Péter Dávid megmondja

Mi lesz így most Gyurival?

A mi kis falunk hatodik évadának hatodik részével egy kis szünetre megy a sorozat, de ami még ennél is sokkolóbb lehet, hogy Gyuritól is el kell köszönnie a rajongóknak. Egy darabig nem lesz autómániás pajkaszegi hülyegyerek a tévében.

A sorozat elérkezett ahhoz a ponthoz, hogy három állandó szereplő kiszáll egy kis időre. Teca (Bata Éva) és Erika (Lovas Rozi) a családjukra szeretne összpontosítani, ezért döntöttek így, amit a műsor készítői meg is értettek. Mivel Erika nélkül nincs Gyuri (Lengyel Tamás), ezért őt is szabadságra küldik a szombati rész végére. De nem örökre, mert már most be van lengetve, hogy a visszatérésről egyelőre nem mondhatnak semmit. De most maradjunk annál, hogy milyen örökséget hagy a háta mögött Gyuri, a suttyó autós majom, akinek mindene a susogós melegítők és az a narancssárga verda.

Gyuri az az egyszerű falusi legény, akinek az számít, hogy legyen egy olyan kocsija, ami úgy néz ki, mintha  a szegény ember Pimp My Ride-os sufni tuningját esett volna át. Feltűnösködni lehet vele, de a kérdés az, hogy minek. Egy kis faluban erre arcoskodni teljesen felesleges. Csak magából csinál hülyét az ember. De Gyuri így van összerakva, mint egy nyolchengeres turbó dízel. Csak a kasztni esik szét körülötte. Gyuri az autózást szívvel és lélekkel űzte. Ez volt a mindene. Ebből a szempontból Gyuri egy igazi példakép, és megérdemelné, hogy szobrot állítsanak róla a bulinegyed közepén. 

Gyuri a példa rá, hogy nem kell rohanni a 21. század után, még akkor sem, ha simán le tudnánk előzni egy Mazda MX-3-sal.

Néha le kell lassítani, sőt, olykor-olykor magunk mögé is kell tekinteni. Például, amikor tolat az ember. Gyuri megélt minden egyes pillanatot, amit a kocsijával töltött. Ezt az odaadást lehet tőle irigyelni. Nem volt egy bonyolult lélek, de Forest Gumpot sem az esze miatt szerettük, ugye. Gumpnak is szépen elrendezett mindent a sors. Gyuri is ezen az úton halad. Csak sodródik az árral, de közben mindig ott van mellette egyetlen nagy szerelme, az a nevetséges tuningförtelem. 

De ettől most meg kell válni. Az autónak mennie kell, el kell adni a történet szerint, mert az újszülött ikreket mégsem lehet ilyen verdávaol furikázni, még akkor sem, ha amúgy jól fekszik a kanyarokban, lendületesen gyorsul, és még a sofőr se rossz. Kell egy tucatautó. Az egyéniséggel rendelkező Mazda MX-3 már a múlté. Ez a szimbolikája Gyuri és a kocsi történetének: Ahogy idősödik az ember, úgy csiszolódik az egyénisége, kezd hasonulni a többiekhez, kezd lekopni a sajátos stílusa, kezd eltűnni az egykor volt egyedisége. 

Gyuri Pajkaszeg Neója, ha őt sikerül integrálni a szürke tömegbe, akkor mindenkit sikerül, de amíg ellenáll, addig van remény. 

A világnak így van szüksége Gyurira, hogy utat tudjon mutatni a Mazda fényszórójával a sötét éjszakában, a kivilágítatlan kanyargós utakon tejköd idején.