A szülinapos Woody Harrelson 6 legjobb filmje

1961. július 23-án született Hollywood egyik legismertebb arca, aki a Cheersben kezdte a karrierjét, és olyan kultikus alkotásokban játszott, mint a Született gyilkosok, a Larry Flynt, a provokátor, a True Detective, A harag tüze vagy az Útonállók.

1961. július 23-án született a texasi Midlandban Hollywood egyik legismertebb arca, Woody Harrelson. Az indianai Hanover College-ban tanulta a színészkedést, majd tanulmányai végeztével New Yorkba költözött. Először 23 évesen, a NBC szerződtette Woody Boyd, a csapos szerepére a Cheers című sitcomban, amiért 1989-ben Emmy-díjat kapott. Az elmúlt évtizedekben számos kiváló mozifilmes, televíziós és színházi feladatot elvállalt, eddig három alkalommal jelölték Oscar-díjra.

Forrás: Getty Images

 

1985-ben vette feleségül Neil Simon drámaíró lányát, Nancy Simont, de a házasságuk igen viharos volt, és mindössze két hónapig tartott. 2008-ban kötött házasságot Laura Louie-val (akivel akkor már 20 éve együtt járt), három gyerekük is született.

Harrelson elkötelezett környezetvédelmi aktivista és vegetáriánus, valamint élharcosa a marihuána legalizálásának is.

Woody Harrelson nevéhez számos sikeres film és tévésorozat kötődik (hiszen olyan kultikus alkotásokban játszott, mint a Született gyilkosok, a Larry Flynt, a provokátor, a True Detective vagy a Solo: Egy Star Wars-történet), ezek közül szedtük most össze a 6 hat legjobbat.

 

1. Tökös tekés / Kingpin (1996)

Forrás: InterCom

Roy Munson (Woody Harrelson) számára a bowling maga az élet: a biztosan gördülő siker, a tuti tarolás és a hanyatt vágódó babák. Úgy bowlingozik, ahogy előtte még senki. Csak aztán valaki belegyömöszöli egy kugligépbe, és ő a „baleset” következtében elveszti fél kezét és vele együtt a célzóképességét. Ezután kénytelen zülléssel és nők hajkurászásával tölteni az idejét. Ám egyszer csak újra felcsillan a remény... Találkozik egy fickóval (Randy Quaid), aki pont olyan tehetséges, mint ő volt ifjúkorában, de nem akar kugli-sztár lenni. Szűzies életmódot folytat, nem iszik és még imádkozni is szokott elalvás előtt. Roy úgy dönt, hogy ez így nem mehet tovább: tökös tekést kell faragnia ebből a srácból, még ha a fene fenét eszik is! A film a Cinemax 2 csatornán csíphető el augusztus 3-án, de az HBO GO kínálatában is megtalálható.

 

2. Az éhezők viadala / The Hunger Games (2012)

Forrás: Fórum Hungary

 

A jövőben járunk, amikor Észak-Amerika romjain Panem országának tizenkét körzete található. Minden évben minden körzetből a Kapitólium kiválaszt egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük az Éhezők viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. A tizenhat éves Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal - számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembekerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel. Szerencsére az embert próbáló küzdelemben, mit a Viadal egyik korábbi győztese, Haymitch Abernathy (Woody Harrelson). A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

3. A harag tüze / Out of the Furnace (2013)

Forrás: ProVideo

 

Russell (Christian Bale) és öccse, Rodney (Casey Affleck) egy pennsylvaniai iparvárosban élnek. Folyton arról ábrándoznak, hogy meglépnek onnan, és új életet kezdenek. Amikor azonban Russellt lecsukják, Rodney egy kegyetlen bűnbandához csapódik, majd egyik nap eltűnik. Amikor Russell szabadulása után megtudja, hogy a rendőrség nem jutott eredményre, az eszközökben nem válogatva Rodney nyomába ered és kíméletlenül igazságot szolgáltat. Harrelson a történet főgonoszát, Harlan DeGroatot alakítja. A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

4. True Detective (2014)

Forrás: HBO

 

Az HBO nagy szakmai és közönségsikert arató saját gyártású sorozata nem hagyományos széria: mindegyik évad egy teljesen új bűnügyet dolgoz fel, új szereplőkkel, de mindig remek színvonalon, a különleges, nyomasztó hangulatot és a feszültséget végig fenntartva. Az első évadban egy több idősíkban játszódó, izgalmas krimi bontakozik ki a nézők szeme előtt. A múltbéli jelenetekben a megfiatalított Matthew McConaughey és a parókás Woody Harrelson folytat nyomozást Louisiana fülledt mocsárvidékén az 1990-es években- Ám a gyilkost akkor nem sikerül elkapniuk, ami nagy mértékben kihat a jelenükre is, amikor évtizedekkel később úgy alakul az életük, hogy mégiscsak fel kell gombolyítaniuk az igencsak szövevényes ügy szálait. A kultsorozat az HBO GO kínálatában érhető el.

 

5. A majmok bolygója - Háború / War for the Planet of the Apes (2017)

Forrás: InterCom

 

A majmok túlszárnyalták az embereket. Ami jó szándékú kísérletnek indult, az teljes hatalomátvétellé vált: immár az értelmes emberszabásúak a Föld urai. A városok elnéptelenedtek, a menekülőkkel nem tudni, mi történt, és a kevés életben maradt ember kis csapatokra szakadva bujkál, amíg bír. A mindenre elszánt Ezredes (Woody Harrelson) az utolsó nagy csatára készülődik. A végső háború ugyanis elkerülhetetlen, tudja ezt jól Caesar, a harcedzett és szuperintelligens csimpánz (Andy Serkis) is, aki nagyon sokat szenvedett az emberek rabságában, és még ha ő képes is volna megbocsátani, a fajtársai már nem akarják ezt. Mindkét fél tudja, hogy az emberiségnek nincs több esélye. Aki itt kudarcot vall, az végképp eltűnik a Föld színéről... A film az elkövetkezendő hetekben a Mozi+ műsorán tekinthető meg.

 

6. Útonállók / The Highwayman (2019)

Forrás: Netflix

 

A Netflix saját gyártású 2019-es filmje egy valós eseményeken alapuló, drámai hangvételű krimi. Woody Harrelson és Kevin Costner két keménykötésű texasi seriffet alakítanak benne, akik nem kisebb horderejű megbízást kapnak, mint hogy kutassák fel és öljék meg az 1930-as évek legveszettebb hírű gengszterpárosát, Bonnie Parkert és Clyde Barrow-t. A film a Netflix kínálatában érhető el.