Weinstein a megbocsátásban reménykedik

Legalábbis erre utalnak azok a vaskos kötetek, amiket a szexragadozó producer akkor cipelt tüntetően magával, amikor feladta magát az ügyészségen.

Mint arról pénteken mi is beszámoltunk, a múlt október óta több mint nyolcvan nő által szexuális zaklatással vádolt producer ellen elsőként New Yorkban indul eljárás, várhatóan nemi erőszak és orális szexre való kényszerítés miatt. Harvey Weinstein esélyt kapott rá, hogy ne a rendőrség tartóztassa le és kísérje oda a kerületi ügyészhez, aki majd vádat emel ellene – ezért került sor az aktusra, melynek során feladta magát.

Az egykor nagy hatalmú filmes a hivatalos esemény során megtalálta a módját, hogy üzenjen az embereknek, és közölje a véleményét a vele történtekkel kapcsolatban. Elég látványosan ugyanis három vaskos kötetet szorongatott a hóna alatt, miközben a hatóságok elé kísérték. Az egyik csak egy bőrkötéses határidőnapló volt, a másik kettő azonban két rendkívül érdekes könyv, amit a sajtónak sikerült beazonosítani.

Harvey Weinstein letartóztatásakor a könyveivel. Forrás: Kevin Hagen / Getty Images

 

Az egyik közülük Todd S. Purdum Something Wonderful: Rodgers and Hammerstein’s Broadway Revolution című szakkönyve. Richard Rodgers és Oscar Hammerstein neves musicalszerző-páros volt, akik a kötet fülszövege szerint „a háború utáni Amerika meghatározó kulturális nagyságai voltak a színházban, a filmművészetben, a televízióban és a rádióban – ugyanakkor megvoltak a maguk személyes hiányosságai és bukásai”.

A másik könyv egy Elia Kazanról, a híres hollywoodi rendezőről szóló biográfia, Richard Schickel munkája. Kazant A vágy villamosa, A rakparton és más klasszikusok megrendezésén kívül onnan ismerhetjük, hogy a McCarthy-érában együttműködött az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottsággal, beárulva több pályatársát, aki egykor tagja volt a kommunista pártnak, feketelistára téve őket ezzel Hollywoodban.

Kevesebben tudják (és valószínűleg ezért cipelte a Kazan-életrajzot magával a producer), de a direktor, Weinsteinhez hasonlóan szintén szexuális zaklató volt: Carol Drinkwater brit színésznőt például megpróbálta megerőszakolni egy meghallgatáson. Elia Kazan megítélése mindezek miatt a mai napig ellentmondásos, de abban mindenki egyetért, hogy jelentős alkotóról van szó, akinek a művei az egyetemes filmkánon kiirthatatlan részei.

Weinstein tehát az Independent szerint a könyvekkel valószínűleg azt akarta üzenni, hogy Richard Rodgershez, Oscar Hammersteinhoz és Elia Kazanhoz hasonlóan megkerülhetetlen nagyság a filmiparban, aki elkövetett ugyan egy kis botlást, de az említett művészekhez hasonlóan neki is jár a megbocsátás.


(via Independent)