Péter Dávid megmondja

Bödőcs mesés százmilliója

Egy listás cikk, amiből botrány lett a vicces emberek körében.

Van egy kis vihar a magyar humor bilijében. Szaros poén került a viccpalacsintába. Kakis töltelék került a mézédes humor bonbonok közé. Utoljára akkor volt ekkora botrány, amikor Kőhalmi azt merészelte mondani, hogy vannak azért szar stand-uposok is az élmezőnyben. (Nem pont ezeket a szavakat használta, de ez volt a lényeg.) De az az eset legalább egy egyszerű, nyílt üzenet volt. Itt viszont más a helyzet. 

Egy lazábban vett gazdasági szaklap megírta, hogy az esedékes éves beszámolók alapján mennyi pénzt kerestek 2021-ben az ismertebb magyar humoristák. A lista élén Bödőcs kapott helyet. Talán nem meglepő módon, mivel sokat koncertezett meg kiadott egy elég sikeres könyvet is. A listára felfért Kiss Ádám, Dombóvári István és Kőhalmi. Ennyi. Ez talán jól leírja, hogy mennyire komoly is ez a lista azon túl, hogy mennyire érdekes. Semennyire. De a komplett magyar sajtó átvette az anyagot, mert Bödőcs és a pénz konkrétan ipari erősségű kattintásmágnes. 

A balhé abból lett, hogy Kovács András Péter megírta a Facebookra, hogy mi is a véleménye erről az egész cikkről, plusz arról, hogy azzal az ajánló szöveggel lett kitéve a cikk, hogy 

Jó pénzért az anyjukat is…

Erre reagált a Forbes, cserélték az ajánlót, de igazából nem értenek egyet azzal, ami a cikk ellen megfogalmazódott KAP-ban. 

Forrás: Forbes Facebook

 

És akkor most itt jövök én. Az egymás zsebében turkálást ilyen érdektelenül, illetve pusztán kattintásvadászatból elkövetni teljesen értelmetlen. Értem, hogy ezek az emberek ismeretek, és bárkinek a cégének az éves bevallása nyilvánosan és tök ingyen megtekinthető. Persze egy hétköznapi ember nem gyakran pörgeti az e-beszamolo.gov.hu-t. De visszatérve: ezeknek a millióknak maximum akkor van értelmezhető hírértéke, ha kiderül, hogy valami nem stimmel a számokkal, ha túl sok, vagy éppen túl kevés. Ha le lehet vezetni valami nem túl tiszta üzlethez, céghez. 

Tessék, vakon be merem mondani, hogy szinte biztosan nem Bödőcs a legjobban kereső magyar stand-up humorista, hanem Fábry, aki a közmédiától, az adófizetőktől kapja a fizetését.

Bödőcs és a többi humorista előadásaira jegyet vesznek az emberek, és ha ezt sokan teszik, plusz jól alakulnak kiadás-bevétel arányok, akkor a nap végén nyereségként kerül a főkönyvbe.

Fábry műsora után az is fizet, aki soha nem néz belőle egy percet sem. 

Tehát jó dolog itt hergelni az olvasót, hogy milyen szégyenteljes vagyonra tett szert egy év alatt egy humorista, de az nem derül ki, hogy ezen már-már mesés gazdagság mögött mennyi és milyen minőségű munka van. De amúgy az se tök mindegy igazából? Mert, tegye fel a kezét - kommenteljen, jelezze bárhogy- ki az, akit tényleg érdekel, hogy ezek az emberek mennyit keresnek?