Péter Dávid megmondja

2021 legmeredekebb tévés pillanatai

Összegezzük az évet tévés szempontból. Van itt Kasza Tibi perrel fenyegetése, Tóth Andi és Tóth Gabi kibékülése, Návai Anikó lelepleződése és így tovább.

Igaz, hogy 2021 nem volt túl erős fesztiválok és egyéb kimozdulós események tekintetében, kösz, Covid, de annál jobban oda tette magát a képernyős közeg. Kontentből nem volt hiány. Lehetett pillázni, nézni kifelé a fejünkből és szörnyűködni, térdünket csapkodva a földön hemperegve gurgulázva röhögni, sírni és a többi. Most a teljesség igénye nélkül készítettem egy listát, ami az év legvalamilyenebb tévés jeleneteit summázza.

1. Pumped Gabo az RTL Reggeliben 

Január viszonylag eseménytelenül zajlott tévés fronton, de amint rákanyarodtunk a februárra, úgy jött az év legerősebb interjúja. Pumped Gabo volt az RTL Reggeli sztárvendége. Ő volt a headliner. Gabóról tudni érdemes, hogy nem az a korán kelő fajta. Ezért eleve úgy indult a beszélgetés, hogy totál kómásan cammogva érkezett, majd ült le az ikonikus beszélgetés díszletébe. Elcsépelt bulváros szófordulattal élve: senki nem volt felkészülve arra, ami aztán következett. Szabó Zsófi meg pláne nem. Egyrészt Gabo lightos flörtöléseket kezdeményezett, mire a színésznő-műsorvezetőnő ki is szólt a kamerába és a stábnak, hogy mikor lesz már vége ennek a beszélgetésnek, mert haza akar menni. Mindezt nem kiborulva, hanem viccesen tette, de érezni lehetett, hogy Pumped leuralja a beszélgetést és egyből egy vegytiszta trash talk show-t hozott össze a semmiből. Olyan volt, mintha Eric André show elevenedett volna meg bizonyos szinten. (Nyilván nem ugyanúgy, de volt némi hasonlóság. Szóval, ha valaki ilyen kontentben gondolkodna, nézze meg ezt a jelenetet, aztán adjon Pumpednek egy stúdiót meg pár beszélgető sztárvendéget. Mi baj lehet?)

via

2. Pintér Tenya feje és az év kérdése.

Pintér Tibor bizonyos szempontból olyan, mint a marketinges enciklopédiában ismert úgynevezett csöcs. Azaz mindent el lehet vele adni. Történt ez 2021 nyarán is, amikor a Nemzeti Lovas Színház atyaúristene a Mokkába behívva a legújabb előadásáról beszélt. A show-t itt két dolog vitte el. Az egyik maga Tenya arca volt, amit ritkán lehetett ilyen dús arcszőrzettel látni. Ha ezen a sokkon túl is jutott a néző, akkor jött Istenes László minden idők kérdésével, a mondattal, ami miatt így utólag visszagondolva is érdemes volt feltalálni a kérdőjelet. Ez fiatalosan, lendületesen, face to face, nem szarozva, köntörfalazást nagyon messziről kerülve, a forró kását még csak meg sem közelítve, in medias res, egyenesen pacekba küldve így szólt:

Miben vagy most éppen?
Forrás: TV2 Mokka

 

via

3. Návai Anikó legendás interjúi

Ez volt az év plagizálási botránya, az tuti. Számos lap foglalkozott az üggyel, aminek az a lényege, hogy kiderült, Návai Anikó az exkluzívnak eladott (hazudott) interjúit innen-onnan összeollózza csak. Az ügy azért különösen érdekes és vicces, mert sokszor azt a látszatot keltette a videóiban, írott riportjaiban, interjúiban meg pláne, hogy nagyon bensőséges viszonyt ápol Hollywood legelitebb rétegével, az A listás színészekkel, rendezőkkel. A videós interjúk rendre visszatérő és felettébb kínos, sőt, cringe eleme, ami kimondottan Návai védjegyének is tekinthető, hogy mindig ad valami nagyon magyar ajándékot a beszélgető partnereinek. Az egyik személyes kedvencem, amikor George Clooney-nak adott egy kis paprikás csirkét, de úgy, hogy már az átadás utáni pillanatban egyből figyelmeztette, hogy kéri vissza a Tupperware edényét. De megfordult már itt Tokaji bor, Szamos marcipán, Unicum és még ki tudja, hogy mi nem. A botrányról itt is született egy írás, amiben elmesélem, hogy milyen cimbik vagyunk mi a Fekete Özveggyel.

4. Az év visszatérése: Jóbarátok

Bár nincs igazából hova meg minek visszatérni, amikor nem is ment el a sorozat sehova. Vagy nem ez pörög végtelenített ismétlésen még most is? De. Ettől függetlenül vagy ezzel együtt azért volt egy olyan reunion, hogy a hat főszereplő összeállt egy speckó epizódra, ami nem egy új rész volt, de nem is csak nosztalgiázás, hanem egy talk show és behind the scenes 2 in 1. A lényeg, hogy azért akadt benne némi érdekesség, de ami még fontosabb, hogy az adás instant mémesedő pillanatokat is szült, megint téma lett a sorozat, azaz kapott egy újabb löketet az amúgy is állandó hype-on pörgő sorozat.

5. Azt év felháborodása a tanyasi lamúrban

Láttam én már karón varjút, azt is, hogy a Való Világban kultúrbarbároznak meg egymás csulázzák le izomból 12 centiről, arról nem is beszélve, amikor Aranypart Levi belepürézett a saját bőröndjébe. Lehet, hogy az idő megszépíti ezeket az emlékeket, amikre nem is lehet egészséges undorral, hanem csak nevetve nosztalgiázva emlékezni, ezért becsapva magunkat azt hisszük, hogy ami megy, az mindennek a legalja. Bármi is legyen az igazság, azért a Házasodna a gazda idei évadának egyik jelenete elég erős volt. Ezért kellett gyorsan a megvédésre sietni. Mert a néző nem feltétlenül azt láthatta, ami valójában történt, csak a kreatív vágás, és a felszínes tartalomfogyasztás megvezeti az embert. Ezért elemeztük ki szinte kockáról kockára azt az ominózus jelenetet, ami elvileg azt hivatott megmutatni, hogy a gazda úr hagyja, hogy (Puzsér Róbert szerint a legprolibb módon) kocsiban, az úton félre állva szájjal kényezteti az egyik lehetséges feleség jelölt. 

 

6. Kasza Tibi és az Animal Cannibals nagy találkozása, aminek perrel fenyegetőzés lett a vége

Oké, hogy a reggeli tévézés nem épp a szakma csúcsa, de lássuk be, hogy megvan annak is a maga gyönyörűsége. Tessék, máris itt egy újabb pillanat, ami nem történt volna meg, ha nincs a Mokka, ha nem hívják meg Kasza Tibit, aki után egyből az Annibal Cannibals következett. Kasza Tibi a Facebook leállásáról beszélt, hogy amúgy nem kell leállnia az internetnek ahhoz, hogy letedd a telefonodat, elég betenni a fiókba és repülőgép üzemmódba kapcsolni. Na ezt követően érkezett meg a legendás Hip-Hop duó, azaz Qka Mc és Ricsi Pí. (Véletlenül sem Ripicsí, ahogy Kiszel Tünde mondta.) A rapperek viccesnek találták, hogy csak úgy belépnek a képbe, nem várják meg, amíg a két műsorvezető elköszön Kasza Tibitől, majd felkonferálják őket, mint új vendégeket, egyszerűen besétáltak a díszletbe élő egyenes adásban. Ment a poénkodás, amit Kasza szemmel láthatóan nem viselt túl jól, majd amikor felállt és elindult, a kanapén hagyta telefonját. Az Annibal Cannibals tagjai ezzel is elkezdtek viccelődni, hogy csinálnak egy közös szelfit, de Kaszánál itt jött el a pont, hogy megjegyezze:

Beperellek.

7. Az év békülése és crossovere

Unokáinknak is mesélhetjük az a tévé-, sőt, médiatörténelmi nagy pillanatot, amikor Tóth Gabit és Tóth Andit összeeresztették a tévében. A nézettségi mutató kiakasztására pályázott ezzel a Dancing With The Stars, hogy meghívta vendégként a Sztárban Sztár leszek! zsűrijét. Ez azért volt érdekes, mert Tóth Gabi és Tóth Andi az év egy bizonyos szakaszában nem voltak éppen jóban. Ment a cyber cicaharc. Majd hónapokkal később hogy, hogy nem lehetőség nyílt arra, hogy élőben is találkozzanak. A nagy pillanat könnyen felejthetővé vált, sőt, a nézőket sem izgatta annyira, és bulvár értéke se nagyon volt a happeningnek. Gabi elmondta, hogy milyen nagyra tartja Andit. Ebből meg nehéz címlapot csinálni, ugye.

8. Az X-Faktor drámaisága és zenei botránya

Az X-faktor egyik fordulatát még az elején prezentálta nekünk Csobot Adél és Gáspár Laci. Volt egy kis harc az egyik zenekarért, majd a közönség megtapsoltatása miatt magát manipulálva, érzelmileg megzsarolva érző mentor, Gáspár Laci úgy döntött, hogy juszt se fogja megadni az az igent a zenekarnak. Erre mondta azt Csobot Adél, amit annyiszor nyomtak a promóban, hogy Laci, ez undorító volt. 

De nem ez volt az egyetlen dráma a műsorban. Volt egy olyan is, hogy a zenész szakma elkezdett feszengeni a műsor miatt. Az az ítélet született a profi zenészek részéről, hogy ez a műsor nem is díjazza, nem is értékeli az igazi tehetséges zenészeket. Érdekes, mégis 1 millió ember képes nézni ezt. Bár nem tudom, lehet, hogy szinkronban forog a sírjában Liszt és Kodály.

Ezek voltak az év legemlékezetesebb tévés pillanatai. Ha kihagytunk valamit, feltétlenül írd meg kommentbe.