Végre vége a hollywoodi írósztrájknak?

Az amerikai forgatókönyvírók szakszervezete előzetes megállapodást kötött a stúdiókat és a streamingszolgáltatókat tömörítő érdekképviseleti szervvel, az AMTPT-vel – de még a tagoknak is áldásukat kell adni rá egy szavazáson.

A Writers Guild of America, azaz az amerikai forgatókönyvírók szakszervezete előzetes megállapodást kötött a stúdiókat és a streamingszolgáltatókat tömörítő érdekképviseleti szervvel, az AMPTP-vel (Alliance of Motion Picture and Television Producers). Ez egy jelentős fejlemény, ami rövidesen véget vethet annak a történelmi hosszúságú, 146 napja tartó hollywoodi sztrájknak, amely miatt korábban leállt számos film és tévésorozat forgatása és reklámkampánya.

 

Ron Perlman, a Hellboy-filmek sztárja 2023. augusztus 22-én beszédet mond a Disney burbanki székháza előtt (forrás: David Livingston/Getty Images)

 

A Writers Guild of America vasárnap este e-mailben közölte a hírt, miszerint elvi megállapodás született a korábbi alku minden pontjáról, ami jelentős előnyöket és védelmet nyújt majd az íróknak. A hírt a producerek szövetsége is megerősítette. A felek vasárnap állapodtak meg egy 3 éves megállapodásról, amelyet a WGA tagjainak ratifikálniuk kell ahhoz, hogy hatályba lépjen. A megállapodás részletei azonban egyelőre nem nyilvánosak.

Az írók szakszervezetének tárgyaló bizottsága türelmet kért a megállapodás apró betűs részének nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban, azt ugyanis még a WGA West és a WGA East vezetőinek is jóvá kell hagynia. Miután ezek a vezetői szavazások megtörténtek, a tagok a saját ratifikációs szavazásuk előtt megkapják a megállapodás összefoglalóját. Addig is a WGA beszüntette a sztrájkot, de közben emlékeztettek minden tagot, hogy „senki sem térhet vissza a munkahelyére”, amíg a szakszervezet nem ad a megállapodásnak zöld utat.

Hollywood a közösségi médiában megtapsolta a hírt: a Burbank-i Nemzetközi Filmfesztivál vasárnapi díjátadó gáláján részt vevő több száz filmes ujjongásban tört ki, amikor a színpadon bejelentették a megállapodást.

A sztrájkolók a korábbi hírek szerint azt szeretnék, ha tisztázódna a filmiparban a mesterséges intelligencia helye és feladata, jobb munkafeltételeket kapnának a televíziós műsorkészítők, és a streaming műsoroknak lenne valamiféle nézettséghez kötött kompenzációja.

A WGA mostani, 146 napja tartó sztrájkja azonban nem döntött rekordot: a szakszervezet történetének leghosszabb munkabeszüntetése ugyanis 1988-ban volt, amikor a WGA-tagok 154 napig sztrájkoltak. Bár a jelenlegi megállapodás egyelőre csak ideiglenes jellegű, mégis jelentős fejlemény egy olyan iparág számára, ahol a WGA és a SAG-AFTRA (ez a színészek szakszervezete) több mint 60 éve nem sztrájkolt egyszerre.

Mint ismeretes, a május 2-án kezdődő hollywoodi sztrájk számos jelentős projekt leállítását és elhalasztását okozta. Szünetet volt kénytelen tartani egyebek között a Stranger Things, az új Penge-film, a Venom 3, a Gladiátor 2 és a Deadpool 3 stábja is.

A mostani előzetes megállapodás természetesen nem zárja ki a sztrájk folytatásának lehetőségét. A szakszervezeti tagok ugyanis még mindig elutasíthatják a megállapodást a ratifikációs szavazáson – amelynek az időpontját egyelőre még nem jelentették be.

(via Hollywood Reporter)