Újra autósmozi nyílik Budapesten

Hiába a lazítások, a koronavírus miatt bezárt mozik még nem nyithattak ki. Úgy tűnik, a mozihiányban szenvedőket a tetőmozikat szervező Budapest Rooftop Cinema fogja megmenteni.

„Nyolc év alatt megtanultunk minden helyzethez alkalmazkodni, minden kihívással megküzdeni – most sincs ez másképpen! Nagyon sokat gondolkodtunk, hogyan tudnánk biztonságos körülmények között együtt mozizni Veletek idén is – a megoldást a MOL Limóval közösen kitaláltuk:

ezennel büszkén jelentjük, hogy a kijárási korlátozások feloldásával ismét lesz Budapesten AUTÓSMOZI

– így biztonságosan élvezhetitek a Budapest Rooftop Cinemában megszokott klasszikus filmeket! Figyeljétek az oldalunkat, hamarosan érkezünk a további részletekkel a BRC és a MOL Limo közös projektjéről, a Drive-In Cinemáról!” – olvasható a korábbi tetőmozikat szervező Budapest Rooftop Cinema Facebook oldalán.

Mivel a közelgő autósmozi a MOL Limóval közösen valósul meg, azokat is várják, akiknek nincs saját autójuk – sőt: a BRC az egyik kommentre adott válaszban még azokat is megnyugtatta, akik vezetni sem tudnak. Az sem okozhat gondot, hogy jelenleg (szintén a koronavírus miatt) nincsenek premierek, hiszen – ahogy az a szövegben is olvasható – ahogy az eddigi tetőmoziknál, a kínálat most is filmklasszikusokból áll majd.

Budapesten pár szezon erejéig korábban is működött már autósmozi: legutóbb például az Árkád üzletházban; de a Nagykőrösi úton a Fővárosi Autópiac területén először a kilencvenes években megnyitott Fővárosi Autósmozi 2007-től egészen 2014-ig bírta. A jelek szerint viszont most egyedül a Budapest Rooftop Cinema jött rá, hogy a járvány idején az autósmozizás az egyetlen valódi alternatíva annak, aki moziba szeretne menni. Azt sajnos még nem tudni, hol üzemel majd az új fővárosi autósmozi, ahogy a nyitás pontos dátuma sem ismert, szóval további információért érdemes figyelni a Facebook oldalukat.

Hihetetlen, de a világ első autósmozija egyébként még a némafilmkorszakban nyílt: 1915 áprilisában, természetesen az Egyesült Államokban, az új-mexikói Las Crucesben, Theatre de Guadalupe néven – sajnos azonban már 1916 júliusában bezárt. A következő hasonló intézmény megnyitására 1921-ig kellett várni, amikor is a texasi Comanche-ban indítottak egyet. A harmincas években pedig Amerika-szerte számos autósmozit nyitottak: a II. világháború kitörésekor összesen 15 működött az országban.


(via Budapest Rooftop Cinema)