Csábító filmélmények a Városmajor fái alatt

Ahogy a szabadtéri színház sosem megy ki a divatból – sőt, évről évre népszerűbb lesz –, úgy a legendás, fővárosi kertmozi műfaja is örök. Hiszen ki ne szeretne langyos nyári estén, a csillagos ég alatt egy hatalmas mozivászon előtt ücsörögni és jobbnál jobb filmeket nézni?

A Városmajori Szabadtéri Színpad tavaly nyáron kísérleti jelleggel csatlakozott egy kezdeményezéshez, amelynek célja a szabadtéri filmnézés kultúrájának újjáélesztése volt, és olyan sikerrel futottak a vetítések, hogy egyértelmű volt: az idén sem lesz Városmajor kertmozi nélkül.

Újra legördül tehát a vászon a színpadon és a tavaly üzembe helyezett és nagy műgonddal felújított 70 éves filmvetítőgép mellett felizzik a projektor fénye is. Újra Kertmozi nyílik a Városmajorban, ahol a békebeli, klasszikusok mellett kortárs alkotásokkal is várják a műfaj szerelmeseit. A vetítések 20 órától kezdődnek 12 héten keresztül, egész nyáron.

Míg tavaly kizárólag magyar klasszikusokkal csábított a Városmajori Szabadtéri Színpad kertmozija, az idén jóval szélesebb és színesebb lesz a repertoár, amelyet egyértelműen a hely hangulatához – egy hatalmas filmélményhez a Városmajor fái alatt – igazítottak. Audrey Hepburn, Meryl Streep, Colin Firth, Goldie Hawn, Bette Midler mellett magyar sztárok is várják a gigantikus mozivászon elé a nézőket.

Az előadások sorát június 8-án nyitja meg az Elvált nők klubja – sokadszor nézve is hol könnyeztet, hol kacagtat –, majd ezt követi mindjárt 9-én egy igazi klasszikus: az Álom luxuskivitelben. A júniust a Mamma Mia! zárja 29-én – szabadtéri mozielőadásról van szó, akár táncolni is ér…

Truman Show

Júliusban is keddenként nyit meg a kertmozi kapuja: 6-án Truman Show Jim Carrey-vel és Ed Harris-szel, 13-án jön a legendás Amerikai szépség, aztán 20-án egy viszonylag új alkotás, a Zöld könyv - Útmutató az élethez, majd a hónap utolsó filmje 27-én: az Eszeveszett mesék, egy fergeteges argentin-spanyol filmvígjáték.

Eszeveszett mesék

Az augusztust a Becstelen Brigantyk nyitja 3-án – akit Tarantino nem győz meg, az Brad Pitt miatt nézze meg…–, majd négy magyar remekmű zárja a kertmozi-szezont a Városmajorban: 10-én a Lajkó – Cigány az űrben, 17-én a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, 24-én a Drakulics elvtárs, majd a hónap utolsó napján a Hab.

Drakulics elvtárs

A szabadtéri mozizás a filmnézést (úgy 80 esztendővel a kezdetek után) újra közösségi élménnyé varázsolja, a kő-filmszínházak falai helyett a fák között ülve – ráadásul a szabad levegőn, biztonságban. A tavalyi újrakezdés után az idei budapesti nyárhoz már elválaszthatatlanul hozzákapcsolódik a városmajori kertmozi, akár családi kikapcsolódásról van szó, akár szerelmes-összebújós estéről. Az élmény nem marad el.

A jegyek értékesítése elkezdődött, azok 1000 forintos darabáron kaphatók – amíg a készlet tart.