Végre a magyaroknak is lesz egy jó akciókrimije

Balsai Móni kemény zsaru, Kulka ördögien vigyorog! Itt az X - A rendszerből törölve trailere.

Elképesztően jó előzetes futott ma be Ujj Mészáros Károly új filmjéhez: az X – A rendszerből törölve pontosan az a fajta viszonylag olcsón megvalósítható, látványos végeredményt produkáló akciókrimi, amiben a dánok (és persze a többi skandináv krimit ontó ország) évek óta verhetetlenek.

Liza, a rókatündér forgatókönyvíró-rendezője ezúttal egy kevésbé mesés, de legalább olyan véres és izgalmas történetet mesél el. Éva (Balsai Mónika) zseniális rendőr. Meglátja, amit más nem, megérzi, ami fölött minden kollégája elsiklik, ott is észreveszi a bűnt, ahol minden más zsaru legfeljebb balesetet sejt. Neki tűnik fel az is, hogy a Budapesten rövid időn belül elkövetett jó néhány öngyilkosság igazából összefügg, és egy zseniálisan gonosz sorozatgyilkos műve.

Csakhogy Éva használhatatlan. Férje öngyilkossága óta pánikbeteg, szorong és a mániáival küzd. Kinn a terepen leblokkol, képtelen részt venni a fővárosi rendőrség munkájában és kamaszodó, saját problémáival küszködő lányával sem találja meg a hangot. A város választások előtt áll. Az utcákon eluralkodik a káosz. Vandálok, tüntetők, anarchisták teszik lehetetlenné a békés életet – az egyenruhások nem érnek rá egy kétséges, bizonyíthatatlan üggyel foglalkozni.

Csakhogy felkerül a központba egy új tiszt. Péter (Schmied Zoltán) más, mint a többiek, felfedezi kolléganője különleges tehetségét… és meglátja benne a nőt is. Együtt erednek a mindeddig felderítetlen esetek nyomába: egyre jobban belekeverednek egy szövevényes, félelmetes bűncselekmény-sorozatba, amelynek gyökerei valahova a régmúltba nyúlnak és nagyon nagyhatalmú emberekhez vezetnek. Vajon pont Kulka János lesz közülük az egyik, aki már a trailerben is nagyon ördögien mosolyog?

A november 1-én mozikba kerülő X-ben látható színészek jó része már a Lizában is együtt dolgozott a rendezővel. A bűnügyet felfedező majd a rejtélyes ügy nyomába eredő rendőröket Balsai Móni, Schmied Zoltán, és Bede-Fazekas Szabolcs alakítják, de fontos feladatot kapott Fekete Ernő, Molnár Áron, Szabó Győző, Básti Juli, Szirtes Ági, Kőszegi Ákos, Schneider Zoltán is. Schmeid Zoltán zsaruszerepének én a magam részéről különösen örülök, mert már A fekete múmia átka idején azt mondtam, hogy neki kellett volna adni a Budapest Noir főszerepét!