Focifiesta a Pénzmúzeumban

A Pénzmúzeum befocizza magát a Múzeumok Éjszakájába, ahol 2024. június 22-én délután 4 órától éjfélig a gólpassz tematika köré szerveződnek a programok. A helyszín a Pénzmúzeum és a Pénzmúzeum Panoráma Terasz.

 

 

Pénzmúzeum: „Befocizzuk magunkat az éjszakába”

A Múzeumok Éjszakája (2024.június 22., 16:00-24:00) az év egyik legjobban várt eseménye a múzeumi szcénában és a 2 éves Pénzmúzeum életében is. Az idei tematikára – a labdarugó-eb miatt választott gólpasszra – ugyan nem volt könnyű rácsatlakozni, ám a Pénzmúzeum mégis izgalmas és sokszínű programot állított össze. Olyat, ami nem csak szőrmentén érinti a témát.

A Múzeumok Éjszakája minden évben egy tematika köré épül. Idén a labdarugó-eb miatt a gólpasszra esett a választás, amelyhez a csatlakozó múzeumoknak így vagy úgy, de kapcsolódnia kell. A Pénzmúzeum az alábbi programokkal várja a foci szerelmeseit.

 

 

ARANYCSAPAT
Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci” – Az Aranycsapat és az anyagiak című előadásból az érdeklődők megtudhatják, milyen út vezetett ahhoz, hogy a magyar labdarúgó válogatottat az ’50-es évek első felének világelső csapataként ismerjék el. Mindemellett anekdotákon, visszaemlékezéseken keresztül kiderül az is, hogy mennyire „vetette fel” a pénz a csapatot, és milyen körülmények között éltek az egyes csapattagok mint „sztársportolók”.

A CSEREPADON
Ezzel nincs vége a foci körül zajló előadásoknak. A csere cseréje: a Pengő helyett Forint a pályán című előadás egy mindannyiunk életét befolyásoló cseréről szól. Mint ismeretes 1945. júliusában kezdődött el Magyarországon és 13 hónapon keresztül tartott a világ legnagyobb hiperinflációja. Egy évvel később vezették be a napjainkban is használatos fizetőeszközt, a ma is használatban lévő forintot. Az előadás a pengőt felváltó új fizetőeszköz előkészületeit veszi számba. Az érdeklődők megismerkedhetnek a magyar pénztörténet korábbi forintjaival, a második világháború utáni hiperinflációs időszakkal és megtudhatják, milyen szerepük volt a német harckocsiknak a forint bevezetésénél.

ILYEN A BANK-FOCI
A Pénzmúzeumban ezen az éjszakán a Restaurátor, mint hátvéd szerepel. Az ezzel a címmel életre hívott előadás a restaurálás folyamatáról és arról szól, hogyan kapcsolódik be a múzeumi, kiállítási csapatmunkába, illetve mit csinál egy restaurátor? Mi történik mielőtt egy kiállítás megnyílik, hovatovább, mi történik egy kiállítás lezárultával?
Apropó kiállítás! Ön például tudta, hogy a Pénzmúzeumot életre hívó Magyar Nemzeti Bank hatalmas sportkörrel rendelkezik? A Bank-Foci – ideiglenes mini kiállítás bemutatja a gyűjteményben található labdarúgáshoz kapcsolódó érméket, emlékérméket, illetve az MNB Sportkörtől erre az estére kölcsönkért kupákat, fotókat is.

CSENGŐ BONGÓ EMLÉKEK
És ha már az emlékérmékről esett szó, ajánljuk, nem csak numizmatikusoknak az emlékérmetervezésről szóló kerekasztalbeszélgetést is, mely során kiderül, hogy milyen előkészületek, folyamatok előzik meg általában egy emlékérem kibocsátását. Nem is akármelyik emlékérmét veszik a kerekasztal tagjai ehhez alapul: egy sportosat, méghozzá a párizsi olimpia tiszteletére kibocsátott emlékérmét.

A jó hír pedig az, hogy ezek csak a focis programok! Mindezek mellett számos, a pénzhez kapcsolódó esemény várja a vendégeket ezen a varázslatos éjszakán. Az este programjainak helyszíne ráadásul nemcsak a Pénzmúzeum lesz. Csatlakozik hozzá helyszínként az első születésnapját ünneplő Pénzmúzeum Panoráma Terasz is!

Bővebb információ: penzmuzeum.hu