Újabb 10 spoileres előzetes

Ha nem vigyázunk, könnyen belefuthatunk egy poéngyilkos előzetesbe. Mutatjuk a trailerbűnözés minősített eseteit.

Pár hete kiválogattuk a filmtörténelem legspoileresebb előzeteseit, de jó pár klasszikust kénytelenek voltunk kihagyni. Most viszont pótoljuk a hiányt, következzenek tehát azok az előzetesek, amelyek vagy lelövik a film egyik fontos fordulatát vagy „csak” elmesélik a teljes sztorit.

Zöld szója (1973)

Így szól Richard Fleischer sci-fi klasszikusának szinopszisa: „2022-ben járunk. A Föld túlnépesedett, az ökológiai katasztrófa miatt az étkezési alapanyagok szinte teljesen elfogytak. Az emberek szigorú törvények között élnek, az élelmezésüket mesterséges táplálékokkal oldották meg. Ezek a különböző színű szóják: a vörös, a sárga, vagy a tápanyagban különösen gazdag zöld szója. A detektív Thorn a rothadó Nagy Alma, New York sötét utcáit dolgozik. Egy gyilkossági ügy nyomozása során az egész világot érintő, megdöbbentő felfedezésre jut.” És ez a csavar tényleg mellbevágó, a filmtörténelem egyik legokosabb, legsokkolóbb befejezése – és amit az előzetesből bárki kitalálhat.

Carrie (1976)

Aki ismeri Stephen King azonos című regényét, az persze tisztában lehet vele, hova fut ki az iskolatársai és a saját bigottan vallásos anyja által is gyötört kamaszlány története, de ettől még nem elegáns húzás megmutatni az előzetesben a vériszamos finálé minden sokkoló pillanatát. Ez a megoldás az 1976-os eredeti esetében is nehezen bocsátható meg, de akkoriban nem volt szokatlan, hogy a trailerek az egész sztorit időrendben elmesélték. Ugyanezt viszont nem kellett volna megtennie a 2013-as remake alkotóinak, de ők sem tudtak ellenállni a csábításnak.

Total Recall – Emlékmás (1990)

A Schwarzenegger által alakított Douglas Quaidnek szinte tökéletes élete van gyönyörű felesége (Sharon Stone) oldalán, amíg ki nem derül számára, hogy hazugságban él. Nem az, akinek hiszi magát, emlékei mind hamisak, és élete szerelme csak egy titkos ügynök, akit az ő kontrollálásával bíztak meg. Quaid a Marsra utazik, hogy utánajárjon a titoknak. Az asszony itt is felbukkan, a férfi pedig kimondja a válást – egy fejlövéssel… A két csavarból egyet is illetlenség lenne elárulni, de a trailer mindkettőt megmutatja. És még Schwarzenegger védjegyszerű egysorosát is hallhatjuk, csak a biztonság kedvéért.

Váltságdíj (1996)

Beülnének-e a nézők egy olyan filmre, amelyben a karrierje csúcsán lévő Mel Gibsonnak emberrablóktól kell visszaszereznie a filmjét mindenáron? A válasz valószínűleg az, hogy igen, de a stúdió biztosra akart menni, ezért azt a csavart is elárulta az előzetesben, hogy Gibson karaktere egy ponton sokkoló lépésre szánja el magát, és a váltságdíjat vérdíjul tűzi ki a gyermekrablók fejére. Érvelhetnénk amellett is, hogy az információ nem spoileres, mert a hivatalos szinopszisban is elkotyogják, de a forgatókönyvírók szándéka aligha az volt, hogy a nézők  már a film második legnagyobb fordulatának ismeretében üljenek be a moziba.  

Nincs alku (1998)

Danny Roman (Samuel L. Jackson) fegyverrel tartja sakkban a chicagói rendőrség belső ügyosztályának dolgozóit. Azért ejt túszokat, hogy időt nyerjen, és tisztázhassa magát a gyilkossági vádak alól. Tudja, mit csinál, elvégre ő a rendőrség legnagyobb túszszakértője. Kérésére egy hasonló kaliberű túsztárgyaló (Kevin Spacey) érkezik a helyszínre. Óriási pszichológiai csata veszi kezdetét, pattanásig feszülnek az idegek… illetve mégsem, mert már az előzetesben lelövik a poént, hogy Spacey karaktere végül átáll a túszejtő oldalára.

A Gyűrűk Ura: A két torony (2002)

Tolkien regényét természetesen rengetegen ismerik, a rajongók kívülről fújják az összes apró triviát, de Peter Jackson trilógiájának köszönhetően több millió olyan nézőhöz is eljutott Frodó története, akik korábban még csak nem is hallottak Középföldéről, Legolasról vagy Szarumánról. Számukra nagy meglepetés lehetett volna, hogy a második részben visszatér a halottnak hitt Gandalf. Ez a fordulat persze ki is található, de azzal, hogy az előzetes meg is mutatja a talpig fehérbe öltözött varázslót (akit emiatt Gimliék Szarumánnak hisznek), csökkenti a „feltámadás” érzelmi hatását.

Terminátor – Megváltás (2009)

A múltkori összeállításba is jutott egy Terminator-film, a Genisys, amelynek az előzetese otromba módon kikotyogta, hogy Sarah Connor jövőből visszaküldött fia egy új típusú Terminator, és úgy tűnik, a franchise készítőinél a spoilerezés koncepció, mert jutott egy a 2009-es Megváltásba is. A film azt a jövőt mutatja be, amelyet James Cameron eredetije előrevetített, főszerepben az ellenállás vezetőjével, John Connorral (Christian Bale), akihez csatlakozik a rejtélyes Marcus Wright. A Sam Worthington által alakított férfiről kiderül, hogy egy robot, ami óriási meglepetés lenne, ha az előzetes nem árulná el ezt a csavart.

Ház az erdő mélyén (2011)

Drew Goddard filmjét nyilván nem lett volna érdemes sima horrorként eladni, hiszen pont az benne az izgalmas, ahogy felhasználja és kifordítja a műfaj különböző sablonjait. Az előzetesben ezért jelezni kellett, hogy többről szól a sztori annál, hogy öt fiatalt egy elszigetelt erdei házban természetfeletti lények terrorizálnak. Az egyperces teaser trailer ezt a feladatot példásan el is végzi, a hosszabb előzetes viszont teljesen feleslegesen próbálja elmagyarázni, hogy mi van pontosan a rejtélyek mögött, és még a fináléból is bevillant árulkodó képeket.

Álcák csapdája (2011)

Azon már nem is érdemes meglepődni, hogy Michael Brandt kémthrillere precízen, kronologikus sorrendben elmeséli a film teljes sztoriját, de azt a részt igazán kihagyhatták volna, ahol kiderül, hogy Paul Shepherdson kémelhárító (Richard Gere), akinek a Cassius fedőnevű egykori szovjet ügynök elfogásában kellene segédkeznie, maga Cassius. Hogy mindezt a filmben már az első félórában felfedik, nem mentség, annál sokkolóbb csavar lett volna, ha csak a moziban derül fény rá, hogy a film sztárja, Richard Gere alakítja a főgonoszt.

A Hangya (2015)

Egy szuperhősfilm esetében nem feltétlenül főbenjáró bűn, ha az előzetesben a finálé nagy akciójelenetéből is mutatnak pár snittet, elvégre a néző nem tudhatja, hogy a film melyik részéből származik az adott képsor. A Hangya esetében azért más a helyzet, mert a végső nagy összecsapás egyben a film legnagyobb poénja is, a miniatürizált Scott Lang (Paul Rudd) és ellenlábasa ugyanis játékmozdonyok közt esnek egymásnak. A Marvel-mozikban ritka az ilyen szellemes, a nézői elvárásokat kicselező finálé, ezért is kár a spoilerért.

+ 1 Viharsziget (2010)

Dennis Lehane regénye tele van csavarokkal, így természetesen Martin Scorsese adaptációja is nagyban épít a fordulatokra. Olyannyira, hogy szinte lehetetlen is lenne mindet titokban tartani, a filmhez készített első előzetes viszont annyira túlzásba vitte a rontóckodást, hogy az internet népe fel is háborodott, a stúdió pedig készített egy némileg diszkrétebb verziót. Érdemes összehasonlítani a fenti trailert ezzel a másodikkal, tanulságos.