Van, ahol már feltámadt a mozi

Itt a tavasz, nyitnak a filmszínházak – igaz, nem nálunk. A Godzilla Kong ellen rekordbevétellel indított, ennek örömére adunk egy globális mozikörképet.

A magyar filmrajongók számára egyelőre még csak álom a visszatérés a moziba, de már vannak olyan helyek a világon, ahol gőzerővel működnek a vetítőgépek. Ennek is köszönhető, hogy a Warner új bemutatója, a Godzilla Kong ellen, amely az HBO Maxon is elérhető, 123 millió dollárt termelt világszerte az első hétvégén, amelyből 70-et a kínai piacon hozott össze. Hollywoodi film ennél erősebben a pandémia kezdete óta nem debütált (a Tenet mindössze 53 millióval indított), a Godzilla Kong ellen ráadásul a „széria” előző filmjét is lenyomta, a 2019-es Godzilla II – A szörnyek királya ugyanis mindössze 66 millióval nyitott, de az eredménye a 2014-es Godzillánál is jobb. Amerikában is jól debütált a film, a szerdai nyitónapon 9.6 millió dollárt hozott, ami  nemcsak a járványidőszak legerősebb napi bevétele, de az elmúlt év majdnem minden premierjének 3 napos hétvégi teljesítményénél erősebb.

Ez az eredmény mindenképpen örvendetes, azt jelzi ugyanis, hogy

ha van kínálat, akkor a nézők hajlandóak visszatérni a mozikba.

A legtöbb országban ugyanakkor még korlátozva vannak a férőhelyek, így ha nem lenne éppen világjárvány, akkor akár a 200 milliós bevételt is elérhette volna a film. Amerikában a karácsonykor bemutatott Wonder Woman 1984 eredményeit így is túl fogja szárnyalni a szörnymozi, amelyre több mint 10 ezer privát vetítést is lekötöttek. Az iparági szakértők is úgy látják, hogy a Godzilla Kong ellen amerikai bevételei fogják majd igazán megmutatni, mennyire reális a moziipar gyors talpra állásában reménykedni.

Kínában eközben rekordok dőlnek meg, februárban például 1.7 milliárd dollár értékben adtak el mozijegyet, ami minden idők legjobb eredménye, de az amerikai mozik bezárásának köszönhetően már tavaly átvette az ország a piacvezető szerepet, és az év legnagyobb sikere is egy kínai film, a The Eight Hundred című akciódráma lett. A kínai mozik már tavaly nyáron újranyitottak, de a maszkviselés természetesen kötelező, és a látogatóknak regisztrálniuk kell egy mobiltelefonos applikációval, hogy a kontaktkutatás elvégezhető legyen, ha utólag pozitív esetet jelentenek valamelyik vetítésről. Csak minden második székre lehet leülni, így a népszerűbb filmekre még nehezebb a bejutás. A mozik forgalmát ráadásul az is megdobta, hogy a pekingi lakosságot arra kérték, hogy a február 12-én kezdődő holdújévet a városban ünnepeljék meg.

Mi a helyzet Európában?

Magyarországhoz hasonlóan Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában, Franciaországban, Finnországban, Görögországban, Írországban, Olaszországban, Lengyelországban és Svájcban úgy vannak zárva a mozik (és a hasonló közösségi szórakozóhelyek), hogy a nyitás egyelőre szóba sem kerül, és nyitási terv sincs. Dániában a májusi 6-i dátumot célozták be, de a mozikat a tervek szerint csak vakcinaigazolvánnyal lehet majd látogatni. Csehországban április 11-ig szükségállapot van, vagyis az egész országot a legszigorúbb, ötös kategóriába sorolták. A mozik újranyitása 25%-os kapacitással csak akkor kerülhet szóba, ha az ország átkerül a 3-as kategóriába, de az étel- és italfogyasztásra még akkor sem lesz lehetőség. Portugáliában április 19-én, Belgiumban legkorábban májusban nyithatnak a mozik, és papíron a szomszédos Hollandiában is ez a terv, de  a miniszterelnök március közepén még úgy nyilatkozott, hogy inkább a nyári dátum a valószínűbb.

Romániában a sávos megoldást használják, vagyis azokban a régiókban lehetnek nyitva a mozik, ahol a fertőzöttségi ráta kisebb, mint 3 ezrelék. A 20 órakor kezdődő kijárási tilalom miatt viszont így is csak csökkentett módban tudnak működni a filmszínházak. Svédországban sem jobb a helyzet, a vetítésekre ugyanis a terem nagyságától függetlenül csak 8 embert engednek be, így hiába lehetnek nyitva papíron a mozik, sok üzemeltető ki sem nyit, mert nem érné meg. Ciprus is hasonló cipőben jár: a mozik február 8-a óta nyitva lehetnek, de a legnagyobb mozilánc úgy döntött, hogy a 21 órás kijárási tilalom és az 50 fős limit miatt nem él a lehetőséggel.

Németországban március 22-én nyitottak volna a kizárólag negatív teszt birtokában látogatható kulturális intézmények, de a járványhelyzet súlyosbodása miatt április 18-ig meghosszabbították a szigorításokat. Jó hír viszont, hogy a kormány rendelete lehetővé teszi, hogy a régiók önállóan döntsenek a közösségi színterek megnyitásáról kísérleti jelleggel. Ilyen projekt indult el Tübingen városában is, ahol a központban több gyorsteszt-központot állítottak fel, hogy a boltok és az éttermek kinyithassanak. A hétvégén a város két mozija is fogadhatta a nézőket 25%-os kapacitással, és olyan Oscar-jelölt filmeket vetítettek, mint a Minari és a Még egy kört mindenkinek. A nézők elővételben válthatták csak meg a jegyeiket, és a negatív tesztjüket is be kellett mutatniuk.

Horvátországban, Izlandon, Luxemburgban, Montenegróban, Koszovóban jelenleg is lehet mozizni. Norvégiában Oslo és Bergen kivételével 200 főig nyitva tarthatnak a filmszínházak. Bosznia-Hercegovinában március közepén bezáratták a szarajevói mozikat, máshol viszont működhetnek, de a 21 órás kijárási korlátozást be kell tartaniuk. Észak-Macedóniában 30%-os kapacitással működhetnek csak a mozik, Szerbiában pedig este 8 és reggel 5 között zárva kell tartaniuk, és négy négyzetméterre csak egy néző juthat a maximális 500 fős kapacitásig. A spanyol mozik már tavaly ősszel is működhettek, sokan mégis inkább bezártak a kevés új film és a folyamatosan változó regionális szabályozások miatt. A március végi helyzet szerint 45%-uk van nyitva.

Az egyik legfontosabb piacon, az Egyesült Királyságban részletes terv szerint zajlik a nyitás. Április 12-étől újra üzemelhetnek Angliában az autós mozik, Walesben és Észak-Írországban április első hetétől, Skóciában április 26-ától, Angliában pedig május 17-étől lehet majd újra beltérben mozizni. A világ második legnagyobb mozihálózata, a Cineworld már be is jelentette, hogy élni fog a lehetőséggel, és a tavaly októberben önként bezárt 127 vetítőhelyét újranyitja.

A Cineworld Amerikában, ahol 536 mozit működtet, április 2-án kezdi meg a fokozatos nyitást hat hónap kényszerszünet után, kihasználva a Godzilla Kong ellen premierjét és az április 16-án érkező új Mortal Kombat-film bemutatóját. Az Egyesült Államokban jelenleg eltérő szabályok vannak érvényben, az államok harmadában 20-29%-os, a többségében pedig 50-69%-os kapacitással működhetnek a mozik, míg Texasban semmilyen korlátozás nincs.

Kínához hasonlóan Ázsia nagy részében is szabad a mozi, Oroszországban pedig, korlátozásokkal ugyan, de a mozik 97%-a újranyitott.

via: Screendaily / Apnews / Deadline