Vírusfilmek alkalomhoz illően

Nem riogatásként szedtük össze a szerintünk leghatásosabb járványfilmeket, hanem az általuk szolgáló tanulságok miatt, és mert sajnos nagyon adja magát a téma.

Vágyakozás (1953)

Halálos járvány nem csak a világnak ezen a felén üti fel a fejét, gyakori volt Latin-Amerikában is – lásd a világhírű kolumbiai regényt, a Szerelem a kolera idejént. Yves Allégret munkájában egy elkényeztetett párizsi úriasszony (Michéle Morgan) nem tud hazautazni férjének váratlan halála miatt, és egy járvány sújtotta, nyomorúságos mexikói városka foglya marad. Kiszolgáltatott helyzetében mellé áll a lezüllött, alkoholista orvos (a fiatalon elhunyt francia színészlegenda, Gérard Philipe), s lassan szerelem szövődik közöttük. A film Jean-Paul Sartre regénye alapján készült – Sartre egy Oscar-jelölésben is részesült -, de sokan úgy gyanítják, hogy a filmben kisebb szerepet is kapó Luis Bunuel írta a forgatókönyv nagy részét. És Bunuel maga is megcsinálta a saját, zseniális karanténfilmjét, az Öldöklő angyalt, amihez még járvány sem kellett.

 

A hetedik pecsét (1957)

Évszázadokon át a pestis volt a járványok koronázatlan királya, és Ingmar Bergman ezerszer idézett filmje és egy középkori járványkitörés alatt játszódik. Antonius Blok lovag (a nemrég elhunyt legendás Max von Sydow) a keresztes hadjáratból visszatér hazájába, ahol pestis tombol. A halál őt is el akarja ragadni, de ő, hogy megtalálja Istent, haladékot kér egy sakkjátszma időtartamára. Az egyes lépések között a lovag szembesül a középkor rettenetes valóságával: boszorkányégetés, kétségbeesett emberek, bűnösök és vezeklők.  A lovag hű társa vándorlása során elmés csatlósa, aki materialista gondolatokkal magyarázza az emberekben felmerülő kételyeket, szemben a hit, az isten, a túlvilág gondolatával foglalkozó lovaggal. Útjukon melléjük szegődik a vándorszínész pár, a kovács és a felesége is. Velük együtt lesznek szemtanúi a középkori veszedelmeknek: a pestis és az inkvizíció pusztításának.

 

Az Androméda törzs (1971)

Az amerikai hadsereg egyik katonai műholdja váratlanul meghibásodik, és lezuhan Új-Mexikóban. Egy speciális kutatócsoport kezdi vizsgálni a szerkezetet, és egy halálos, új vírust fedeznek fel rajta. Az ismeretlen, űrből jött vírus gyorsan mutálódik. A kutatók, versenyt futva az idővel, mielőbb meg akarják állítani, mert ha kijut a bázisról, végveszélybe sodorja az egész emberiséget, és nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy a labor egy nukleáris önmegsemmisítő szerkezettel van felszerelve. Michael Crichton nehezen megfilmesíthető „áldokumentumregényének” feldolgozásában nincsenek világsztárok, hamar kultfilm lett előle, bár mai szemmel nézve néha lassú, nehézkes. 2018-ban készült a regényből egy új adaptáció is, mini-sorozat formátumban Benjamin Bratt főszereplésével, újraértelmezve, modernizálva a történetet.

 

A Cassandra-átjáró (1976)

A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet székhelye elleni terrortámadás során az egyik elkövetőt megfertőzi egy rendkívül veszélyes vírus. A terrorista (Martin Sheen) elmenekül, és a Genf- Stockholm között közlekedő transzkontinentális vonaton rejtőzik el. Szükségállapotot hirdetnek, és egy speciális alakulatot vetnek be, az akció élén pedig Mackenzie ezredes (Burt Lancaster) áll, aki megváltoztatja az útvonalat Lengyelország felé. A vonatnak így át kell mennie a Cassandra átjárón, mely félő, hogy nem bírja ki a nagy terhet. Az utasok fokozatosan rádöbbennek, mekkora veszély fenyegeti őket – a kérdés, hogy a vírus, hogy az azt megállítani igyekvő katonaság jelenti az igazi veszélyt rájuk. Az utasok és tudósok között ott van Sophia Loren, Richard Harris, és kicsit meghökkentő módon O.J. Simpson is.

 

Vírus (1995)

Sam Daniels ezredes (Dustin Hoffman) halálos vírust tanulmányoz Afrikában, amely az egyik faluban szinte teljesen kiírtotta a lakosságot. A vírus veszélyesebb, mint a pestis és könnyebben fertőz, mint a nátha. Sam rádöbben, hogy a fertőzés eljuthat az Egyesült Államokba, és 48 órán belül megfertőzheti az egész országot, és gyanúja beigazolódik, amikor egy amerikai kisvárosban több ember is szörnyű kínok közt hal meg. A sereg karantént von a város köré, míg Sam volt feleségével (Rene Russo) a vírus ellenszerét keresik, ám felettese váratlanul kizárja az ügyből. Az orvos hamarosan rádöbben, hogy a vírust az amerikai hadsereg fejlesztette ki, és le akarják bombázni a várost, hogy így fékezze meg a mutálódott vírust, s hogy eltussolhassák az ügyet. Wolfgang Petersen

 

12 majom (1995)

Járvány pusztította el a Föld népességének kilencvenkilenc százalékát 1997-ben. Majd negyven évvel később a túlélőkre is pusztulás vár a földalatti világban. Csak akkor maradhatnak életben, ha sikerül információt szerezniük a gyilkos vírusról. James Cole-ra (Bruce Willis) vár a feladat, hogy az időben visszautazva, megtudja azt, amivel segíthet társainak. A számításba azonban hiba csúszik, Cole 1996 helyett 1990-be érkezik, és elmegyógyintézetbe zárják. Csupán a pszichológus Kathryn Railly (Madeleine Stowe) próbálja megérteni a férfit. Terry Gilliam egyszerre kezeli az időutazásos filmek elemeit, a járványfilmek paranoiáját és a saját (filmes) vonzalmát az elmezavarhoz, Brad Pitt pedig enyhén hibbant ökoterroristaként segít neki.

 

Vakság (2008)

Egy villanással kezdődik minden, és a városon eluralkodik egy furcsa kór. Kitör a pánik, a „fehér kór" áldozatait összeterelik, és vesztegzár alá helyezik. Az Orvos (Mark Ruffalo) és a Felesége (Julianne Moore) a káosz középpontjában találja magát, és a véletlennek köszönhetően az asszony immunis a különös járványra, amelynek hatására egy egész város lakossága megvakult. A hatóságok karantént rendelnek el. Annak ellenére, hogy az asszony lát, vakságot színlel, hogy ne szakítsák el a férjétől, és saját maga számára is meglepő módon az elhagyott szanatórium rettenetes világában valódi vezérré válik, és arra ösztönzi az embereket, hogy tanuljanak meg a gyötrelmek és a bizonytalanság közepette életben maradni. A portugál José Saramago regénye természetesen maga is allegória volt, a brazil rendező, Fernando Meirelles pedig elképesztő képi világot és nagyszerű színészeket rendelt mellé.

 

Fertőzés (2011)

Steven Soderbergh 2011-es thrillere a mostanihoz nagyon hasonló, gyorsan terjedő járványról és megállíthatatlannak tűnő járványról szól. A történet több szálon fut, amelyeken keresztül megismerhetjük azt, hogy az átlagember hogyan éli meg mindezt és milyen hatással van az életére, akárcsak azt, hogy a hatóságok, a járványügyi szakemberek, orvosok mit tesznek a kór megállítása és egy vakcina kifejlesztése érdekében. Ehhez pedig olyan sztárok asszisztálnak, mint Gwyneth Paltrow, Jude Law, Matt Damon, Kate Winslet, Marion Cotillard vagy az ekkor még kevésbé felkapott Bryan Cranston. És elég hátborzongató, hogy ez a fertőzés is Kínából indul ki, igaz, nem Vuhanból, hanem Hongkongból, és itt is a denevérek a felelősök.

 

Vírusgazda (2012)

Íme, listánk legkülönösebb darabja! Hősünk, Syd March (Caleb Landry Jones) egy klinika alkalmazottjaként dolgozik, ahol celebekből levett élő, de elméletben ártalmatlan vírusokat injekció formájában eladják a megszállott rajongóknak. Biológiai érintkezés - pénzért. Syd azonban saját zsebre is dolgozik, kalózcsoportokat is ellát az illegális mintákból, amit a testében csempész ki a klinikáról. Amikor megfertőződik az ünnepelt Hannah Geistet megölő vírussal, hirtelen ő lesz a gyűjtők és elvakult rajongók célpontja. Meg kell megfejtenie a lány halálát övező rejtélyt, mielőtt ő is hasonló sorsra jutna. Az író-rendező Brandon Cronenberg pedig a bizarr filmek mestere, David Cronenberg kisfia –apuka filmográfiájában többek között egy Paraziták című horror is szerepel

 

Meztelen diplomata (1963)

Nekünk is van ám járványfilmünk! Kis Lagondán bubópestis járványra hivatkozva lezárták a szállodákat, köztük a Grand Hotelt is. Ennek ellenére Félix azon veszi észre magát, hogy mezítláb, pizsamában ücsörög ott és nyomában megjelenik egy kövér és egy nyakigláb gengszter, de vannak itt diplomaták, bankárok is, és mindannyian egy füzetért törik magukat, mely állítólag a kincseket érő olajlelőhelyek titkos térképét tartalmazza. Rejtő Jenő egyik legmulatságosabb és legizgalmasabb regénye (a Vesztegzár a Grand Hotelban) alapján készült a parádés szereposztású film, amelynek szereplői között ott van Márkus László, Garas Dezső, Alfonzó, Gellei Kornél és Krencsey Marienne is.