Ugye Palpatine kacag sátánian a Star Wars IX-trailer végén?

Csubakka megkapja végre a Halálcsillag elpusztításáért járó medált? Lando visszatette a Falconra a tányérantennát, amit 30 éve ő tört le? Képkockánként elemeztük ki a The Rise of Skywalker előzetesét!

Április 12. óta már közel 23,5 millió alkalommal nézték meg a Csillagok háborúja-rajongók a Star Wars IX: The Rise of Skywalker első hivatalos előzetesét, és azóta is folyamatosan jelennek meg a cikkek és blogposztok, amelyekben képkockánként elemzik ki a fanok a látottakat. Mi is ezt tesszük most, egybegyúrva a CBR-en, a Digital Spyon, az Esquire-n, a Gaminghistorián és a Ziro.hun olvasottakat.

A nyitó képsorok alatt Luke Skywalker monológját halljuk, aki valószínűleg Erő-szellemként instruálja a sivatagban magányosan álldogáló Rey-t (Daisy Ridley), az utolsó, még élő Jedit. Mark Hamill egyébként ebben a közel két percben több szerepet kapott, mint a Star Wars VII-ben összesen! A bölcs Luke végig többes számban beszél arról, hogy Rey most már évezredekre visszamenőleg birtokolja a Jedik tudását, és a régi mesterek mindig vele lesznek – bár gyaníthatóan csak azokra gondol itt, akik megismerték az Erő-szellemmé válás titkát, ami a kánonban eddig csak Qui-Gonnak, Obi-Wannak, Yodának, Anakinnak és Luke-nak jött össze.

Azt egyelőre csak találgatni, melyik sivatagbolygón álldogál Rey. Valószínűleg nem a Jakkun, ahol felnőtt, mert nincsenek sehol sem űrhajóroncsok, és a Geonosis sem igen lehet ez a hely, mert annak a bolygónak lényegében csak az előzménytrilógiában volt szerepe. A Jedhát elpusztította a Birodalom a Zsivány Egyesben a Halálcsillaggal, de lehet, hogy nem lett annyi az egész bolygónak, és most itt van Rey – szemfüles rajongók ugyanis feljegyezték, hogy Abrams ugyanazon a jordániai helyszínen, Wadi Rumban forgatta a Star Wars IX-et, ahol a Zsivány Egyes is készült. A legnagyobb esélyes mégis a Tatooine, mert ott van ilyen sziklás terep, illetve ott nőt fel Anakin Skywalker és Luke Skywalker is, így ha Rey is Skywalker-rokon, akkor szépen bezárulna a kör azzal, hogy ő is felkeresi ősei legendás bolygóját.

A rendező, J.J. Abrams itt is, ahogyan a Star Wars 7-ben is, ügyesen lebegteti meg, hogy Rey lehet Han vagy akár Luke rég nem látott lánya is. A fenti képen például jól látható, hogy Rey megőrizte a Hantól kapott pisztolyt, de összerakta Luke régi fénykardját is, ami tönkrement a Star Wars 8-ban, a Snoke-kal vívott párbaj közben. Érdekesség, hogy Rey ruhája itt már makulátlan fehér, ellentétben a 7. részben hordott szürke köntössel és a 8. részben viselt fekete mellénnyel – a rajongók szerint ez azért van így, mert itt már egyértelmű, hogy a lány a jókat választotta, és már nem vacillál az Erő világos és sötét oldala között.

Az régóta köztudott, hogy George Lucas annak idején komplett jeleneteket átvett a kedvenc filmjeiből, többek között az 1955-ös Dam Bsuters című második világháborús drámából és John Wayne 1956-os westernjéből Az üldözőkből. Úgy tűnik, Abrams szintén előszeretettel használ efféle kultuláris kikacsintásokat – ez az üldözéses jelenet például mintha csak az Észak-északnyugat című, 1959-es Alfred Hitchcock-klasszikusból lenne kivágva, csak itt nem egy kétfedeles repülő, hanem egy TIE Interceptor kergeti a főhőst.

A vadászgépet közelről is megcsodálhatjuk, amikor Rey szaltózva rá akar ugrani a tetejére. Ez sajnos nem Kylo Ren egyedi építésű hajója (a TIE Silencer), hanem „csak” egy módosított TIE Interceptor, az Első Rend piros festésével.

Azt viszont nem tudni, ki vezeti a vadászgépet. A fekete kesztyű alapján lehet Hux admirális és Kylo Ren is akár – bár az utóbbi furcsa lenne, mivel a 8. részben mintha Rey különbékét kötött volna Han Solo és Snoke fővezér gyilkosával, és a rajongók is abban bíznak hogy ketten együtt szállnak majd szembe az Első Renddel.

A következő jelenetben egy tipikus felkelő vadászgép, egy A-Wing közelít meg az éj leple alatt egy felhőbe burkolózó bolygón egy olyan várost, ami mintha sziklafennsíkokra épült volna.

Néhány rajongó szerint ez a Jedha, ahol a Halálcsillag kísérleti robbantása miatt továbbra is porviharok dúlnak, viszont a tornyokkal díszített fennsíkokra viszont visszatért az élet (persze leginkább az itt bányászott kristályok miatt).

Mások a titokzatos bolygót csak Agraba-ként emlegetik, mert a pont úgy néz ki, mint a fáklyákkal megvilágított, kincses barlang, ahová Aladdin bemerészkedett a lámpásért... Az A-Wing, vagyis a lázadók legendásan gyors űrhajója (ó, hogy mennyit repkedtem vele az X-Wing videojátékban a '90-es években!) később is felbukkan a trailerben: a rajongók szerint ripityomra lövik egy Venator osztályú csillagromboló elleni ütközetben.

A következő jelenetsorban Kylo Ren egy vörösbe borult erdőben, rohamosztagosok élén hányja kardélre a rárontó páncélos martalócokat. Vajon ők kik? Csak nem Ren Lovagjai, akik zokon vették, hogy a vezetőjük kettévágta Snoke fővezért?

 Abrams szinte biztos, hogy belerakta ezt a szedett-vedett páncélt viselő harcias csapatot ebbe a filmbe, hiszen nem azért mutatta meg őket a Star Wars 7-ben, hogy aztán Rian Johnson teljesen megfeledkezzen róluk Az utolsó Jedikben...

A következő jelenetben azt láthatjuk, amint valaki épp meghegeszti Kylo Ren összetört sisakját. Az biztos, hogy ez nem Kylo, mert ha kikockázzuk a trailert, nagyon jól látszik, hogy az illetőnek olyan szőrös a keze, mint egy vukinak!

A következő jelenetben ismét a sziklás sivatagbolygót láthatjuk: Finn (John Boyega) és Poe (Oscar Isaac) kutatnak valami fontos dolog után. Érdekesség, hogy Finn-nél van Rey régi fém vívóbotja, Poe pedig úgy ágy áll a sziklán inget viselő, tarisznyás-pisztolytáskás hősként, mint valami csillagközi Indiana Jones!

Azt már korábban is lehetett hallani, hogy BB-8 a IX. részben kap egy droid pajtit. Nos, ő itt D-0, aki úgy néz ki, mintha valaki egy retró íróasztali lámpát rászögelt volna valami gumiabroncsra. Érdekes egyébként, hogy R2D2 egyetlen képkocka erejéig sem szerepel az előzetesben, pedig eddig az összes Star Wars-filmben benne volt!

A következő jelenet a kedvencem a trailerből: aki itt nem bokszolt örömében ujjongva a levegőbe, az nem is igazi Star Wars-rajongó! A jó öreg Lando Calrissian (Billy Dee Williams) visszatért, és Csubakkával (Joonas Suotamo) együtt indul új kalandokra a Millennium Falcon fedélzetén.

Az éles szemű rajongók természetesen azonnal kiszúrták, hogy a Falconon ismét a régi típusú, kerek antenna van:

Ezt ugye anno pont Lando törte le a második Halálcsillag elleni támadáskor (félelmetes, hogy még ma is mennyire hátborzongatóan jól néz ki ez az űrcsata, pedig A Jedi visszatér idén lesz 36 éves):

Han viszont egy téglalap alakú antennát tett a helyére a Star Wars 7 eseményei előtt:

A következő jelenetben ismét visszatérünk a titokzatos, sziklás sivatagbolygóra, ahol valamiféle fogathajtó verseny póznákkal kijelölt útvonalán zajlik épp nyaktörő üldözés. A sasszemű rajongók szerint itt épp Boba Fett-hátizsákjához hasonló jetpackekkel repkednek az Első Rend rohamosztagosai:

Alattuk pedig nem más menekül, mint Poe, Finn és az aranyszínű protokolldroid, C-3PO (Anthony Daniels), akinek most már nincs rézszínű karja, mint az új trilógia eddigi két részében. Hőseink antigravitációs járműve kísértetiesen hasonlít azokra a bárkákra, amivel Jabba és a díszes kompániája vitték ki Luke-ot, Hant és a többieket a Sarlacc veremhez – vagyis gyanús, hogy itt ismét a Tatooine-on vagyunk!

A lezuhanó A-Wing után ismét egy ismerős Star Wars-ereklyét láthatunk: ilyen díszes aranymedált kapott annak idején Luke és Han a Felkelőktől jutalmul, amiért felrobbantották az első Halálcsillagot.

A rajongók 1977 óta fájlalják, ahogy a Birodalom pusztító harcállomásának elpusztításában tevékenyen részt vevő Csubakka nem kapott ilyen emlékérmet... Talán pont most fogja megkapni Han medálját Leiától? Vagy ez igazából Luke kitüntetése és nem is Leia nézegeti?

A következő jelenetben Leia ölelgeti Reyt. Ez alighanem a Star Wars 7 találkozási jelenete, csak egy másik kameraállásból, mivel Carrie Fisher 2017-ben elhunyt, és a Lucasfilm megígérte, hogy nem fogják CGI technológiával újrarajzolni Leia hercegnőt, hanem csak a már korábban leforgatott jeleneteit teszik bele a IX. részbe.

Ezt a jelenetet akár A hét mesterlövészből is kiollózhatták volna: hét bátor kalandor, Csubakka, BB-8, D-0, C-3PO, Rey, Poe és Finn a korábban már sokat emlegetett, füves préris „westernbolygón” bámulnak megkövülten valamit.

Amiről most már tudjuk, hogy a második Halálcsillag tengerbe zuhant maradványai!

És hogy miért olyan biztos, hogy ez itt a második Halálcsillag szuperlézerének tányérja? Mert csak ezen a bázison volt saját trónterme a Császárnak, az első Halálcsillag pedig lényegében csak Vader és Tarkin kisded játékszere volt, hiszen az Uralkodóról nem is nagyon tudtunk semmit az 1977-es Star Wars idején. J.J. Abramsról viszont ma már tudni tudni, hogy Az ébredő Erő eredeti, Michael Arndttal együtt írt változatában még fontos szerepe volt a tengerbe zuhant Halálcsillag-daraboknak: olyannyira, hogy a búvárruhát öltő Rey (igaz, ekkor még Kirának hívták) egyenesen Palpatine víz alá süllyedt, régi trónszékéig elúszott volna valami fontos tárgyért!

És ha már Palpatine: a hétvégi Star Wars Celebration óta hivatalosan is elismerte a Lucasfilm, hogy az új előzetes végén az uralkodó kacag sátánian, mivel az őt alakító színész, Ian McDiarmid volt a gála egyik díszvendége a színpadon. No de hogy maradhatott ennyi ideig életben ez a ráncos gézengúz, akit egyszer már megöltek A Jedi visszatérben? Számtalan rajongói teória kering erről: Palpatine-t klónozták, hírnökdroidba/Sith holokronba plántálta át a tudatát, ő is Erő-szellemként jelenik meg a sötét utat választók előtt... Vagy esetleg nem más ő, mint egy anomália az Erőben, egy fizikailag igen nehezen elpusztítható, burjánzó fekély az egész galaxist átható, misztikus energiamező testén, akit csak egy másik anomália képe elpusztítani: egy semmiből feltűnő, a szüleit nem is ismerő, minden kovalaha élt Jedinál ügyesebben vívó, midikloriánokból összegyúrt „ellen-Palpatine” – aki nem más, mint Rey (avagy máris értelmet nyer „az ébredő Erő” kifejezés). Biztosat persze majd csak a Star Wars IX decemberi premierje után fogunk tudni.