Advent Óbudán 2017 (2017. december 1-23.)

Tizedik alkalommal öltözik ünneplőbe a Fő tér, Szentlélek tér, hogy a rendezvény látogatói méltó módon készíthessék fel a lelküket a legszebb ünnepet megelőző várakozás időszakában.

Az elmúlt évtizedben nem csak az előző generációk hagyományait őriztük meg, hanem igyekeztünk hozzátenni a XXI. századra jellemző újakat is. Büszkék vagyunk rá, hogy igazi családias hangulatú a rendezvénysorozat a miénk, ahol a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki jól érezheti magát. Minden évben bővül, színesedik a műsor és a vásár kínálata, s mára saját arculata van, ami csak erre a rendezvényre jellemző.

Idén formabontó karácsonyfa áll majd a Szentlélek téren. A 16 méter magas világhírűvé vált Hello Wood építmény, nem csak az ünnepet teszi különlegessé, hanem sok rászoruló család otthonát is melegíti majd, mert a rendezvény után a 40 tonnányi tűzifa az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat jóvoltából és a Máltai Szeretetszolgálat segítségével hozzájuk kerül.

 

Hétköznapokon is szívet melengető érzés lesz átsétálni a téren, gyönyörködni a látványban, vagy akár megpihenni munka után a fenyő, forralt bor, pecsenye és mézeskalács illatú téren.

Már péntekenként benépesül a színpad, ilyenkor a kerületi intézmények adnak műsort, majd este ismert és elismert előadók váltják egymást a színpadon.

Az ünnepélyes megnyitóra december 2-án, szombaton 17 órakor kerül sor, ahol Bús Balázs a kerület polgármestere mond köszöntőt, s ugyancsak ő avatja fel az ingyenes korcsolyapályát a tér közepén. A siklani vágyok, igyekeznek ellesni néhány trükköt Pavuk Patríciától és tanítványaitól, hogy amikor birtokba vehetik a pályát, ők is profiknak tűnjenek. Mivel február végéig folyamatosan nyitva tart, bőven lesz idejük tökéletesíteni a tudásukat. S ugyanígy élvezhetik a tél örömeit a Csobánka téri korcsolyapályán is a gyerekek.

 

S akik inkább a biztos talajt választják, azokra Petrás Mária és a Muzsikás koncertje után Csiki Gergely táncháza hívogatja, majd a Besh o droM zenél.

 

Vasárnap ellátogat hozzánk a Mikulás, s míg a kicsik a Mikulás kalandparkban múlatják az időt a felnőttekre a Csillagkórus & Lousiana Double, majd Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák koncertje vár. A két műsor között, 18 órakor felcsendül az Óbudai gyertyagyújtó dal és fellobban a láng az első gyertyán.

Ugyanilyen gazdag, ingyenes program vár a látogatókra minden hétvégén, olyan neves fellépőkkel mint: a Göncöl Néptáncegyüttes, a Budapest Ragtime Band, a Romengo, a MÉZ, Nana Vortex, a Kincső Néptáncegyüttes, a Széll Kulturális együttes és a Téka Zenekar, Szirtes Edina Mókus és Fekete János Jammal, a Magyarvista Social Club, a Hot Jazz Band, Daniel Speer Brass, a Misztrál, a Tárkány Művek, Kárász Eszter és az Eszterlánc, Petruska.

A sort 23-án, szombaton a Kaláka – Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című műsora zárja. Másnap este elcsendesül a tér, s mindenki otthon ünnepel.

 

S ez csak a szellem tápláléka, mert a karácsonyi vásárban szebbnél, szebb kézműves portékák kelletik magukat, a Gasztrosétányon és az Esernyős szobrok körül pedig illatukkal és küllemükkel csábítanak a finom falatok, mesés édességek és lélekmelengető itókák. Ember legyen a talpán, aki ellen tud állni ennyi kísértésnek.

S ahogy már megszokhatták, idén is kedvezményes árakkal várja vendégeit néhány étterem és cukrászda is.

 

Évek óta nagy sikere van a gyerekek körében az állatsimogatónak, a muzeális értékű körhintának, s minden bizonnyal nagy kedvencük lesz Dr. Rex is, aki december 10-én látogat el hozzájuk. Az Ányos utcai rendelő kis betegei valósággal bálványozzák. Idén a Dr. Rex Kutyás Egyesület számára gyűjtjük az adományokat, hogy minél több bemutatón, kiképzésen tanulhassák meg a gyerekek és a családok a felelős kutyatartás alapjait.

 

S akinek még ez is kevés, az a kerület 15 kulturális intézményében, templomában is számtalan ünnepi programot talál advent idején, s gyönyörködhet az ünnepi díszben pompázó házakban is.

 

Mindenkit szeretettel várunk minden helyszínen. Öltöztessék az Advent Óbudán helyszínein ünneplőbe a lelküket!

 

Minderről bővebben olvashatnak a programsorozat műsorfüzetében illetve honlapján a www.adventobudan.hu  oldalon.