Kortárs találkozások - ArtKert összművészeti fesztivál

Blahalouisiana, Bereményi Géza és Másik János közös estje, Mörk és a Carson Coma a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében.

Nem tudod, hogy milyen egy művésztelep, de szívesen megnéznéd? Régóta szeretnéd megismerni a szentendrei festőművészeti hagyományokat, vagy éppen kipróbálni magadat festőként? A nyár utolsó hétvégéjén a fűben ücsörögve hallgatnád meg Mörköt, vagy éppen a színpad előtt tapsolva a Blahalouisianát? Gyere el az ArtKert összművészeti fesztiválra, ahol koncertek, irodalom, közös festés vár téged! Megismerheted az alkotóházainkat, igazi festőművésszé válhatsz, együtt kereshetjük Szentendre kincseit, és még a Cigány magyar című színházi előadást is megnézheted a MANK Galériában.

Második alkalommal szervezi meg az ArtKert összművészeti fesztivált a Szentendrei Régi Művésztelepen és a MANK Galériában a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az alkotóművészet támogatója 2019. augusztus 30. és szeptember 1. között ismét kinyitja kapuit, és három napon át igazi kortárs találkozások várnak mindenkit: izgalmas programokkal, köztük könnyűzenei koncertekkel készül a MANK.

Találkozz a Szentendrei Régi Művésztelep művészeivel, és kukkants be műtermeikbe, ahol a művészekkel is beszélgethetsz!

Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Knyihár Amarilla, Krizbai Sándor és Nagy Barbara várja az érdeklődőket!

Három kiállítás várja majd az érdeklődőket a fesztiválon: a kortárs magyar fotográfiában köszön vissza a mozgásművészet a MANK Galériában a TáncKépek című tárlat, amelyet Eifert János fotóművész rendez meg, miközben a galéria mögött, a Szentendrei Régi Művésztelepen a Szobrok a kertben című kiállításon tizenegy kiváló kortárs szobrászművész alkotása tekinthető meg. Az idén először, de hagyományteremtő szándékkal megrendezett nyári szobrászati tárlat a természet és a kultúra szerves egyesítését tűzte ki céljául. Ideiglenes kiállítást nyit a Művésztelep Jeges Ernő Műtermében a Cseh Tamás Archívum is, hiszen fotókból, grafikákból, plakátokból készült válogatással, valamint archív felvételekkel idézi meg az énekest.

Az esti programok között könnyűzenei koncerteket találunk: fellép augusztus 31-én a Carson Coma és Mörk mellett a Blahalouisiana: a 2012 nyarán alakult zenekarnak már a Sziget és a VOLT, fesztiválok fellépőinek sorában is kiemelt helyük van. Ráadásul a zenekar nemcsak határon innen, hanem külföldön is szerencsét próbált már: koncerteztek már Erdélyben, Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, de a Tallin Music Week-en és Hágában is bemutatkoztak. Szeptember 1-jén Keresztben jégeső címmel Bereményi Géza és Másik János estje Cseh Tamást idézi meg. Az egykori alkotótársak egy igazán különleges műsorral állnak színpadra, ami több lesz mint egy Cseh Tamás-est: az író-költő készülő életrajzi regényéből olvas fel részleteket, a zeneszerző-énekes Cseh Tamás- és Másik János-dalokat játszik.

Az augusztus 31-ei és szeptember 1-jei művészeti séta keretében, a Fő téren található ÚjMűhely Galériából indulva bemutatjuk Szentendre azon kultikus helyszíneit, melyek híres festmények kompozícióit ihlették. A várostörténeti érdekességek mellett az egykor itt élő és alkotó művészek alakjait is megidézzük. Szó lesz a Ferenczy-család Szentendréhez fűződő viszonyáról, és olyan művészházaspárokról, mint Vajda Lajos és Júlia vagy Anna Margit és Ámos Imre, akik együtt koptatták a macskaköves utcákat. A program csúcspontja pedig a Régi Művésztelep felkeresése, ahol műteremlátogatás keretében személyesen is megismerhetjük az ott alkotó festőművészeket.

Zenés irodalmi rendezvényen hozza közelebb az írók világát a MANK szeptember 1-jén, amikor három költő, író vall a kerthez, illetve saját belső kertjükhöz fűződő kapcsolatáról. A beszélgetés során az alkotók felolvasnak verseikből, prózáikból is, az estet pedig hangzó, megzenésített versek teszik teljessé Farkas Wellmann Éva költő, a Bárka online szerkesztője, Novák Zsülett író és Király Farkas költő, író, az Irodalmi Jelen szerkesztője társaságában, Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadó vezetésével.

A színes programkínálat mellett művészeti workshopok várják az érdeklődőket: Knyihár Amarillával, a Szentendrei Régi Művésztelep festőművészével tanulhatunk meg például festeni. A további foglalkozásokon a fotózás archaikus technikáit figyelhetjük meg, és készíthetünk magunkról is üveglapra készült fotót, újrahasznosított anyagokból alkothatunk izgalmas ékszereket magunknak, vagy készíthetjük el közösen a fesztivál óriásmontázsát.

A fesztivál keretében Szentendrére érkezik a Művészetek Völgyében nagy sikernek örvendett Műgyűjtés másként program, amely keretében Fedezd fel Szentendre kincseit! címmel a Ferenczy Múzeumi Centrummal közösen szentendrei kincskeresésre indulhatunk. A családi kalandjátékban értékes ajándékokért szállhatunk versenybe, miközben négy szentendrei múzeumot látogathatunk végig: az ÚjMűhely Galériát (Fő tér 20.), a Vajda Múzeumot (Hunyadi utca 1.), a MűvészetMalmot (Bogdányi utca 32.) és a Szentendrei Régi Művésztelepet (Bogdányi utca 51.).

Színházi előadás is várja a látogatókat: Horváth Kristóf „Színész Bob” és társulata Cigány magyar című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A Csapatépítő színházi tréning magyar állampolgároknak alcímet viselő előadás sikeres hazai bemutatót és több berlini előadást követően a szentendrei MANK Galériába érkezik. A fiatal roma művészekből álló, hat éve alakult csoport tagjai a társadalom egészét megszólító rap- és slamszövegek, fórumszínházi előadások és hátrányos helyzetű gyerekekkel való közös alkotások után ezúttal saját emlékeiket dolgozzák fel egy előadásban. Az előadás, ahogy a program workshopjai, foglalkozásai is ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek a kozonseg@alkotomuveszet.hu emailcímen. A program az Úton van a Cziffra Központ programsorozat keretében valósul meg.

A koncertek mellett a MANK keretiben működő Hangfoglaló Program hozza el Horváth Gergő rádiós műsorvezető Lemezjátszó Classic című műsorát a Fő téren található ÚjMűhely Galériába. Az évek óta futó Lemezjátszó estek hazai könnyűzene öröksége előtt tisztelgő új sorozata indul útjára a programmal.

Az ArtKert összművészeti fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva program keretében valósul meg.