Vigyázat, franciák!

Az immár 8. Frankofón Filmnapok során február 28. és március 7. között a Toldi és a Puskin moziban vetítik a legfrissebb francia nyelvű alkotásokat, jó filmeket nagy nevekkel.

Catherine Deneuve, Romain Duris, Isabelle Huppert, Goldshifteh Farahani, Vincent Macaigne, Louis Garrel – csak néhány név a legnagyobbak közül, akik feltűnnek az idei, immár nyolcadik francia válogatásban. A filmnapokat a Laetitia Dosch főszereplésével készült Egy fiatal nő nyitja meg. Rendezője, az elsőfilmes Léonor Serraille a tavalyi Cannes-i fesztiválon Arany Kamera-díjat nyert ezzel az alkotással. A 23 nagyjátékfilmből és egy rövidfilm-válogatásból álló mustra négy fő témakör köré szerveződik: A Fesztiváltermés-blokkban a tavalyi év fontos filmes fesztiváljait megjárt alkotások szerepelnek, mint, az Adèle Haenel és Adèle Exarchopoulos (Adèle élete) főszereplésével készült, és a 2017-es torontói fesztiválprogramba beválogatott Árva lány, vagy a 2017-es César-díjra jelölt Egy tisztességes ember.

Ebben a blokkban kapott helyet a legjobb rendezésért velencei Arany Oroszlánt elnyert és a filmnapokon premier előtt látható Láthatás is, amelynek bemutatója kapcsán Budapestre látogat a film női főszereplője, Léa Drucker és a rendező, Xavier Legrand. Az európai film történetében a francia vígjáték fogalommá vált. Az idei válogatás egy teljes blokkot szentel a nevettető műfajba tartozó moziknak. A családi kapcsolatok bonyolultsága (Derült égből család), a barátság és a ki nem mondott igazságok keltette helyzetkomikum (Apró örömök, Egy szót se!) vagy a kulturális különbségekből adódó félreértések (Egy burka, egy nadrág) nagyszerű alkalmat teremtenek a nevetésre.

A Magasfeszültség szekció szereplőit a bosszúvágy hajtja. A Mrs. Hyde című fantasztikus történet főszereplője, a most is tökéletesen teljesítő Isabelle Huppert, egy villámcsapás elszenvedése után félénk és távolságtartó fizikatanárnőből hihetetlen és veszélyes erővel rendelkező karakterré válik. Az első világháború poklát megjárt két barát a Viszontlátásra odafönt című filmben bosszút esküszik a haza ellen, amely csak a halottakat ünnepli, a megnyomorítottakkal nem törődik. Szerelem, féltés, zsarolás és árulás miatt feszülnek egymásnak a Külön világ szereplői, akik közé koruk, társadalmi pozíciójuk és mentalitásuk ver szakadékot. A filmben ráadásul olyan sztárok szerepelnek, mint Catherine Deneuve, Diane Kruger vagy a nálunk kicsit kevésbé ismert, de a francia közönség egyik nagy kedvencének számító zenész, Nekfeu.

Az idei program utolsó szekciója a filmes szakértők kedvenceit gyűjti össze, olyan darabokat, mint a Hullák a napon című francia-belga akcióthriller vagy Az Eszeveszett esküvő. A francia mozi egyik ügyeletes szívtiprója, a többszörös César-díjjal jutalmazott Louis Garrel kerül reflektorfénybe a Francia Intézet ingyenes vetítésein, három filmjét láthatja a közönség március 5. és 20. között.

A 8. Frankofón Filmnapok március 7-én fergeteges DJ partyval búcsúzik Budapesten, de a hónap végéig a vetítések az ország legtöbb nagyvárosában folytatódnak. A Fesztivál március 24-ére tartogat még egy filmes csemegét az ínyenceknek: az 1929-es Julien Duvivier: Hölgyek öröme című adaptációja némafilm-koncert formájában lesz látható a francia RadioMentale újraértelmezésében. A részletes program itt található.