Péter Dávid megmondja

Elon Musk egy zseni, aki elhozná a social anarchiát?

Mind a kettő. De leginkább Elon Musk egy vallás, amiben, illetve akiben vagy hisz az ember, vagy nem.

Az alapvető kérdés, hogy mégis mi a túróban más ő, mint egy sima gazdag csávó? Miben más ő, mint Bill Gates és Zuckerberg? Vagy Bezos?

Musk kilépett abból a keretből, amibe a sztereotípiák miatt az emberek belekényszerítenék. Nem úgy viselkedik, mint egy átlagos techmilliárdos. Egy átlag techmilliárdos - az ismert példák szerint - meghúzza magát, nem kérkedik sem a vagyonával, sem semmivel. Jó, persze néha belefér egy séta az űrben. Musk ezt vagy tudatosan vagy nem, de leszarja. Ő bemondja/beblöfföli, hogy megvenné a Twittert. Ki tesz ilyet? Mit csinálna egy tehetős milliárdos, aki mondjuk meg akar venni egy nagyra nőtt céget? Csendben lepapírozná, majd kiadna egy közleményt, hogy amúgy ez a cég már hozzá tartozik. Nem kell messzire menni: Zuckerberg ezt csinálta kábé a whatsuppal vagy az Instagrammal. 

Nem fair play, ahogy Musk játszik? Igazából nem tudhatjuk, hogy abban a ligában, amiben ő mozog, ott mik a szabályok. Az biztos, hogy nem a megszokott módon űzi a bizniszt. Lehet, hogy ezzel lázad. De az is lehet, hogy tudatosan manipulál olyan dolgokat, amikről nekünk, akik a 345 forintos fagyi árával vannak elfoglalva, nagyjából semmi fogalmunk nincsen.

 

Musk egy 50 éves csávó, aki

nagyon úgy néz ki, hogy megtehet bármit.

Vannak komoly kezdeményezései, például a SpaceX, közben meg olyan blődi dolgokat mond, hogy terraformálni akarja a Marsot. Lehet, hogy olyan távlatokban gondolkodik, ami hétköznapi fejjel nehéz befogadni, ezért azt mondjuk rá, hogy őrült. Mások meg azt, hogy egy látnok zseni. Egyik pillanatban azt mondja, hogy megvenné a Twittert, aztán elkezd alkudozni, kényes adatokat megosztani, hogy például a regisztráltak 20 százaléka kamu vagy spam, ami akár igaz is lehet, de simán benne van dezinformálás és a ezzel együtt az árfolyam befolyásolása is a pakliban. Közben közli, hogy megveszi a Coca Colát, hogy visszategye bele a kokaint. Most akkor mi az, amit komolyan lehet venni és mi az amit nem?

Nehéz, sőt, lehetetlen megmondani, hogy melyik állítása mögött van valós tartalom. És ez talán teljesen tudatos. Ezzel el lehet ütni azt, amikor megvádolják a kriptovaluták értékének machinálásával. Bejelenti, hogy neki van érdekeltsége a bitcoinban, ez teljesen egyértelmű üzenet. Majd beszáll egy mémcoinba, és elkezd doge méheket posztolni. Mit jelent ez? Nem jelent semmit. Másrészt meg bármit jelenthet, ha nagyon akarja az ember. És itt jönnek a hívők, akik elkezdenek bele látni ezekbe a posztokba plusz üzeneteket, amik vagy ott vannak, vagy nincsenek. Hisz, hogy gimnáziumi magyarórás fordulattal éljek, ki tudja, hogy mire gondolhatott a költő, mikor a sorokat írta? Csak Musk tudja, hogy például betárazott egy raklapnyi SHIBA INU tokenből mielőtt kiposztolt egy fotót egy Shiba Inu fajta kutyáról - majd nem meglepő módon kilőtt a meme coin értéke, mint az állat, amiből akár rengeteg pénzt is kiszedhetett. De ki tudja, hogy állt-e ilyen az érdekében, volt e bármi hátsó szándéka, vagy csak tesztelte az internetet?

És akkor most itt van az az egész Twitter-ügy. Ne legyen senkinek se illúziója azt illetően, hogy ez nem a bizniszről szól. Musk érvelésének azt a részét el lehet hinni, hogy szeretne egy tök jő social média felületet birtokolni, hisz azt azért jól lehet látni a felhasználói oldalról is, hogy a Facebook, az Insta, a Twitter, a Tiktok meg a többi nem fog innen eltűnni, sőt. Azt viszont nem kell feltétlenül benyelni, hogy itt nettó filantróp szabadságharcról van szó. Mert szép és jól hangzó nagy szavak azok, hogy a szólásszabadság fontos, ezért kell megmenteni a Twittert, de azért nem olyan egyszerű dolog ez. Mármint a szólásszabadság.

Ideológiai szinten szép, de, ha tényleg mindenki szabadon szólhat, akkor ne kezdjünk azon sápítozni, hogy jobban terjed a fake news, mint a Real news, hogy a szélsőséges szervezetek itt szervezkednek, hogy növekszik a lapos föld hívők száma. Mert ugye a szólás szabadsága azt jelenti, hogy mindenkinek van lehetősége megnyilvánulni. A zseniknek és a hülyéknek is egyaránt. És, hogy csak egy hazai stand-up humoristát idézzek:

Van a fénynél is gyorsabb dolog: a faszság. Ami a fénysebességnél is gyorsabban terjed, az a faszság.

Jó vicc. Kár, hogy igaz. Annyira, hogy már több tényellenőrző oldalnak és rovatnak is el kellett indulnia. És nem azért, hogy az újságírók elszórakoztassák magukat. 

Na, tehát a szólásszabadság nem feltétlenül jó? Erről is megoszlanak a vélemények, ugye. De, akkor hol és ki döntse el azt, hogy ki az, aki hallathatja a hangját és ki az aki már túl hülye ahhoz, hogy a social médián keresztül terjessze az igét? 

Erre vannak az adott oldalak felhasználási feltételei. Ezt akarhatja Elon Musk most felülírni a Twitter esetében. Röviden:

Elon Musk akár visszaengedné a Twitterre Donald Trumpot. Üzletileg teljesen racionális a döntése, hisz ez rengeteg követőt, rengeteg interakciót, adatforgalmat, és valahol a nap végén  plusz bevételt is jelenthet. 

Ideológialag is belesimul a szólásszabadság nemes ügyébe, hogy ne legyen elhallgattatva senki sem ezen a felületen.

Ezzel ott és akkor lehet probléma, ha a social média erejét túl jól ismerő politikai aktorok akár hirdetésekkel, akár megosztásokkal, akárhogy de választásokat döntenek el. Ami mondjuk pont aktuális lesz USA-ban 2024-re. És nem lenne nagy meglepetés, ha Trump megint indulna. És nyerne.

Jó lenne, ha a Twittert megvédené valaki. Ez a felület még nem mászik bele annyira agresszívan az ember életébe, mint a Facebook, pardon, mint a Meta, ami már nem csak egy üzenőfal, hanem egy online pláza, egy játékterem, egy csevegő felület, egy képmegosztó. 

A Twitter algoritmusa még sokkal barátibbnak mondható, sőt, Musk azt is kiírta már, hogy az időrendi nézet sokkal jobb, mint az a feed, amit az algoritmus okád a felhasználó elé. Ha előbbi nem is létezne, akkor talán nem is terjedne olyan vészesen sebesen a hülyeség, a fake news meg minden. Akkor kevésbé lenne aggályos Trump visszaengedése. Vagy nem tudom...