sPORT

A címvédő legyőzésével kezdett a Győr, pontosztozkodás Dortmundban

A Győri Audi ETO KC házigazdaként 35-29-re legyőzte a címvédő norvég Vipers Kristiansand csapatát, míg a Ferencváros döntetlent játszott a Dortmund otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában.

Remekül kezdett a Vipers Győrben, gyors akciókkal, pontos lövésekkel és hatékony védekezéssel 6-1-re elhúzott, ezért Ambros Martin vezetőedző csakhamar időt kért. A folytatásban egyre jobb védekezésüknek és Silje Solberg bravúros védéseinek köszönhetően egy 5-1-es sorozattal felzárkóztak a győriek, sőt a 19. percben sikerült egyenlíteniük is (9-9).

Veronica Kristiansen, Forrás: Szalmás Péter /MOB

 

A 25. percben vezetett először az ötszörös BL-győztes Győr, amely lendületes játékával ekkor már egyértelműen irányította a meccset, a 23. perctől egészen a szünetig nem kapott gólt, és az első félidő után 17-13-ra vezetett.

Hasonló tempóval kezdte a második felvonást az ETO, amely már hattal is vezetett, ám egyre többet hibázott, ezt kihasználva egy 5-1-es sorozattal visszazárkózott az ellenfél. Solberg üres kapus gólja után ismét lendületbe került a Győr, erre Ole Gustav Gjekstad vezetőedző időkéréssel és kapuscserével reagált, de egyik sem segített.

 

Emily Bölk, Forrás: Wolfgang Stummbillig/BVB

 

Megzavarodtak a Vipers játékosai, a hazaiak lerohanták őket, ezért 30-22-nél Gjekstad megint időt kért, bár addigra már eldőlt a rangadó. A norvégok a hajrában némileg csökkentették a hátrányukat, a győriek fölényes sikerét azonban nem tudták megakadályozni.

A mezőny legeredményesebb játékosa a vendégeket erősítő Ragnhild Valle Dahl volt 11 góllal. Hazai részről Lukács Viktóriahétszer talált be, négy csapattársa pedig egyaránt négy góllal zárt. A meccs legjobbjának megválasztott Silje Solberg 13 védéssel járult hozzá a magabiztos győzelemhez.

Ambros Martín, a Győr vezetőedzője: „Köszönjük a mai meccset az ellenfélnek és gratulálok a csapatomnak és a szurkolóinknak a mai találkozóhoz. Nem egyszerű első meccsen hazai pályán egy ilyen csapat ellen kezdeni a szezont. Nagyon jól kezdte a találkozót a Vipers, mi a nagyobb hátrányban is türelmesek maradtunk, és megvártuk a pillanatot, amikor közelebb tudunk zárkózni. Összeraktuk az első félidőben a védekezést, ami segített a remekül védő Silje Solbergnek is. Koraiak ezek a mérkőzések mindkét csapatnak, hiszen nem tudtuk még teljesen beépíteni új játékosainkat, azonban nem szabad sietni, az idő nekünk dolgozik.”

A két csapat negyedszer találkozott egymással, és negyedszer született győri siker. 

Silje Solberg: „Mindkét csapatnak több új játékosa van, nem lehetett tudni kitől mire lehet számítani.  Nagyon jó érzés, hogy egy ilyen meccsel tudtunk kezdeni, és ilyen magas szintet tudtunk hozni. Jól kezdett a Vipers, mi pedig sok hibát követtünk el, de nyugodtak maradtunk, amikor hátrányban voltunk, hittünk a koncepcióban és önmagunkban, ez pedig segített a győzelemben. Fantasztikus érzés újra ilyen közönség előtt ilyen atmoszférában játszani.”

Az ETO rekordot jelentő, 58 mérkőzésből álló, 2018 januárja óta tartó veretlenségi sorozattal büszkélkedhet a BL-ben, ebben az időszakban ötven győzelem és nyolc döntetlen a mérleg. A statisztikába csak a meccsek rendes játékideje számít bele.

 

Lukács Viktória, Forrás: Szalmás Péter/MOB

 

Dortmundi döntetlennel kezdett a Ferencváros

Remek védekezéssel kezdett a magyar bajnoki címvédő (0-3), ezután viszont támadásban és védekezésben is egyre pontatlanabbá vált, így a 18. percben már a németek vezettek (7-6). A meccs első harmadában csak Emily Bölk és Angela Malestein szerzett gólt a vendégeknél, akik a szünet előtt fordítottak, és az első félidőt követően 14-12 volt az állás a javukra.

A második felvonás elején sem tudott ellépni az FTC, mert felváltva születtek a gólok. A hazaiak kevesebbet cseréltek, mégsem tűntek fáradtnak, hatékonyan védekeztek, többször is egyenlítettek, és az utolsó öt perc is döntetlen állásról kezdődött.

A Borussia 11-10 után a hajrában visszavette a vezetést, de amikor az utolsó támadását elhibázta, a Ferencváros a győzelemért támadhatott, ám Bölk lövését Yara Ten Holte kapus a kapufára ütötte, így döntetlen lett a vége.

A mezőny legeredményesebb játékosa a dortmundi Alina Grijseels volt kilenc góllal, a magyar együttesben Bölk és Malestein is hatszor talált be. A kapusok közül Ten Holte 47, Bíró Blanka 33 százalékos védési hatékonysággal zárt.

Elek Gábor, az FTC vezetőedzője“Rászolgált az egy pontra a Dortmund, mert nagyon okosan és taktikusan kézilabdázott. Mi viszont csak az első negyed órában tudtunk a saját sebességünkön játszani. Úgy éreztem, hogy túl stresszesek voltunk, de nem értem, hogy miért volt ez. A hajrában a támadásbefejezéseknél nagyon sokat hibáztunk ahhoz, hogy győztesen hagyhassuk el a pályát. Sajnos látszik, hogy agyon sok munka vár még ránk, ahhoz, hogy készek legyünk.”

Kézilabda Bajnokok Ligája a Sport TV-n!

A nők hétvégi nyitánya után a férfiak hét közben kezdenek a BL-ben.

A 2021-es magyar bajnok Pick Szeged jelentős erősítéseket hajtott végre nyáron, a Tisza-partiak nem titkolta terve, hogy a világ kézilabdázásának legszűkebb élmezőnyébe, a Final4-ba közé kerüljenek. Ezért jött Alexander Blonz, Sebastian Frimmel, Imanol Garciandía, Miguel Martins és Kent Robin Tönnesen, ráadásul még új arénát is kap a Szeged a szezon során.

Montpellier – Pick Szeged: szeptember 15., szerda 18:00, Sport2 (élő)

Veszprémben új szelek fújnak, David Davis után Momir Ilics és Gulyás Péter irányítja a csapatot a jövőben. A játékoskeret szűkebb lesz, és bár a klub célja hivatalosan ezúttal nem a Final4, azért ez a veszprémi keret bőven alkalmas arra, hogy ismét a csúcsokat ostromolja. A világsztárok mellett több magyar fiatal kap lehetőséget a BL-ben is, amit minden bizonnyal a szurkolók is értékelnek.

Telekom Veszprém – PSG: szeptember 16., csütörtök 18:00, Sport1 (élő)

A Harmadik Félidő a kézilabda Bajnokok Ligája első számú kísérőműsora, amelyben minden vasárnap az aktuális forduló magyar szempontból legfontosabb eseményeit dolgozzuk fel. A műsor tartalmában nem változik jelentősen, mégis számíthatnak újdonságokra nézőink, akik továbbra is sok-sok érdekességet és exkluzív tartalmat láthatnak majd.

A Harmadik Félidő műsorvezetője Petur András, állandó szakértői pedig Tóth Tímea, Borsos Attila és Pásztor István. A szezonindító első adásban a Győri Audi ETO KC kiválósága, Háfra Noémi látogat el a stúdióba, míg az Elverum jobbátlövője, Máthé Dominik Skype-on jelentkezik be.

Harmadik félidő: szeptember 19., vasárnap 17:30, Sport1 (élő)

Női kézilabda Bajnokok Ligája, 1. forduló

B csoport:

Győri Audi ETO KC – Vipers Kristiansand 35-29 (17-13)
Győr:
 Glauser, Leynaud, Solberg 1 (kapusok), Deszpotovics 1, Faluvégi, Fodor 2, Háfra 2, Hansen 4 (1), Kristiansen 3 (1), Lukács 7, Oftedal 4, Ogonovszky, Pintea 4, Ryu, Schatzl 4.
Vipers: Lunde (kapusok), Andersen 2, Dahl 11 (1), Dahlum 1, Debelic 3, Gulldén, Hoeve, Jerábková 1 (1), Knedlikova 4, Mörk 2, Pedersen, Pena 2 (1), Tomac, Yttereng 1.

Szeptember 12., vasárnap
14:00 IK Sävehof (svéd)-Krim Mercator Ljubljana (szlovén)
16:00 Metz Handball (francia)-CSZKA Moszkva (orosz)
16:00 Kastamonu Belediyesi GSK (török)-Odense Handbold (dán)

A csoport:

BV Borussia 09 Dortmund – FTC-Rail Cargo Hungaria 25-25 (12-14)
Dortmund:
 Kohorst, Ten Holte (kapusok), Abdulla, Berger 3, Bleckmann 2, Freriks 4, Grijseels 9 (4), Gutiérrez 1, Kücülyilidiz 2, Moreno 1, Rönning 1 (1), Sando, van der Heijden, van Zijl 1, Zschocke 1.
FTC: Bíró, Janurik (kapusok), Ballai A., Behnke, Bölk 6, Csiszár, Grbics 2, Hársfalvi, Kisfaludy, Klujber 1, Kovács 1, Stolle 1, Malestein 6 (2), Márton 4, Szöllősi-Zácsik 4.

További eredmények:
Rosztov-Don (orosz)-Brest Bretagne Handball (francia) 26-24 (16-13)
HC Podravka Vegeta (horvát)-Buducsnoszt BEMAX (montenegrói) 29-22 (22-12)

Szeptember 12., vasárnap
14:00 Team Esbjerg (dán)-CSM Bucuresti (román)

Az ETO egy hét múlva a szlovén Krim Mercator Ljubljana vendége lesz a csoportkör második fordulójában, a Ferencváros pedig a horvát Podravka Koprivnica csapatát fogadja Érden.

Forrás: Fradi.hu/gyorietokc.hu/MKSZ/MTI