sPORT

2022: a téli olimpiától a téli labdarúgó-világbajnokságig

A nemzetközi sportvilágban általában a páratlan esztendők a csendesebbek, ám tavaly egy év halasztás után megrendezték a labdarúgó Európa-bajnokságot és a nyári olimpiát is. Kivételes alkalom, hogy idén rögtön egy téli olimpia, majd év végén labdarúgó-világbajnokság következik.

De nézzük sorban a 2022-es sportnaptárat

Már zajlik a hagyományos Dakar-rali, a világ legismertebb tereprali versenye. A sorozat néhány éves dél-amerikai száműeetés után tért vissza, de az autósok és a motorosok nem az afrikai, hanem a szaúdi homokdűnék között versenyeznek.

Fabricio Fuentes - Dakar Rali, 2019; Fotó: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

 

Január 17-30. között rendezik meg a Melbourne Parkban a 110. Ausztrál Opent. A teniszezők hagyományos év eleji Grand Slam tornáján a réstvevők nem csak egymással, de rendszerint a forró ausztrál nyárral is meg kell küzdeniük. A férfiaknál kihagyhatja a tornát az utolsó három AO-t megnyerő Novak Djokovics, ám a nőknél nagy visszatérésre készül a tavalyi bajnoki Naomi Osaka, aki egy mély hullámvölgyből igyekszik visszakapaszkodni. Serena Williams viszont nem utazik el Melbourne-be.

Magyarország ide első nagy sporteseménye a férfi kézilabda Európa-bajnokság, amit Szlovákiával közösen rendezünk meg. A budapesti (népligeti) új multifunkciós sportcsarnok mellett Debrecenben, Szegeden, Kassán és Pozsonyban rendeznek mérkőzéseket.

A magyar válogatott csoportmérkőzései (Budapest):

Január 13. 20:30: Magyarország-Hollandia
Január 16. 18:00: Magyarország-Portugália
Január 18. 18:00: Magyarország-Izland

A középdöntő mérkőzésnapjai (Budapest): január 20., 22., 24. 26.
Elődöntők, az 5. helyért (Budapest): január 28.
Döntő, bronzmérkőzés (Budapest): január 30.

Január utolsó hétvégéjén rendezik meg Fayetteville-ben (Arkansas) az UCI cyclocross világbajnokságot, ahol Vas Kata Blankáért szoríthatunk majd.

Útban a Super Bowl LVI felé

A tengerentúli footballban az alapszakasz lezárása után indul a rájátszás. A két konferencia (AFC és NFC) legjobb mutatójával rendelkező két csapat amolyan erőnyerőként csak a főcsoport elődöntőben lesz érdekelt.

Jelen állás szerint az AFC-ben a Tennessee Titans (11 győzelem–5 vereség), a Kansas City Chiefs (11-5) vagy a Cincinnati Bengals (10-6) lehet az erőnyerő. A Bengals éppen az év első mérkőzésén 34-30-ra győzött a Chiefs ellen, míg a Titans a Miami Dolphins ellen nyert 34-3-ra. Bár Patrick Mahomes (Bengals) csak két TouchDown-passzt adott a mérkőzésen, Darrel Williams két futott TD-je döntőnek bizonyult. Két másodperccel a vége előtt Evan McPherson 20 yardos mezőnygóljával nyert a Cincinnati Bengals.

Az NFC-ben a Green Bay Packers 12-3-as mutatóval toronymagasan vezet a Tampa Bay Buccaneers (12-4) és a Dallas Cowboys (11-4) előtt.

Az idei lebonyolítás szerint az ún. wild card hétvégén az AFC-ben és az NFC-ben is három-három “negyeddöntőt” rendeznek. Január 15-17. között bonyolítják le a wild card mérkőzéseket, 1988 óta elpször lesz ismét hétfőn playoff-mérkőzés.

A három-három győzteshez csatlakozik az alapszakasz “bajnoka”, és következhet a két-két elődöntő (január 22-23.). Az AFC és az NFC bajnoki döntőjét egyaránt január 30-án rendezik meg.

Végül február 13-án az ingelwoodi (Kalifornia) SoFi Stadiumban következik a Super Bowl LVI.

Hét magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó indulhat a téli olimpián

Magyarország mindhárom egyéni férfi távon 3, a nőin 2 sportolót indíthat. A mixed váltóban nincs tartalék női versenyzőnk. A férfi váltó egy plusz tartalékhelyet kapott. Magyarország ezzel összesen 7 kvótát kapott a pekingi játékokra.

Liu Shaolin Sándor; Fotó: Peter Kneffel/picture alliance via Getty Images

 

A sportági szövetség négy versenyzőt már megnevezett. Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, továbbá Jászapáti Petra mindhárom távon indulhat. A nők második egyéni indulóját, továbbá a váltó negyedik tagját, illetve a tartaléksportolót később nevezik meg.

A téli olimpiát február 4-20. között rendezik meg Pekingben.

Formula-1 márciustól novemberig

Lewis Hamilton - Forma-1 Magyar Nagydíj; 2021; Fotó: Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images

 

Az autós gyorsasági világbajnoki sorozat első 2022-es futamát Bahreinben rendezik meg március 20-án, majd egy héttel később visszatér a mezőny Dzsiddába. Áprilisban rendezik meg az Ausztrál Nagydíjat, majd következik az Emilia Romagna-i Nagydíj.

Május elején pedig először rendeznek Forma-1-es futamot Miamiban.

A hosszú európai szakasz május végétől szeptember végéig tart.

A Magyar Nagydíj időpontja: július 31.

Októberben Szingapúr és Japán következik, majd az amerikai trió; Austin, Mexikóváros és Sao Paulo következik. A tervek szerint az évad utolsó, 23. futamára november 20-án Abu-Dzabiban kerül sor. Másnap pedig Katarban megkezdődik a labdarúgó-világbajnokság. De erről majd később!

 

Bajnokok Ligája: irány Szentpétervár!

A labdarúgó Bajnokok Ligájában áprilisban előbb a negyed-, majd az elődöntőket rendezik meg a szokásos oda-, visszavágós rendszerben.

A döntőn május 28-án a szentpétervári Kresztovszkij Stadionban rendezik meg.

Giro d’Italia

Május 6-án Budapesten rajtol az olasz országút kerékpáros körverseny 105. felvonása. Három napot tölt Magyarországon a Giro mezőnye, ez lesz a verseny történetének 14. külföldi rajta. A nyitószakasz Visegrádon, a Fellegvár mellett ér véget, egy bő négy kilométeres emelkedő végén. Másnap rendezik a 9.2 kilométeres budapesti időfutamot, a harmadik szakasz pedig jó eséllyel mezőnyhajrát hozhat Balatonfüreden.

Giro d’Italia - Valter Attila, 2021; Fotó: Tim de Waele/Getty Images

 

A május 9-i pihenő/utazó nap után, a mezőny Szicíliába érkezik, és a 4. szakaszon rögtön jön az Etna. Majdnem kétezer méter magasan, a Rifugio Sapienzánál lesz a cél.

A Giro középső hete rögtön egy fontos nappal, a Scarponi-emlékszakasszal indul, aztán Reggio Emiliában és Cuneoban a sprinterek meccselhetnek. Sajnos ekkor is lesz kire emlékezni, hisz a mezőny május 19-én a érinti a Passo del Boccót, melynek lejtmenetében Wouter Weylandt 2011-ben életét vesztette.

A 2022-es Giro egyik legnehezebb szakasza lesz a tizenhatodik, amikor 200 kilométer alatt 5200 méternyi szintkülönbség vár a mezőnyre, három első kategóriás emelkedővel, köztük a Mortirolóval, és a 13.5 kilométer hosszú Apricával.

A 20. szakasz egy klasszikus, Dolomitok-beli nap lesz sok mászással és persze hegyi befutóval. Cél a 14 kilométer hosszú (átlagosan 7.5%-os) Passo Fedaia tetején.

A zárónapon, május 29-én Veronában egyenkénti időfutamot rendeznek.

A 43. Tour de Hongrie-t május 11. és 15. között rendezik

A mezőnyből eddig hat csapat ismert, közülük – a spanyol Movistar, az izraeli Israel Start-Up Nation és a holland Jumbo-Visma után – a Lotto Soudal a negyedik, amelyik a legmagasabb szintet képviseli.

FINA, vizes sportok világbajnoksága

Május 13-29. között Fukuoka látja vendégül az úszókat, nyíltvízi úszókat, műugrókat, szinkronúszókat és persze a vízilabdázókat is.

French Open

A francia nyílt teniszbajnokságot május 16-a és június 5-e között rendezik meg a Roland Garroson.

Nemzetek Ligája, harmadszor

Az európai labdarúgó-válogatottak június elejétől szeptember végéig küzdenek meg a Nemzetek Ligája harmadik kiírásában.

a magyar válogatott; Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Magyarország Európa legjobb 16 csapata között szerepelhet. Június 4-én a magyar-angol összecsapás még zárt kapus lesz, ám június 11-én Németország, majd szeptember 26-án Olaszország ellen ismét megtelhet a Puskás Aréna.

A divízió:
1. csoport: Franciaország, Dánia, Horvátország, Ausztria
2. csoport: Spanyolország, Portugália, Svájc, Csehország
3. csoport: Olaszország, Németország, Anglia, MAGYARORSZÁG
4. csoport: Belgium, Hollandia, Lengyelország, Wales

The Championships

A nem hivatalos füves pályás tenisz világbajnokságot június 27-július 10. között rendezik meg Wimbledonban.

Atlétikai világbajnokság

Július 15-24. között Oregon lesz a helyszíne a 2022-es atlétikai-világbajnokságnak. A 100 és 60 méteres gátfutás országos csúcstartója Kozák Luca és a szintén gátfutó Szűcs Valdó mellett a kalapácsvető Halász Bencére lesz érdemes figyelni a nyár közepén zajló vb-n.

Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj

Augusztus 8-án az új budapesti atlétikai-stadionban már a 2023-as világbajnokság tesztversenyét rendezik meg.

Multisport Európa-bajnokság Münchenben

Augusztus 11. és 21. közötti eseményen hat sportág – atlétika, kerékpár, golf, torna, evezés és triatlon – kontinensviadalát rendezik meg az Olimpiai Parkban és környékén.

US Open

Az Amerikai Nyílt Teniszbajnokságot a New York-i Fulushing Meadow-ban rendezik meg augusztus 29. és szeptember 11. között.

Kosárlabda Európa-bajnokság

A 41. kosárlabda Európa-bajnokságot 2022. szeptember 1–18. között rendezik meg. A magyar férfi kosárlabda-válogatott Kölnben vívja csoportmérkőzéseit, ahol ellenfele a házigazda németek mellett a címvédő Szlovénia, Franciaország, Litvánia és Bosznia-Hercegovina lesz.

Női kézilabda Európa-bajnokság

A 2022-es női kézilabda-Európa-bajnokságot november 4. és 20. között közösen rendezi meg Szlovénia, Észak-Macedónia és Montenegró.

FIFA World Cup

A katari világbajnokság az első focivébé lesz, amit arab országban rendeznek meg. Ez lesz az utolsó világbajnokság, amelyen 32 csapat vesz részt november 20-a és december 18-a között.

A nyitómérkőzésen Katar lép pályára az Al Bayt Stadionban Al Khor városában. A döntőt a 80 ezres Loszaíli Nemzeti Stadionban rendezik meg.

Forrás: Eurosport