Unatkozó uralkodó - Ex az Újszínházban

Mi történik, ha az ember azt sem tudja, mit csináljon jó dolgában? Ha unalmában az a tény sem dobja fel, hogy királynak született, sőt: egy meglehetősen csinos kis hercegnő csábítása sem hozza lázba? Ilyenkor nincs mit tenni, legjobb szélhámosnak állni!

Szerb Antal egyetlen színdarabjának nagyon is ismerős az üzenete: soha sem elég jó az, ami éppen van. A történet főhőse egy képzeletbeli királyság uralkodója, aki csak úgy szabadulhat kényszerű kötelezettségei alól, ha saját maga ellen szervez puccsot. Miután ezt megteszi, egy gondtalan élet reményében a napsütötte Monte- Carloba szökik, ahol arra készül, hogy jócskán részesüljön az élet hétköznapi örömeiből. A sorsa persze utoléri, és kibontakozik a bonyodalom, melyben fontos szerep jut egy titokzatos csalónak, valamint egy feslett kis kokottnak is.


A darabot Kerényi Imre rendezte, aki a tőle megszokott módon, a legváratlanabb pillanatokban zökkenti ki a nézőt: hol a valóságból, hol pedig éppen az álomvilágból.
A mű sikerének titka az aprólékosan kidolgozott karakterekben rejlik, melyek nem nélkülözik az öniróniát sem. A jól ismert színészek mellett, mint Tordai Teri, Dörner György, Szakács Tibor, fiatal tehetségek is felbukkannak, például a főszereplőt alakító Fehérvári Péter, aki vendégművészként játszik az Újszínház színpadán.
Az elvágyódás az ember természete, különösen könnyen megy ez olyankor, amikor már hónapok óta tombol a tél, hideg van és a nap sem süt eleget.


Néha nem kell messzire utazni, hogy kiszakadjunk a komor napokból: elég beülni a nézőtérre és hagyni, hogy magával ragadjon egy vígjáték, elvarázsoljon néhány egyszerű dallam. Talán a darab végére magunk is ráébredünk: érdemes észrevenni mindazt az örömforrást, ami nap, mint nap körülvesz minket.

A darab legközelebb február 18-án és március 19-én lesz látható az Újszínház színpadán.