Vajon sikerül Meryl Streepnek elkapnia Antonio Banderast és Gary Oldmant?

Utolsó Ocean’s filmje után tizenkét évvel Steven Soderbergh ismét forgatott egy laza szélhámosfilmet, ezúttal is igazi sztárparádéval. Nézd meg a The Laundromat előzetesét!

A The Laundromat (A mosoda) igaz történeten alapul: 2016-ban nagy port kavart, amikor egy panamai ügyvédi iroda, a Mossack Fonseca azzal bukott le: abban segített ügyfeleinek, hogy minél hatékonyabban eltüntethessék vagyonukat. A céget vezető két jogász, Jürgen Mossack és Ramón Fonseca offshore ügyleteken keresztül tettek egy csomó milliárdost még gazdagabbá, néhány szerencsétlen senkit pedig szegényebbé.

A pénzmosásban segédkező férfiak után újságírók csoportja indított nyomozást, és végül ők is buktatták le őket (erről itt olvashatunk részletesebben). A nagy lebukás 2016 áprilisában történt, amikor kiszivárgott az ügyvédi iroda titkos belső iratanyaga (ezek az ún. Panama-iratok), amit a német Süddeutsche Zeitung nevű napilap szerzett meg, és összesen tízmilliónál több dokumentumot érintett.

Soderbergh filmje Jake Bernstein ezt feldolgozó Secrecy World című könyve alapján készült, csak szokás szerint azért kicsit felturbózta a valóságot. Újságírók garmadája helyett a The Laundromatban például egy kárvallott özvegy (akit Meryl Streep alakít) kezd el nyomozni Mossack (Oldman) és Fonseca (Banderas) után.

A filmben a három sztáron kívül olyan további nagy nevek szerepelnek, mint Sharon Stone, az Agymenőkből ismert Melissa Rauch, David Schwimmer, a Jóbarátok Rossa, továbbá James Cromwell (Halálsoron, Sírhant művek), a belga Matthias Schoenaerts (Bikanyak, Vörös veréb), Alex Pettyfer (A negyedik, Magic Mike) vagy Jeffrey Wright (Westworld, James Bond filmek). A The Laundromat premierjére a most zajló Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon kerül sor, a nagyközönség pedig október 18-tól a Netflixen láthatja.


(via The Guardian, Index)