Mr. Green a Belvárosi Színházban - Világsikerű darab Székhelyi Józseffel és Pál Tamással

A Veres 1 Színház Szép jó estét, Mr. Green! című előadása október 25-én látható először a Belvárosi Színházban.

Egy recenzió szerint "mintha a pesti zsidónegyed öreg túlélőinek" mondatait hallanánk Székhelyi József szájából. Ezek a mondatok októbertől az egykori gettó szomszédságában, a Dohány utcai Zsinagógától pár lépésnyire, a Belvárosi Színház színpadán hangzanak majd el – új színezetet adva ezzel Jeff Baron sikerdarabjának.

Idén tavasszal, egy vendégjáték alkalmával már találkozhatott a fővárosi közönség a Szép jó estét, Mr. Green! szívhez szóló történetével: májusban a Zsidó Művészeti Napok meghívásának tett eleget a veresegyházi produkció. A már akkor óriásira duzzadt nézői érdeklődést elégíti most ki a Veres 1 Színház, amikor a Károly körúti teátrum repertoárjának részévé teszi a "tolerancia" műfaji megjelölésű előadást, amely így ősztől rendszeresen látható lesz Budapesten is.

Az alaphelyzet egyszerű: a 86 éves Mr. Green-t (Székhelyi József) kis híján elgázolja Ross Gardiner (Pál Tamás) autója. Komolyabb baja senkinek sem esik, ám az amerikai bíró hat hónapnyi társadalmi munkára ítéli a gondatlan sofőrt: a büntetés heti egy, kötelező látogatás az idős úrnál. A kényszeres találkozások remek helyzetkomikumra adnak lehetőséget a fiatal, dinamikus irodista és a hepciás özvegyember között, miközben témává válik a család, a hagyomány, a származás, a vallás – s ezek a beszélgetések régóta elhallgatott titkokat hoznak napvilágra. Érzelmi libikókára ülteti a nézőt a kétszemélyes előadás, amelynek végén megható útravalót kapunk az előítéletmentes elfogadás fontosságáról is. Ahogy a fent említett kritika összefoglalta: "Hatalmas színházi gyomros... térdcsapkodástól mentes nevetés és érzelgősség nélküli érzelmi villámcsapás egyaránt van benne – és minden a helyén."

"Ez látszólag az amerikai élet egy szelete. Valójában egy gyönyörű, humanista remeklés szeretetről, magányról, és a kirekesztés tarthatatlanságáról" – foglalta össze az előadás fontosságát a címszerepet játszó Székhelyi József. A Jászai Mari-díjas színművész szerint "ebben a lökdösődő világban egy ilyen darab orvosilag van felírva."

Az előadás másik szereplője, Pál Tamás kiemelte: "a darab tabunak számító témákról beszél olyan nyitottsággal, amelyre mindannyiunknak szüksége lenne ahhoz, hogy emberek maradjunk."

A rendező, Molnár Kristóf elmondta, hogy "manapság nagyon könnyen és gyorsan elítéljük a tőlünk eltérő gondolkodású, származású, hátterű társainkat. Ez a mű rafináltan és finoman arra tesz kísérletet, hogy ezt felismerjük, és összeszedjük a bátorságunkat korábbi rossz döntéseink felülbírálásához."

Jeff Baron díjnyertes komédiáját 22 nyelvre fordították le, s a világ 46 országában már több, mint 500 alkalommal mutatták be. A Belvárosi Színházban a Szép jó estét, Mr. Green! első előadását október 25-én, 19:00 órai kezdettel tartják.

Jegyek még korlátozott számban kaphatók erre a linkre kattintva.