Weinstein exkémeket küldött az általa zaklatott nők nyakára

Woody Allen fia szerint volt Mossad-ügynökök félemlítették meg Rose McGowant és az újságírókat.

Update: A The Guardian információi szerint a korábbi izraeli miniszterelnök, Ehud Barak mutatta be Weinsteint az ex-Mossad-ügynököknek.

Elég durva, szinte már krimikbe illő fordulatott vett a hetek óta tartó Weinstein-botrány. Az ügy egyik kirobbantója, Ronan Farrow (Mia Farrow és Woody Allen fia), aki a The New Yorkerben az elsők között írt tényfeltáró cikket Harvey Weinstein szexuális zaklatásairól, legújabb, Harvey Weinstein’s Army of Spies című cikkében azt írja, a sztárproducer komoly titkosszolgálati múlttal rendelkező figurákkal félemlítette meg egykori áldozatait, valamint az ügyével foglalkozó oknyomozó újságírókat.

Woody Allen és Mia Farrow fia, Ronan Farrow (fotó: Gilbert Carrasquillo / Contributor / Getty Images)

 

Farrow szerint a producer olyan magánnyomozó irodával dolgozott, ami tele volt izraeli ex-hírszerzőkkel és volt Mossad-ügynökökkel. Úgy tudja, a Black Cube és Kroll nevű ügynökségek tagjainak leginkább azokról a színésznőkről kellett információt gyűjteniük és teljes pszichológiai profilt öszeállítaniuk (ideértve a szexuális szokásokat is), akik névvel vállalták a zaklatást. Többek között Rose McGowan és Dario Argento lánya Asia Argento volt a célszemélyük.

A New York Post egy konkrét, igencsak sokkoló esetet is leír. Rose McGowant egy magát feministának valló, női egyenjogúságért küzdő aktivista kereste fel több alkalommal is, akiről azóta kiderült, hogy nemcsak rögzítette a színésznővel folytatott beszélgetéseit, de hamis személyazonossága volt, amivel azt fedte el, hogy korábban az Izraeli Védelmi Erőknek dolgozott. Az első találkozásuk október 23-án volt, két héttel azután, hogy kirobbant a Weinstein-botrány.

Fotó: Jeff Vespa / Contributor / Getty Images

 

Ronan Farrow szerint az is az exkémek feladata volt, hogy nyomásgyakorlással kényszerítsék rá az ügyben vizsgálódó újságírókat arra, ne publikálják nagy nyilvánosság előtt mindazt, amit megtudtak. A Weinstein-botrányt behatóan ismerő források szerint a Black Cube nyomozóiroda 600 ezer dollárt (nagyjából 160 millió forintot) kapott a szolgálataiért, amit Weisntein állítólag még 300 ezerrel megtoldott volna, hogy ha sikeresen leállítják a botrányt.

Farrow emellett megnevezte Pamela Lubell producert is, aki Harvey Weinstein cégénél, a Miramaxnál dolgozott: neki és egy másik Miramax-munkatársnak kellett telefonon rávennie a hollywoodi színésznőket, akik korábban találkoztak a sztárproducerrel, és gyaníthatóan szexuális zsaklatás érte őket, hogy ne mondják el a nyilvánosságnak a történteket (korábban mi is megírtuk, hogy Rose McGowan hallgatását végül peren kívül, 100 ezer dollárért vette meg a producer, de nem ismerte el a szexuális erőszak tényét). Ronan Farrow egyébként maga is kapott fenyegető üzenetet Weinstein-közeli emberektől.

Harvey Weinstein korábbi ügyvédje, David Boies elismerte, hogy a producer utasítására ő kötött szerződéseket a Black Cube és a Kroll ügynökségekkel. Azt viszont cáfolta, hogy az ügynökségek feladata színésznők és újságírók megfélemlítése, elhallgattatása lett volna.

Ronan Farrow kémes cikke november 6-án jelent meg, szerdára pedig újabb fordulatott vett az ügy. Kiderült ugyanis, hogy Weinstein magánnyomozókat felfogadó ügyvédje pont annál a New York Timesnál dolgozik, ahol a The New Yorker mellett elsőként jelent meg leleplező cikk Weinsteinről. A Times azonnali hatállyal kirúgta David Boiest. (via Vulture, Entertainment Weekly & The New Yorker)