Újból téma lett, hogy mi van, ha tényleg Woody Harrelson bérgyilkos apja lőtte le Kennyedyt

Charles Harrelson 2007-ben halt meg a börtönben, életfogytiglant kapott egy bíró megöléséért. Son of a Hitman címmel podcastben dolgozták fel az apa és fia életét.

Régóta köztudott volt, bár igazából sosem volt nagy dobra verve, hogy mi volt a híres hollywoodi filmsztár, Woody Harrelson apjának a foglalkozása. Charles Harrelson ugyanis bérgyilkosként kereste a kenyerét, és 1979-től egészen a 2007-es haláláig életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, amiért megölte John H. Woodot, San Antonio kerületi bíróját. Korábban egy másik gyilkosság társtetteseként már kapott 15 évet, de 1978-ban, mindössze öt évnyi büntetés leülése után kiengedték a jó magaviselete miatt.

Újságírók faggatják 1980. december 11-én a Harris megyei börtönben a fegyházbüntetését töltő Charles Harrelsont (fotó: Bettmann / Getty Images)

 

1980-ban, már a életfogytiglani börtönbüntetését töltve Charles Harrelson nagy port kavart egy bejelentésével: magára vállalta Wood bíró megölése mellett a Kennedy-gyilkosságot is! Ezzel azonban akkor nem foglalkozott különösebben a hatóság (csak a média kapta fel), mivel Harrelson szervezetében kokaint mutattak ki a kijelentés idején, így nem találták beszámíthatónak. Ez az affér mindenesetre csak megerősítette azt a népszerű összeesküvés-elméletet, miszerint 1963-ban nem egy magányos lövöldöző, Lee Harvey Oswald tört az amerikai elnök életére, hanem több merénylő több irányból tüzelt. Az ügy most amiatt került elő újra, mert Jason Cavanagh újságíró a Spotify-jal együttműködve egy 10 részes podcastsorozatot készített Charles Harrelsonról és Woody Harrelsonról Son of a Hitman címmel (itt lehet meghallgatni). 

Vajon Charles Harrelson tényleg meggyilkolt egy szövetségi bírót? Vagy csak ráverték a balhét? Hogyan engedhette meg magának Charles Harrelson, a maffia állítólagos ítéletvégrehajtója, hogy csóró létére Percy Foreman, a korszak egyik leghíresebb, büntetőügyekre szakosodott sztárügyvédje védje? Ugyanaz az ügyvéd, aki Jack Rubyt, a Lee Harvey Oswaldot lepuffantó sztriptízbár-tulajdonost is védte? Vajon Charles Harrelson valóban részese volt a John F. Kennedy ellen szőtt állítólagos összeesküvésnek és magának a merényletnek? Mit gondol Woody Harrelson az apjáról? Megpróbált eltitkolni mindent, hogy megvédje a karrierjét? Ezekre a kérdésekre ad kimerítő választ a Spotify tízrészes podcastje.

Woody Harrelson és az apja viszonya egyébként igencsak sajátos volt az elmúlt évtizedekben. A színész mindössze 7 éves volt, amikor Charles Harrelson 1968-ban elhagyta őt és a két testvérét, akiket így az anyja egyedül nevelt fel. A színész egészen az apja letartóztatásáig és a hírekbe bekerüléséig nem tudott róla semmit. Később pedig inkább nem is emlegette: sokáig terápiára járt, hogy fel tudja dolgozni az igazságot, ha pedig valaki az apjáról kérdezte, annak azt válaszolta, hogy autóbalesetben halt meg.

Az ítélet szerint Charles Harrelsont az ismert El Paso-i drogdíler, Jamiel Chagra bérelte fel Wood bíró megölésére (a történteket a Coen-fivérek a Nem vénnek való vidékben dolgozták fel, jócskán átírva persze, de ironikus módon Woody Harrelson is szerepet kapott a filmben). 2003-ban azonban Jamiel Chagra utólag visszavonta a korábbi vallomását, és azt állította, hogy nem is Harrelson volt a tettes. Woody Harrelson ekkor már sikeres hollywoodi sztár volt, és minden ismertségét latba vetve perújratárgyalási kérelmet adott, be – hiába. Az apja szabadulási esélyein egyébként az is sokat rontott, hogy 1995-ben megszökött a börtönből, ezért áthelyezték egy másik fegyházba. Woody Harrelson annak ellenére, hogy sokat látogatta az apját a börtönben, sosem tudott rá apaként tekinteni, saját bevallása szerint egészen a haláláig „csak egy megnyerő modorú, művelt cimbora” maradt a számára. (via Uproxx)