Péter Dávid megmondja

Egy meleg karakter és egy keresztény találkozása egy sorozatban a közmédián

A Fapad már jóval a "homofób" törvény előtt megoldotta a sorozatban szereplő meleg karakter ábrázolását. Egyszerre mutatkozik meg a keresztény szeretet és az Istenfélő megvetés.

A Fapad egy 2014-es sorozat, ami szerintem a legjobb The Office átirat, sőt, talán még annál is abszurdabb. A forgatókönyv Litkai Gergely humoristának köszönhető, valamint Vinnai Andrásnak, aki ezt követően a Tóth Jánosban is aktívan közreműködött. De nyugodtan vehetjük úgy, hogy a magyar vígjátéksorozat-készítést illetően mind a ketten ezzel tették le a névjegyüket. A történet egy nagyon kicsi, de nagyon magyar fapados légitársaság indulásáról szól. Az epizódonként adagolt újabb és újabb őrület végül elér a csúcspontra, lesz az évadnak és a teljes sorozatnak egy szép íve, de külön-külön is élvezhetők a részek. Ez leginkább a válogatott karaktereknek tudható be. Ennek a részletezésébe nem mennék bele, de Anger Zsolt mint Szemlő Róbert egyszerűen zseniális, még akkor is, amikor csak azon tanakodik egy egész részen keresztül, hogy növesszen-e szakállat, vagy ne, mert, ahogy ő is fogalmaz

Egy szakáll olyan klassz dolog bír lenni.

De természetesen az se gyenge rész, amikor az erdélyi alkalmazott nem tud elmenni a Medvefrigy nevű ünnepre, így hármasban kénytelenek rögtönzött bebaszást tartani a hangárban. De nem róla van most szó, hanem Rajmund és Viki kapcsolatáról. 

Rakonczay Rajmund (Járai Máté) egy erősen feminin fickó, aki ezt a a karaktert túlzóan tipikusnak mondható stílusban hozza. Ugyan kick-box aerobikozni jár, ezt nyíltan közli, de nem mondja ki, hogy meleg. A néző persze sejtheti, de a karakter magánélete nem központi téma. Azt se tudjuk, hogy van-e kutyája vagy macskája. Teljesen mindegy. Egy ponton viszont Kandl Viktória (Tóth Eszter), a nagyon konzervatív, falusiasan, ízesen beszélő légiutas-kísérő társa megjegyzi:

Én úgy bírom a Rajmund humorát. Kár, hogy meleg... Kedvelem őt... annak ellenére, hogy meleg. Mármint annak dacára. Majd megbünteti ezért a Jóisten.

Nagyjából ezt mondja a kamerába. Ez azért érdekes, mert ezt a sorozatot most épp ismétli az M2/Petőfi TV. És itt azért ábrázolva van a homoszexualitás. Igaz, hogy humorral egyből elveszik az élét. Igaz, hogy ezt billegő kereszténység kifigurázásával teszik, de akkor is. Most akkor szabad-e az ilyen? Nőnek öltözés poénból mehet?

Nekem semmi bajom ezzel, de nem én hozom a törvényeket, ugyanakkor elég álszent dolog a közmédia részéről, ha ezt így műsoron tartják, nem. Ha a Jessica Jonesból sikeresen kivágták a leszbikus csókjelenetet, akkor ne álljanak meg ennyinél, izzanak azok a vágóprogramok, tessék szépen kivenni minden homoszexualitást ábrázoló momentumot minden egyes kontentből! Ha felpattantunk erre a (szopó)rollerre, akkor tessék szépen izomból hajtani!