Opera mindenkinek!

Az operára gondolhatunk úgy, mint egy kiemelkedő esztétikai élményt nyújtó alkotásra. Tekinthetünk rá különlegességként, de felfoghatjuk szórakoztató, sok embernek örömet adó játéknak is. Ezeket az elvárásokat ötvözi a Bartók Plusz Operafesztivál idei programja, amely új és klasszikus operai élményeket egyaránt kínál június 14–23. között Miskolcon.

Az idei fesztivál legnagyobb szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájának magyarországi ősbemutatója ígérkezik. A témájában napjaink Európájának problémáit boncolgató „szociooperát” Frankfurt után először Miskolcon láthatja a magyar közönség.
Bartók Béla zenei örökségének legavatottabb tolmácsolója, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar feledhetetlen karmesterük, Kocsis Zoltán halála, 2016 óta nem játszott Bartókot. A Bartók Plusz felkérésére A kékszakállú herceg vára előadásával visszatérnek az életműhöz. Az együttes zeneigazgatója, Hamar Zsolt elképzelései szerint készülő bemutatón Judit szerepében Rost Andrea, a Kossuth-díjas kitűnő szoprán lép fel. A „Kékszakállú plusz” est különleges, színorgonával és fényfestéssel kísért darabbal, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: A tűz költeménye művével zárul.
A klasszikus operai hagyományokat idéző mű nyerte a Bartók Plusz operaíró versenyét 2018-ban, a Nora. Albin Fries osztrák zeneszerző darabja a fesztivál színpadán mutatkozik be a nagyközönség előtt.
Az „Operát mindenkinek!” jegyében készülő Ezrek operája programban egy közkedvelt Mascagni-darab, a Parasztbecsület kerül a figyelem középpontjába. A beavató-előadás utáni premier különleges szabadtéri helyszíne a miskolci Kálvária-domb. Egy másik Mascagni-művet, az Irist a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában láthatják majd a plzeni Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátékában.
A kiemelt koncertprogramban két gálahangverseny is szerepel. A Bartók Plusz nyitónapi operagáláján Puccini, Sosztakovics, Korngold és Finzi muzsikájáé a főszerep, míg a zárógála 3 tenor koncertjén Verdi, Puccini, Gounod, Csajkovszkij és Strauss klasszikus operáinak legszebb áriáival igyekeznek a szólisták egymással versengve megnyerni a hallgatóság szívét.
A Bartók Plusz Operafesztivál − művészeti elképzeléseihez híven − idén is megnyitja a komolyzene és az opera műfaji határait. Bartók-művekből hoz dzsesszátiratokat Bartók X programjával a Sárik Péter Trió, Puccini Bohémélet című operája animációs filmből bontakozik ki, „… és Echo” története felnőtteknek szóló báboperaként jelenik meg. Két „őrült” zenész, Igudesman & Joo „Kis éji rémzene” című világjáró show-műsorában a klasszikus zene bájos, magával ragadó humorral bontakozik ki.
A tíznapos fesztiválon a főprogram mellett utcai hangversenyek és balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, népzene, dzsessz és világzene szórakoztatja a közönséget.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu