Ütős filmek, amik ugyanolyan pusztító jövőt jósolnak, mint a The Last of Us

Érdemes figyelni Hollywoodra, mert megjósolt már ezt-azt, még akkor is, ha a Vissza a jövőbe 2.-ben látható légdeszka még sehol sincs.

Ha nem is mindenki, de a "fél internet" vagy fogalmazzunk úgy, hogy elég sokan beszélnek arról, hogy milyen sokkoló volt a The Last of Us nyitó jelenete, hogy ilyen döbbenetes, gondolatébresztő kijózanító arconcsapást rég éreztek (a Holdról is látszó negyedik 2/3-os Fidesz győzelem óta.) Ebben a jelenetben egy tudós elmondja, hogy a gomba az bizony nagyon veszélyes dolog, és az elméletének a levezetése így zárul:

Mi van akkor, ha ez a bizonyos gomba fajta alkalmazkodik a melegebb átlaghőmérséklethez annyira, hogy képes lesz megtelepedni egy magasabb testhőmérsékletű élőlényben, mondjuk az emberben?

Akkor végünk.

Jó kis mémek születtek már erre reagálva, hogy emberek baseball ütővel gyepálják a spárban vett akciós csiperke gombát, tehát átment az üzenet… Nem a gombákat kéne kiirtani, hanem mondjuk a globális felmelegedés ellen kéne tenni valamit. De ez most nem az ökoharcoskodás helye, mert van még pár filmes példa, ami alapján simán magunkra szabadíthatunk egy gyilkos robotok uralta apokalipszist is.

Truman Show 

A film szerint az egész világ mindenki egy olyan ember hétköznapjait bámulja napi szinten, akinek fogalma sincs arról, hogy az egész élete egy megrendezett reality. Ha úgy vesszük, akkor ez már meg is valósult, hisz a social media felületeken is azt láthatjuk többnyire, ahogy a celebek mellett a “hétköznapi” emberek is kiárusítják az életük adott pillanatait, hisz amiről nem posztolsz, az nincs is. Kérkedni nem szégyen, sőt, kötelező! A nézettség és a lájkok reményében aki akar, az nyugodtan Truman Showt csinálhat a saját életéből. És van, aki ezt nézi. Elég sokan, hisz különben nem létezne ez a műfaj. 

A pusztító 

Az emberbe programozható tudással a Mátrix is foglalkozott, de nem ez a vészjósló jövőbelátás a film erénye, hanem például az az ábrázolás, ahogy a testi érintésekhez viszonyulnak az emberek. A történet szerint egy földrengés miatt elszabadul valami gyilkos vírus, becsődölnek az éttermek és tilos lesz az érintkezés is. Hmmm. Mintha csak 2021-ben lennénk, csakhogy ezt egy 1993-as akciófilm jósolta meg. 

Terminátor 

Ha valamitől, hát a mesterséges intelligenciától aztán szeretünk rettegni. Nem feltétlenül értjük, plusz az emberi gőg is benne van a dologban, hogy nehogy egy gép okosabb legyen az azt birtokló embernél. A gépek öntudatra ébredése még nem történt meg. Még. De elég bátran kísérletezünk vele, hisz már a hétköznapi ember szintjére is leszivárgott. Itt egy cikk, amit egy mesterséges intelligenciával írattunk.  

Érdemes figyelembe venni, hogy amit ma elképzelhetetlennek tartanak a tudósok, fejlesztők, az holnap, egy év múlva lehet, hogy már ott lesz a kezünkben, lakásunkban, zsebünkben és mindennél természetesebbnek fogjuk venni a létezését.  

Ma még nincs emberi kinézetű robot asszisztens, de Elon Musk erősen dolgozik azon, hogy legyen. 

Majd jusson eszünkbe időben izzó kohókat létesíteni, hogy legyen hova betalicskázni ezeket a gépeket, ha esetleg fegyvert ragadnának és elkezdenének kiirtani minket.

 

Ha már itt tartunk. Mi is volt a T-1000-es? Mimetikus polialoid, ami bármilyen tárgynak fel tudta venni az alakját, amivel kapcsolatba lépett. És nem csak tárgyat volt képes utánozni, embert is. Egyszerre volt kockás járólap, testes biztonsági őr és John Connor nevelőanyja, Janelle Voight. 

A valóságban még nem tudjuk váltogatni az alakunkat, de online igen. Nem egyszerű, de nem is túl bonyolult deepfake videókat készíteni, amin egyelőre híres emberek hangját és arcát lehet úgy megmókolni, hogy szinte lehetetlen megmondani, hogy amit lát az ember az kamu vagy sem. Lásd: Néha a kamu Tom Cruise is megijed a saját deepfake videóitól, illetve Az ott nem Schwarzenegger! A legszórakoztatóbb deepfake videók. Innen egy lépés, hogy ez elő videók esetében működjön. Aztán talán a valóságban is megvalósítható lesz, ha lesz rá igény.  

Menekülő ember 

Ebben a Schwarzenegger-filmben olyan világot látunk, ahol az emberek elképesztő módon rajonganak a brutális game show-k iránt. A mai reality-k még nem veszélyeztetik a játékosok életét, de a kritikusok szeretik feltenni a költői kérdést, hogy meddig lehet kitolni a határokat?

Erre nehéz válaszolni. A Menekülő emberben elmentek eddig a pontig, sőt, túl is léptek rajta. És úgy néz ki, hogy a valóság is ezt a mintát követi. Elég arra gondolni, hogy a Squid Game óriási sikerét látva a Netflix nem állt meg ott, hogy berendeli a sorozat második évadát, hanem eldöntötte, hogy megcsinálja a sorozat alapjául szolgáló “játékot”, azaz összeereszt közel 500 embert, hogy minden idők legnagyobb pénzdíjáért küzdjenek. Még nem cél az emberi élet veszélyeztetése, de ki tudja, hogy mi lesz itt pár év múlva. 

Alien-filmek 

Ripley története remélhetőleg nagyon távol van attól, hogy valósággá váljon. De a fenti példákból okulva érdemes lenne egy soha el nem pusztuló valamire felvésni, hogy  

  • Idegen bolygóról érkező fura üzenetre ne ugorjunk egyből 
  • Ha figyelmen kívül hagytuk az első pontot, akkor ne legyünk túl kíváncsiak, ne nézzünk meg közelről fura, hirtelen életre kelő tojásokat 
  • Amennyiben az egyik társunk arcára tapad valami fura izé, hagyjuk ott, és azonnal hagyjuk el a bolygót is
  • Ha valaki fel akarná vinni a hajóra, hogy megvizsgálja a megtámadt embert, azonnal “iktassuk ki” azt az illetőt, majd hagyjuk el a bolygót 
  • Ezen figyelmeztetések figyelmen kívül hagyása esetén próbáljuk meg élvezni a maradék, rövid kis életünket, mert már úgyis mindegy

Fertőzés 

Ennél tisztábban semmi sem jósolta meg, hogy mi lesz itt egy globális világjárvány esetén. Nem véletlen, hogy Steven Soderberg filmje elég felkapott lett a koronavírus idején. Eső után köpönyeg. Utólag könnyű okosnak lenni, de tessék, megint egy példa, amit aztán a valóságban is megnézhettünk magunknak. 

Tanulság? Nincs. Mert, ha a sokat látott, az egész életüket az adott kutatásnak szentelő tudós professzoroknak nem hiszünk, akkor holmi hollywoodi végterméknek miért hinnénk, ugye. Élőben nézhetjük TikTokon, ahogy a DeepFake Pintér Tenya küzd a gombás emberszörnyből lett mutáns Alien hátán lovagló Terminátor ellen.