett feldíszíteni a '40-es évekre jellemző tárgyakkal. Szerencséjük volt: régi reluxa és egy ósdi telefon is volt az iskolában, amiket kiválóan fel lehetett használni a jelenethez.

Ez a noir eredetileg csak úgy szerepelt a forgatókönyvben, hogy Kevin „nézi a Gengszterfilmet”. Dan Webster díszlettervező ötlete volt, hogy ha már úgyis James Cagney 1938-as filmjét, a Mocskos arcú angyalokat használták inspirációnak, akkor a címét is vegyék kölcsön, így lett Kevin VHS-kazettájának címe a valójában sosem létező Szennyes lelkű angyalok. Julio Macat meggyőzte Chris Columbus rendezőt arról is, hogy ugyanazokat a kameratechnikákat használják, mint ha tényleg 1940-ben forgattak volna egy gengszterfilmet, így a végeredmény is sokkal autentikusabbnak tűnt.

Érdekesség, hogy a szitává lőtt Kígyót alakító Michael Guidót eredetileg Johnny Valentine szerepére szerződtették. Csakhogy a színész olyan viccesen utánozta a casting alatt a Mocskos arcú angyalok főszereplőjét, James Cagneyt, és annyira megnevettette Chris Columbust, hogy végül pórul járt gengszter szerepét kapta meg (Johnny pedig az 1999-ben elhunyt karakterszínész, Ralph Foody lett). A 68 éves Micahel Guidónak saját bevallása szerint a forgatáson fogalma sem volt, mihez adja a nevét, és csak jóval később derült ki számára, hogy a világ egyik legismertebb családi vígjátékának kamufilmjében volt főszereplő, ami miatt a mai napig vigyorogva köszönnek rá az utcán. (via Movieweb)