Túl durva volt A sötét lovag - Felemelkedés egyik jelenete, Nolan kidobta, nehogy „17 éven felülieknek” kategóriás legyen a film

A rendőrt alakító Matthew Modine eredeti halála annyira erőszakos volt, hogy inkább átírták a 2012-es kultfilmben.

Ma már egyáltalán nem ritka dolog, hogy R-besorolású korhatár-kategóriába kerülnek olyan kasszarobbantó hollywoodi blockbusterek, mint amilyen a 2016-os Deadpool vagy a 2017-es Logan voltak (amelyek egyébként nálunk jellemzően inkább 16-os karikát kapnak, semmint 18-ast). 2012-ben, A sötét lovag - Felemelkedés idején azonban még más szelek fújtak, és Christopher Nolan rendezőnek kétszer is meg kellett gondolnia, mit hagy benne a filmben és mit vág ki belőle, hogy bele tudjon férni a legtöbb nézővel és legnagyobb bevétellel kecsegtető PG-13-as kategóriába.

Forrás: Port.hu

 

Matthew Modine, aki a filmben egy Peter Foley nevű gothami rendőrtisztet alakított, olyan erőszakos halált halt eredetileg a történetben,  hogy Christopher Nolannak ki kellett vágnia a végső verzióból, máskülönben A sötét lovag - Felemelkedés NC-17 besorolást kap, vagyis a 17 éven aluliak (akik a mai napig a képregények fő célcsoportjának számítanak) meg sem nézhetik! Ezt nyilvánvalóan nem engedte volna meg akkoriban a filmet gyártó Warner Bros. stúdió.

Modine a ReelBlend podcastban mesélte el, hogy Christopher Nolan eredetileg úgy írta meg a forgatókönyvet, hogy Foley rendőrtisztet az a teherautó gázolja el, amit Talia al Ghul (Marion Cotillard) vezetett végig őrült tempóban Gotham utcáin.

Néhány vágás, én pedig már a földön vagyok, holtan. De ez elég brutális volt. A srácot, aki a dublőröm volt, tényleg elütötte az autó. Plexi falat raktak a [kocsi] elejére, és úgy mentek neki, aztán kötelekkel a levegőbe rántották, és körülbelül négy és fél méter magasból visszalökték a földre. A teste a New York-i tőzsde előtti macskaköves utcába csapódott. Emlékszem, hogy Christopher Nolanra néztem, amikor mindezt felvettük. Fehér volt volt az arca. Ő úgy volt vele, hogy »Oké megvolt, menjünk tovább«, de azért ott volt az is, hogy »Istenem, fel fog kelni az a srác? Jól van?« Végül azt mondta, hogy ha ezt beletette volna a filmbe, akkor az NC-17 besorolást kap, mert ez annyira brutális volt!

A jelenetet végül kivágták, és Matthew Modine halálát is megváltoztatták arra, hogy Peter Foley-t végül Bane martalócai lövik le, amikor összecsapnak a zsarukkal a Gothami Rendőrkapitányság előtt. (via Indiewire.com)