Váratlan fordulat: beválasztotta a Vatikán a Blues Brotherst a katolikus klasszikusok közé

Annak ellenére, hogy az időnként kifejezetten merész poénokkal operáló zenés klasszikus sosem számított kifejezetten vallásos filmnek.

A John Landis által John Belushi és Dan Aykroyd főszereplésével rendezett mozit 1980-ban mutatták be, azaz idén ünnepli negyvenedik születésnapját, és ennek apropóján a Vatikán hivatalos lapjában, a L'Osservatore Romanóban közzétették, hogy ezentúl a világ katolikusai számára ajánlott filmnek számít.

A Blues Brothers az annak idején a Saturday Night Live című humorműsorban John Belushi és jó barátja, Dan Aykroyd által előadott szkeccsek alapján készült. A sztori szerint a címszereplő páros egy eszement utazásra indul, hogy megmentsék az árvaházat, ahol felnőttek, és amit egyébként apácák vezetnek.

Miközben megpróbálják összezenélni a szükséges pénzt, ami ahhoz kell, hogy ne bontsák le az árvaházat, az út során Jake és Elwood találkoznak neonácikkal, déli tahókkal, üldözik őket a rendőrök, sőt még egy lerázott szerető (Carrie Fisher) is a nyomukban van, és egy rakétavetővel, majd robbantással, végül gépfegyverrel próbálja meg kiiktatni Jake-et. És akkor a többi kaotikus mozzanatról, például egy monumentális autós üldözésről a végén még nem is beszéltünk.

Persze a Blues Brothers közel sem az egyetlen film, amit ajánl a Vatikán, csak a többi alkotás esetében valóban szorosan a valláshoz kötődő vagy a szeretet üzenetét közvetítő filmekről van szó. Ilyen katolikus klasszikus a Tízparancsolat, Zeffirelli kétrészes A Názáreti Jézusa, Mel Gibsontól A passió, az Ingrid Bergmannal a címszerepben készült Szent Johanna vagy Az élet csodaszép Frank Caprától.


(via Movieweb)