Újra bemutatják az Eredetet – itt az idő, hogy megtudjuk, mi lett a vége!

Christopher Nolan 2010-es filmjének tizedik évfordulós újrabemutatása kapcsán megint keringeni kezdett az a videó, amelyben a mű egyik szereplője, Michael Caine magyarázza a film végét.

Az Eredetet már azelőtt újra megnézhetjük a nagyvásznon, hogy a rendező új filmje, a Tenet eljutna a mozikba. A Tenetet az amerikai nézők szeptember 3-tól, mi augusztus 26-tól láthatjuk, az Eredet újrabemutatásának dátuma pedig a magyar mozikban augusztus 13., az Államokban augusztus 21. Akár újranézzük a filmet, akár nem, biztosan sokunkat izgat, hogy jól értjük-e a talányos alkotás végét.

Az utolsó jelenetben ugyanis azt láthatjuk, hogy főhősünk, Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) újra együtt van a gyerekeivel és az apjával (Michael Caine). A közönség azonban nem tudhatja biztosan, mindez valóság vagy csak Cobb (vágy)álma. Mivel a főhős talizmánja, egy mágikus pörgettyű mindig az álomban kezd el pörögni, aztán amikor megáll, már a valóságban járunk – az Eredet azonban befejeződik, mielőtt az eszköz abbahagyná a pörgést.

Még 2018-ban azonban Michael Caine előállt egy olyan magyarázattal, ami segít végre kideríteni, hogyan értsük jól a film végét. A veterán színész egy Film 4 Summer Screen nevű rendezvényen mondott bevezetőt Christopher Nolan 2010-es filmje elé, amelyben először a rendezőt méltatva kijelentette, hogy a saját kis szerencsemalacának tartja, hiszen amikor 70 éves korában már azt hitte, vége a karrierjének, Nolan jött, beválogatta a Batman: kezdődik!-be, és ezzel újraélesztette az idős színész pályáját.

„Azelőtt azt gondoltam, 70–75 éves koromban már semmi sem vár rám, de ennek köszönhetően a pályám hét legjobb filmjét még ezután forgattam le” – mondta Caine, aki ezután azt is elárulta, hogy amikor Nolan felkérte az Eredetre, ő maga is tanácstalan volt, hogy vajon melyik jelenetek álomjelenetek. „Megkérdeztem Nolant: mikor vagyunk egy álomban, és mikor a valóságban? Erre ő azt válaszolta, hogy

amikor az én figurám is a színen van, akkor mindig a valóságot látjuk.

Szóval ennyit kellett megjegyeznem: amikor ott vagyok, az a valóság, amikor nem vagyok ott, az az álom” – mondta Caine, aki egy gyönyörű fordulattal úgy zárta beszédét, hogy „és ez az egész egy álom volt a számomra”.


(via Independent)