Volt, aki szembe mert szállni Harvey Weinsteinnal

A neves japán animációs filmes, Hayao Miyazaki producere szamurájkardot küldött a hírhedt producernek, aki végül kénytelen volt visszavonulót fújni.

Harvey Weinstein már szexbotránya kirobbanása előtt is hírhedt volt a szakmában – csak akkor még arról, hogy szereti megvágni az általa gyártott filmeket a rendezők háta mögött. Mikor a Disney és a neves japán animációs cég, Hayao Miyazaki Ghibli stúdiója 1996-ban együttműködést kötött a Ghibli filmek angol nyelvű forgalmazásáról, a művek bemutatását a Disney partnereként Weinstein vállalata, a Miramax intézte.

Elsőként A vadon hercegnője került sorra, és mivel Miyazaki producere, Steve Alpert már jól ismerte Weinstein nyirbálási szokásait, küldött neki egy szamurájkardot, rajta a „nincs vágás” üzenettel. Ez azonban nem hatotta meg a hírhedt filmest, aki dühödten fenyegetőzött, és azzal zsarolta Alpertet, hogy amennyiben nem veszi rá a japán rendezőt, hogy 135 percről 90 percesre rövidítse művét, elintézi, hogy Alpert soha többé ne dolgozhasson „ebben a kib*szott szakmában”.

A vadon hercegnője. Forrás: port

 

Mivel azonban a Disney és a Ghibli közötti megállapodás értelmében Miyazaki rendelkezhetett a végső vágásról, „Ollókezű Harvey”-nak visszavonulót kellett fújnia. Erről egyébként maga Miyazaki már 2010-ben mesélt, amikor a The Guardiannek arról számolt be, hogy Weinstein folyamatosan agresszív támadásokkal bombázta, hogy vágja meg A vadon hercegnőjét, de a rendező végül „legyőzte”.

Hogy a hírhedten erőszakos producer Miyazaki munkatársait is zaklatta, arról Alpert – aki 1996 és 2011 között volt a Ghibli nemzetközi részlegének a vezetője – hamarosan megjelenő memoárjában, a Sharing a House with the Never-Ending Man: 15 Years at Studio Ghibli címűben ír először, szó szerint idézve Weinstein szavait

(„Ha nem veszed rá, hogy vágja meg azt a kib*szott filmet, soha többé nem fogsz ebben a kib*aszott szakmában dolgozni! Értesz engem, b*szd meg?! Soha többé!”).

Hayao Miyazaki egyébként jelenleg következő alkotásán dolgozik, Harvey Weinstein pedig 23 éves börtönbüntetését tölti nemi erőszak és szexuális zaklatás miatt – szóval tényleg lehet mondani, hogy Miyazaki nyert.


(via IndieWire)

Amennyiben értesítést szeretne kapni az olimpiával kapcsolatos Port.hu tartalmakról, kattintson ide és iratkozzon fel az értesítésekhez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu