ÉVADKEZDÉSRE MEGÚJULT AZ ÖRKÉNY SZÍNHÁZ NÉZŐTERE

Jelentős átalakítások történtek az Örkény Színházban: teljesen megújult a nézőtér. Shakespeare IV. Henrik c. drámájának bemutatója október 14-én volt Mácsai Pál rendezésében, a premierközönség elsők között próbálhatta ki az új, kényelmes nézőtéri székeket.

Az átépítésnek köszönhetően hátrafelé megnyúlt a nézőtér, így lehetett helyet nyerni ahhoz, hogy jelentősen nagyobb legyen a széksorok közti távolság, nőjön a lábtér, javuljon a kényelem. Korrigálásra szorult a nézőtér lejtése is, a hátsó sorok ma jó egy méterrel vannak magasabban, mint korábban, ami a láthatóságban nagy javulás. A belsőépítészetben is visszanyúltak az eredetihez, létrehozták a Bauhaus stílusú épülethez illő tiszta kinézetet, de mai anyagokkal, akusztikai panelekkel, látszó betonnal, szürke, fekete, fehér, ezüstös felületekkel.

A felújítás előtt nemcsak a székek recsegése nehezítette a színpadon elhangzottak értését, hanem a rossz akusztika is. Ezen is nagyot javítottak: akusztikus paneleket és hangterelőket helyeztek el a nézőtéren. Ma az az utolsó sorokban is jól hallani a színész természetes beszédhangját.

Érdemes tehát ellátogatni az Örkény Színházba, persze aki rutinos, az bérletet vesz, hogy garantáltan eljusson a legnépszerűbb előadásokra is. Sokféle előadás közül tudnak választani, műsoron van többek között a Három nővér, Tartuffe, Hamlet, Tóték, Az ügynök halála. Következő bemutató januárban lesz, Franz Kafka: Az átváltozás – ebben a darabban szerepel majd először társulati tagként Csákányi Eszter.

Minek nevezzelek? – Nevezzen el egy széket! címmel felhívást tett közzé a színház: Az új nézőtéri székek jelképes megvásárlásával lehetőség nyílik a színház támogatására. Ennek részleteiről a színház weboldalán (www.orkenyszinhaz.hu) találnak bővebb információt, jelentkezés: szek@orkenyszinhaz.hu