Woody Allen lánya kiosztotta a zaklatás ellen küzdő sztárokat

Dylan Farrow, akit apja, Woody Allen kiskorában szexuálisan zaklatott, nem tud napirendre térni afölött, hogy pár hollywoodi sztár hangosan kiáll a TimeisUp kampány mellett, miközben Woody Allent is támogatják.

Harvey Weinstein tavaly kipattant botránya kellett ahhoz, hogy a figyelem a kiszolgáltatottság, a szexuális és egyéb fajta zaklatások illetve a nemek és társadalmi egyenlőtlenségek felé irányuljon. A TimeisUp kampány ennek a figyelemnek az eredménye lett, mozgalommá dagadt, és a hollywoodi hírességek valamiféle akciótervet is kidolgoznak, hogy visszaszorítsák a zaklatásokat, és felszámolják az esélyegyenlőtlenségeket. A Time's Up ezért egy pénzügyi alapot is létrehozott, adományokból máris 13 millió dollárt sikerült összegyűjteniük. Ezt az összeget olyan kevésbé tehetős nők (vagy férfiak) megsegítésére kívánják fordítani, akik a maguk erejével nem képesek fellépni a munkahelyükön őket ért szexuális zaklatás ellen.

Dylan Farrow és Mia Farrow; Fotó: Bruce Glikas / Contributor / Getty Images

 


A Golden Globe-díjátadó volt az első nagyobb, vörös szőnyeges esemény azóta, hogy elindult a mozgalom, és az eseményen a legtöbb megjelent híresség fekete ruhájával és fekete kitűzőjével büszkén hirdette, hogy teljes mellszélességgel kiáll az áldozatok mellett,és igyekszik tevőlegesen is foglalkozni a problémákkal.

Azonban van itt egy bökkenő, amire Dylan Farrow, Woody Allen lánya próbált rávilágítani dühös írásával, amit a Buzzfeeden jelentetett meg: sokan jelentek meg a mozgalom „színében”, amellett, hogy előzőleg minden probléma nélkül együtt dolgoztak már Woody Allennel, aki közismerten zaklatta Farrow-t, amikor ő még kicsi volt. Ezek az emberek tudtak arról, mit művelt a kislányával a filmrendező, mégis szó nélkül játszottak filmjeiben, amivel hallgatólagosan túlléptek a problémán.
Dylan Farrow a Buzzfeednek írt nyilatkozatában ment neki a nyilvánvaló képmutatásnak:

Teljességgel támogatom azokat a nőket, akik állást foglalnak, összefognak más nőkkel (és férfiakkal), és egymással karöltve szót emelnek a változás érdekében nem csak a filmiparban, hanem a világ egészében is. Ez egy csodás és nemes cél, remélem, ezek a nők megváltoztatják a világot. Ellenben azok a személyek, akik ehhez a mozgalomhoz csatlakoznak anélkül, hogy bármilyen személyes felelősséget vállalnának a saját szavaik és döntéseik iránt, pont azt a kultúrát támogatják, ami ellen harcolnak. Ezzel nehéz azonosulnom.”

Erről már korábban is beszélt Farrow, és mondandóját különösen azoknak a színészeknek címezte, akik apja legutóbbi filmjében, a Wonder Wheel - Az óriáskerékben szerepeltek: vagyis Kate Winsletnek, Justin Timberlake-nek, akik mindketten feketében jelentek meg a Golden Globe-gálán.

Farrow a nyilatkozatban azt is írja, hogy azzal, hogy ezek az emberek szemet hunynak Allen bűnei felett, aláássák ezt az tiszteletre és támogatásra méltó ügyet.

Nekem, mint a szexuális zaklatás egyik áldozatának, természetesen nehéz azt feldolgoznom, hogy ezeknek a személyeknek én nem tartozom bele a „minden nő” kategóriába, amiért ők kiállnak. Úgy tűnik, továbbra is csak másodlagos vagyok a törekvéseiket illetően, ami aláássa az erős üzenetet, amit küldeni próbálnak."

Igen, a siker vonzereje valóban csábító, de a Woody Allen viselt dolgairól való hallgatás befeketíti a mozgalmat. Volt pár színésznő, aki megszólalt Woody Allen zaklatási ügyével kapcsolatban: Jessica Chastain, Evan Rachel Wood, és Tessa Thompson, de sokan inkább a hallgatást választották: Blake Lively, Greta Gerwig, Emma Stone, Scarlett Johansson és Cate Blanchett.

Azt is megjegyzi, hogy azért ez egy bonyolult sztori, hiszen normális körülmények között egy nőt nem lehetne számon kérni azért, mert egy férfi borzalmas viselkedése ellen nem emelte fel a szavát.
A hangsúly a férfi hibáján kellene, hogy legyen, nem pedig a nők reakcióján. Most viszont, a nagy nekibuzdulás és Time is Up mozgalom miatt igenis számít, hogy egy nő kiáll-e egy notórius zaklató mellett.

Pár színész, köztük Ellen Page, Griffin Newman és David Krumholtz már nyilvánosan kifejezték megbánásukat, hogy dolgoztak Allennel; Page karrierje legnagyobb hibájának nevezte, hogy dolgozott a filmrendezővel.