Opera mindenkinek! – Bartók Plusz Operafesztivál

A Bartók Plusz Operafesztivál idei programjával június 14–23. között várja Miskolcra a zenerajongókat.

Magyarországon először itt láthatják először a legismertebb kortárs operaszerző, Eötvös Péter alkotását, Az Aranysárkányt. A témájában napjaink világának problémáit boncolgató „szocioopera” a frankfurti ősbemutató után, Európa számos operaházát megjárva érkezik Miskolcra.
A kékszakállú herceg vára állandó repertoár a Bartók Pluszon. A fesztivál alapítása óta közel 40 különböző rendezői elképzelés szerint, világhírű énekesekkel és operatársulatokkal láthatta a közönség. Idén a Bartók-életmű mértékadó megszólaltatója, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában kerül színre Bartók egyetlen operája. A produkció különlegessége, hogy az együttes élén 2017 óta álló Hamar Zsolt Liszt-díjas művész nemcsak karmestere, hanem rendezője is az előadásnak, amelynek szólistái: Rost Andrea és Palerdi András. A Kékszakállú párdarabja az esten Alekszandr Szkrjabin Prometheus: A tűz költeménye, amelyet – a szerző előírásait követve – látványos fényfestés kísér.

A romantikus operák hangulatát idézi a fesztivál operaíró versenyén győztes Albin Fries Nora című műve, amelynek ősbemutatója a Bartók Pluszon lesz. A kortárs művet jól kiegészíti Mascagni Iris című operája, amelyet a pilseni Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátékában láthatnak.
Az opera műfaji határai ismét megnyílnak Miskolcon. Bartók-művekből hoz dzsesszátiratokat a Sárik Péter Trió, Puccini Bohémélet című operája animációs filmből bontakozik ki, a mitológiai Echo története pedig felnőtteknek szóló báboperaként kerül színre.

Az „Operát mindenkinek!” jegyében születő Ezrek operája programban idén Mascagnitól a Parasztbecsület látható ingyenes, nagyszabású előadásban egy emelkedett hangulatú szabadtéri helyszínen, a miskolci Kálvária-dombon.

A Bartók Plusz kiemelt koncertprogramjában gálahangversenyek és templomi koncertek egyaránt szerepelnek. A nyitónapi operagála műsorában Puccini, Sosztakovics, Korngold és Finzi muzsikájáé a főszerep, míg a zárógála Három tenor koncertje klasszikus operákból ad ízelítőt.
A tíznapos fesztiválon a főprogram mellett szabadtéri kamaraopera-előadások, könnyűzenei hangversenyek, kamarakoncertek, kórusmuzsika, népzene, dzsessz és világzene szórakoztatja a közönséget.

Részletes program, és a még szabad helyekre jegyfoglalás a fesztivál honlapján.