Weinstein korábbi asszisztense megszegte titoktartási szerződését, és kitálalt főnökéről

A producer korábbi asszisztense 125.000 fontot kapott a hallgatásáért cserébe, most vissza kellene fizetnie az összeget.

 

Most viszont megtörte a csendet, és megszegte a titoktartási szerződését, amit még Harvey Weinsteinnel kötött, cserébe pedig 125.000 fontot, azaz több mint 43 millió forintot kapott. Zelda Perkins azt nyilatkozta a The Financial Times-nak, hogy elérték, hogy szégyellje nyilvánosságra hozni a férfi viselkedését, és 1998-ban aláírt egy titoktartási szerződést, miután a nő feljelentette a producert.

Forrás: fotó: Ilya S. Savenok/Getty Images for the 2015 Tribeca Film Festival

 

Perkins a Miramaxnál dolgozott Weinsteinnel: azt nyilatkozta, hogy Weinstein tőle is masszázst kért, valamint azt akarta, hogy a nő nézze őt, miközben fürdik. „Ez volt a forgatókönyv minden alkalommal, amikor egyedül maradtam vele. Gyakran nekem kellett felébresztenem reggelente a hotelekben, és ekkor próbált behúzni maga mellé az ágyba.”

Egykori asszisztense azt állítja, hogy a szerződése olyan kikötéseket is tartalmazott, amelyek már talán két évtizeddel ezelőtt Weinstein bukásához vezettek volna, de a producer olyan pénzügyi és ügyvédi hálózatra támaszkodott, amelyek megakadályozták, hogy bárki a nyilvánosság elé tárja ezeket a piszkos ügyeket. Eredetileg Perkins is beszélni akart Weinstein viselkedéséről, és arra számított, hogy a Disney-hez mehet, de az ügyvédek nagyon „kelletlennek” mutatkoztak a kérdéssel kapcsolatban.

„A hatás kedvéért olyanokat mondtak, hogy »Nem fognak hinni neked, a te szavaid vannak az övéi ellen, és nincs bizonyíték«.”


„Nagyon ideges voltam, mert az lett volna a lényeg, hogy megállítsuk őt azáltal, hogy nyilvánosságra hozzuk, hogyan viselkedik. Megfenyegettek, hogy ő és az ügyvédei megpróbálják majd a hitelességemet aláásni, ha a bíróságra megyek.”

Tanúvallomásában azt állította, hogy Weinstein masszázsra akarta rávenni őt hotelszobákban, a producer ekkor alsóneműben volt. Ez megegyezik azokkal a történetekkel, amikkel az utóbbi időben egyre több nő előáll, beleértve pl. Lupita Nyong'ót és Gwyneth Paltrow-t.

Perkins hozzátette: végül akkor jelentette a vádakat, amikor egy kolléganője elmondta neki, hogy őt is szexuálisan zaklatta a producer.

„Falfehér volt, és remegett, és nagyon rossz érzelmi állapotban volt. Azt mondta, hogy valami szörnyűség történt. Sokkhatás alatt volt, sírt, és nagyon nehezen tudott beszélni. Dühös voltam, ideges és nagyon megdöbbentem. Azt mondtam: »El kell mennünk a rendőrségre«, de ő túl elesett volt. Egyikőnk sem tudta, mit kéne tennünk egy idegen környezetben.”

A két nő később kártérítésért folyamodott, és 250.000 fontot ítéltek meg egyenlően elosztva, azonban aláírattak velük egy titoktartási szerződést is, amiben megtiltják nekik, hogy nyilvánosságra hozzák az ügyet. A titoktartási szerződés megszegéséért most Perkins-nek elvileg vissza kell fizetnie a kapott összeget, továbbá állnia kell a jogi procedúra költségeit is, de azt mondja, ezzel arra akart rávilágítani, hogy a hatalmi egyenlőtlenségekből származó és az arról szóló ilyen típusú szerződések a pénzről szólnak és nem az erkölcsről. Vagyis az effajta szerződések azt segítik elő, hogy az ilyen problémák a szőnyeg alatt maradjanak, és sose kerüljenek napvilágra, ami az áldozatok szempontjából tarthatatlan.

„Egy világ omlott össze bennem, mert azt hittem, hogy a törvény a rászorultakért van, de azt láttam, hogy semmi köze a jóhoz vagy a rosszhoz, minden a pénzről és a hatalomról szól.”

via DigitalSpy