Ugyanúgy szöktek meg, mint A remény rabjaiban

Hihetetlen sztorik, amelyek a valóságban is megtörténtek.

A remény rabjai

Az Imdb toplistájának örökös első helyezettjében Andy Dufresne egy Rita Hayworth poszterrel álcázza az alagutat, amit hosszú-hosszú évek alatt vájt ki a börtön falából. 2008-ban a New Jersey-i Union County Jail két rabja ugyanezt a módszert használta, hogy megszökjenek: ők bikinis nőket ábrázoló poszterrel rejtették el a lyukat. Pofátlan módon egy kis cetlit hagytak maguk után, amiben az egyik őrnek megköszönték a szerszámokat, majd boldog ünnepeket kívántak neki - míg a filmben a korrupt igazgató, itt az őr lett az események hatására öngyilkos. A két elítéltet rövid időn belül elfogták.

 

Gettómilliomos

Danny Boyle 2008-as Oscar-díjas filmjében egy Jamal nevű nyomornegyedbeli srác óriási összeget nyer az indiai Legyen Ön is milliomosban. Bármilyen szürreális, három évvel később ugyanez megtörtént a valóságban is: a 26 éves, India legszegényebb részén élő Sushil Kumar szerencsét próbált a műsorban. 27 millióan kísérték figyelemmel a diadalútját egészen a milliós fődíjig. És mi történt Sushillal a nyeremény után? Korábban a feleségével élt, az anyjával és öt testvérével, és hivatalnokként 120 dollárt keresett egy hónapban - ez csupán annyiban változott meg, hogy vásárolt egy robogót és egy generátort, ha épp a kedvenc tévéműsora közben menne el az áram.

 

Az utolsó szamuráj

1579-ben egy itáliai jezsuita misszionárius, Allesandro Valignano Japánba utazott fekete szolgájával, akinek az utókor sajnos nem őrizte meg a valódi nevét, de később Yasukeként vált ismertté. Azt beszélték róla, hogy az ereje, akár tíz férfié, és híre eljutott Oda Nobunaga hadúrhoz, aki rögvest az udvarába hívatta. Abban az időben a szigetországban különösen egzotikusnak számított a bőrszíne, így a daimjó meg akart bizonyosodni róla, hogy nem szemfényvesztés: derékig levetkeztette a férfit, és sikálni kezdték a testét, hogy nem csupán tintával színezték-e be. A teszt elvégzése után Nobunaga a szolgálatába fogadta, és ekkor adta neki a Yasuke nevet, ami azt jelent, hogy "fekete szamuráj". Csakhogy a hadúr öngyilkosságot követett el, miután a tábornokai elárulták, és hamarosan a fia is követte őt a halálba. A hatalomra került tábornok "agyatlan bestiának" tartotta Yasukét, aki még arra sem méltó, hogy megöljék - a valóságban nem került sor vérbosszúra, a fekete szamuráj letette a fegyvert és visszament a jezsuitákhoz. Soha többé nem hallottak róla.

(Forrás: Cracked)