Péter Dávid megmondja

Gáspár Laci arcon pörögve zsűrizik, míg a Piramisban Stohl András csak nézi, ahogy Lilu Cápázik

Megnézzük, hogy kik a legjobb tévés arcok, hogy ki a legjobb műsorvezető, ki a legjobb zsűri, ki a legjobb női műsorvezető, és így tovább.

Legutóbb megnéztem a Televíziós Újságírók Díja jelöltjeit. Mivel a szakmai zsűriben valamilyen oknál fogva nem foglal helyet a Port.hu, ezért önhatalmúlag előre kiosztottam házon belül, hogy mely tévéműsorok érdemelnék meg a neves díjat. Most pedig jöjjenek a tévés arcok. Nyugi nem lesznek sokan, hisz többnyire ugyanazok az arcok rotálódnak különböző műsorokban, más-más posztokon.

Zsűritag

  • Bereczki Zoltán (Sztárban Sztár)
  • Gáspár Laci (Álarcos énekes, Made in Karantén)
  • Rácz Jenő (A Konyhafőnök, A Konyhafőnök VIP)

Nem is értem, hogy Bereczki Zoltán mit keres itt. De Rácz Jenővel kapcsolatban is lenne kérdésem. Oké, hogy egy reality elemekkel erősen felhúzott gasztro műsorról van szó, amiben Rácz Jenő, mint szakmailag is elismert séf teljesen hiteles arc a pult bármelyik oldalán. Kiemelkedő zsűritagnak azért nem nevezném. Jól tudja kritizálni az ételeket, megmondja a versenyzőknek, ha baja van, de simogatni is tudja az ember lelkét, ha arra van szükség. Tud vitázni, értelmesen fejezi ki magát, vitába is száll, ha kell,

mondhatni több textúrában, tökéletes redukcióként és ropogós elemként fogyasztja a konfrontációt, némi citrusos habbal.

És akkor maradt ebből a Listából nekünk Gáspár Laci. Nekem Bereczki stílusa a Sztárban sztár leszek!-ben úgy nem jön át, ahogy anno Pély Barnának se sok minden a Megasztár zsűrijeként. A kimért szakmázgatás helyett nekem inkább bejön a zsigeri megmondás. Hogy Gáspár Laci nem feltétlenül akarja megmondani a frankót, de közben, amikor sikerül neki, akkor az nagyon ott van. Amikor ki akarja adni magából, akkor nagyon kiadja, de amikor nem érzi flow-t, amikor off beaten van, akkor csendben - magához képest csendesebben - meg tud húzódni - a maga módján. Részemről jár neki a díj, de kérdem én, miért nincs ebben a Listában Sebestyén Balázs? Ő is eléggé oda tudta tenni magát nyomozóként. Vagy Csobot Adél? És, ha már itt tartunk, hol vannak a nők? Ez így nagyon nem frankó 2021-ben. A Dal 2020 zsűrije miért nem képviselteti magát itt? Egyáltalán miben jobb az egyik zsűritag a másiknál? Nem az a lényeg, hogy különböző személyiségek legyenek összeültetve, hogy minél színesebb legyen az adott művek kritizálása?

Mivel ez full szubjektív dolog, ezért én Gáspár Lacinak a 7 mentorszékből 5 bikicsunájt adok.


Női műsorvezető

  • D. Tóth Kriszta (DTK- Elviszlek magammal)
  • Lilu (Cápák között)
  • Ördög Nóra (Újratervezés)

Rutinos rókákról van szó, de három teljesen különböző műsorban. D. Tóth Kriszta egy interjút készít vezetés közben például. Nem mondom, hogy ez az emberi teljesítőképesség netovábbja, de én mégis inkább ide ítélném meg a díjat. Lilu a Keresem a családom arcaként hitelesebb volt, itt a Cápák közöttben hibátlanul hozza a kötelezőt, de tőle ez a minimum. Ördög Nóra változatos műsorokat kap a TV2-től, ebből viszont arra is lehet következtetni, hogy egyszerre passzol is hozzá meg nem is egyik műsor sem. Ördög Nórát oda lehet állítani bármihez, simán levezeti, azt csá. 

Férfi műsorvezető

  • Istenes Bence (Álarcos énekes)
  • Till Attila (Bezár a bazár, Sztárban sztár, Propaganda)
  • Stohl András (A Piramis, Dancing with the Stars)

Stohl András egy színész, aki remekül alakítja a műsorvezetőt. Gombnyomásra sír, nevet, drámai és laza, ha kell. A feladatot elvégzi, de nála ez látszik, hogy csak egy szerep, nem főállású műsorvezető. Tillát nehéz értelmezni - műsorvezetői szempontból -, amikor a munkásságának tengelyére egyszerre lehet feltenni a Propaganda mellé a Bezár a bazárt, a Sztárban sztárt és a Ninja Warrior Hungaryt. Tilla mindegyikkel önazonosság tud lenni, de valahogy mégis furán néz ki, ha egymás mellé vannak pakolva ezek a címek. Mintha Kasza Tibi a Szerencsekerék után átülne az Egyenes beszédbe, hogy Hadházy Ákost megpróbálja falhoz állítani a kikezdhetetlen kérdéseivel. És akkor itt van Istenes Bence, akire konkrétan ráöntötték ezt a műsort. Ez ő, ebben tud igazán úgy otthon lenni, hogy abban semmi megjátszás nincs. Max annyi, amennyire esetleg amúgy is kicsit megjátssza magát a rajongói felé a közösségi oldalain keresztül. De ez meg az Istenes Bence brandbook része, szóval nem jön le a képernyőről, sőt, oda van égetve, mint a beauty filter az Instagram posztokra.

És akkor most jöjjön a szavazás!

A következő részben jönnek a sorozatok és a színészek. Deviszont! Hol vannak a sportkommentátorok? A sportműsorok - mármint a közvetítések utáni beszélgetések? Szomorú ez az alulreprezentáltság, ugyanakkor az Emmy sem osztogat ilyen díjakat. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne tőlük eltérni, ugye.