Véres Twitter-vitákat generált a Doctor Strange 2 besorolása

PG-13-as besorolást kapott a Doctor Strange 2. része, azaz nem minősítették kimondottan durva, felnőtteknek szóló filmnek. A döntés komoly vitákat szült az új Marvel-mozi hétvégi bemutatója után, egyesek szerint ugyanis rászolgált volna a szigorú R minősítésre.

A PG-13-as besorolás azt jelenti, hogy az adott mozi nem tartalmaz valósághű erőszakot vagy egyéb durvább jeleneteket, így 13 éven felettiek korlátozás nélkül megtekinthetik. A Doctor Strange az őrület multiverzumában hétvégi premierje után azonban a Twitteren többen vitatták a korhatár-besorolásokért felelős szervezet, a Classification and Ratings Administration (CARA) döntését, a kritikus hangok szerint ugyanis

a film nem mentes a horrorelemektől sem.

A PG-13-minősítést 1984-ben vezették be, miután feldühödött szülők tömegei reklamáltak az Indiana Jones és a Végzet Templomának „felkavaró jelenetei”, és a film szimpla PG-besorolása miatt. (Ebben látható pl. az ominózus rész, mikor a titkos szekta varázslója puszta kézzel „operál ki” egy emberi szívet.) Ugyanezen évben hasonló felhördülés fogadta a Szörnyecskék(!) nem kellően szigorú minősítését is. Steven Spielgberg – mely előbbi filmnek rendezője, utóbbinak executive producere volt – ezek után harcolta ki a döntéshozóknál, hogy hozzanak létre egy kategóriát a PG és az R-kategóriás tartalmak közötti filmekre.

A Doctor Strange az őrület multiverzumában besorolástól függetlenül tarolt az amerikai mozikban, a film 185 millió dolláros bevételre tett szert a nyitóhétvégén. Ezzel minden idők 11. legjobb, illetve 2022 magasan legsikeresebb nyitányát tudhatja magáénak. Az utóbbi hónapokban csak a The Batman produkált hasonló bevételi adatokat, Matt Reeves szuperhősfilmje 134 millió dolláros bevétellel nyitott márciusban.

Via Hollywood Reporter / Variety