sPORT

A riói finálé visszavágójával kezdődik a labdarúgó torna

Az olimpiai játékok történetében a magyar labdarúgó-válogatott háromszor nyert aranyérmet (1952, 1964, 1968), egyszer elveszítettük a döntőt (1972), míg 1960-ban Rómában az elődöntőben Dánia 2-0-ra nyert Magyarország ellen, majd a bronzmérkőzésen Orosz Pál és Dunai János találatával a mieink nyertek a házigazda olasz válogatott ellen.

A már említett utolsó fináléra Münchenben került sor, azon az olimpián a magyarok 2-2-es döntetlent játszottak Brazíliával, ám legyőzték Iránt, Dániát, Mexikót, az NDK-t, az NSZK-t és Mexikót is. A döntőben Lengyelország ellen Váradi Béla szerezte az első találatot, ám Kazimierz Deyna duplájával fordítottak a lengyelek.

A magyar labdarúgó-válogatott utoljára az 1996-os atlantai olimpián szerepelt, ahol kikapott Nigériától, Brazíliától és Japántól is.

Riói olimpia 2016 - ünnepel a brazil válogatott; Fotó: Soeren Stache/picture alliance via Getty Images

 

A tokiói olimpián férfi és női labdarúgó tornát is rendeznek

A férfiak versenyében 16 csapat, míg a nőkében 12 küzdhet meg a bajnoki címért. A férfiaknál három túlkoros játékoson kívül csak 1997. január 1. után született sportolók szerepelhetnek. A nőknél nincs korlátozás.

A férfiaknál a 2019-es U19-es Európa-bajnokságról Franciaország, Németország, Románia és Spanyolország jutott ki az olimpiára. Ott lesz Japánban a házigazda csapat mellett Argentína, Brazília, Mexikó, Honduras, Dél-Afrika, Egyiptom, Elefántcsontpart, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea és Szaúd-Arábia is.

Az Európa-bajnokságon szerepelt spanyol válogatottból hatan – Unai Simon (Athletic Bilbao), Dani Olmo (RB Leipzig), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Pedri (FC Barcelona), Pau Torres (Villarreal) és Eric Garcia (FC Barcelona) – kerültek be az olimpiai csapatba. Az Eb legjobb fiatal játékosáról, Pedriről Luis Enrique egyenesen azt mondta, hogy ennyi idősen Andrés Iniesta sem tudott így teljesíteni. A másik felfedezett az a Dani Olmo volt, aki 16 évesen elhagyta Spanyolországot és Horvátországban lett profi labdarúgó, majd az RB Leipzighez szerződött. A fiatal középpályás még egyetlen percet sem játszott a spanyol bajnokságban. A spanyolok három túlkoros játékosa a csapatkapitány Dani Ceballos (Arsenal, Marco Asensio (Real Madrid) és Mikel Merino (Real Sociedad).

A francia labdarúgó-válogatott csapatkapitánya a Mexikóban játszó André-Pierre Gignac (Tigres UANL), aki 35 évével a torna egyik legidősebb játékosa. A Paris Saint-Germain egyetlen játékost adott a keretbe, a mindössze 18 éves Timothée Pembélé 2019-ben az U17-es válogatottal szerzett világbajnoki bronzérmet. A gall csapat legfiatalabb tagja a 17 éves Ismaël Doukouré (Valenciennes), aki elefántcsontparti felmenőkkel rendelkezik. A csatársorban szerepel Isaac Lihadji (Lille), Randal Kolo Muani (Nantes), Florian Thauvin (Tigres UANL), Arnaud Nordin (Saint-Étienne) és Nathanaël Mbuku (Reims).

A mexikói csapat egyetlen külföldön szereplő játékosa a 21 éves Diego Lainez (Real Betis), aki 48 Primera Division mérkőzésen szerepelt. Lainez június 6-án a CONCACAF Nemzet Ligája döntőjében csereként beállva egy perccel később gólt szerzett. Az Egyesült Államok végül a hosszabbításban szerzett találattal nyert.

A német labdarúgó-válogatottban a 33 éves Max Kruse (Union Berlin) a csapatkapitány. A Bayern München és a Borussia Dortmund sem adott játékost az olimpiai csapatba. Ragnar Ache (Eintracht Frankfurt) és Keven Schlotterbeck (Freiburg) csak július 4-én került be a válogatottba Dorsch és Vagnoman kidőlése után. A Nationalelf egyik kapusa, Svend Brodersen (Yokohama FC) a St. Pauliból szerződött Japánba.

A román válogatott egyetlen túlkoros játékosa Florin Stefan (Sepsi OSK). A csapat öt tagja: Alex Pascanu (Ponferradina), Tudor Băluță (Brighton & Hove Albion), Marius Marin (Pisa), Andrei Rațiu (Villarreal) és Alex Dobre (Dijon) játszik külföldön.

Argentína elsőszámú csapatkapitánya Nehuén Pérez (Granada), míg a tartalék CSK Facundo Medina (Lens). A csapat egyetlen túlkoros játékosa, a kapus Jeremías Ledesma (Cádiz). Adolfo Gaich (Benevento) 16 utánpótlás-válogatott találkozón 9 gólt szerzett. Carlos Valenzuela (Famalicão) 13 mérkőzésen hatszor volt eredményes. Argentína 6 győzelemmel és 1 vereséggel nyerte meg a 2020-as pre-olimpiai tornát. Az utolsó mérkőzésen Brazília 3-0-ra nyert Argentína ellen, de a bajnoki rendszerű tornán ez már nem volt elég a fordításhoz.

És ha már Brazília, a dél-amerikai válogatott csapatkapitánya a 38 éves Dani Alves (São Paulo), szintén túlkoros a kapus Santos (Athletico Paranaense) és Diego Carlos (Sevilla). A csapat legeredményesebb játékosa az a Matheus Cunha (Hertha BSC), aki 19 U23-as válogatott találkozóján 18(!) gólt szerzett. Cunha a berlini csapatban 37 mérkőzésen 12 gólt szerzett. A brazil csapat tagja még Douglas Luis (Aston Villa), Richarlison (Everton), Antony (Ajax), Bruno Fusch (CSZKA Moszkva), Malcolm (Zenit Szentpétervár), Reinier (Broussia Dortmund) és Gabriel Martinelli (Arsenal).

A olimpiai torna küzdelmeit hét stadionban rendezik meg, Japán válogatottja a csoportküzdelmek során játszik Tokióban, Saitamában és Yokohamában is.

Az első játéknapon Mexikó Franciaországgal, míg Brazília Németországgal mérkőzik meg, mindkét találkozót élőben közvetít az M4 Sport.

A riói játékokon Brazília – az olimpiák történetében először –  megnyerte a férfi labdarúgótornát, Tokióban pedig éppen a döntőben legyőzött németek ellen kezdi meg a csoportkört csütörtökön.

Öt évvel ezelőtt emlékezetes fináléban, 11-esekkel diadalmaskodtak a dél-amerikaiak, akiket jelenleg is a favoritok közé sorolnak, de a németek aranyérme sem lenne meglepetés. Az elsőszámú esélyes azonban a rengeteg fiatal tehetséget soraiban tudó spanyol csapat, amely a csoportküzdelmek során szintén felmérheti erejét az argentinok elleni összecsapáson.

A csoport: Franciaország, Japán, Mexikó, Dél-Afrika
B csoport: Honduras, Új-Zéland, Románia, Dél-Korea
C csoport: Argentína, Ausztrália, Egyiptom, Spanyolország
D csoport: Brazília, Németország, Elefántcsontpart, Szaúd-Arábia

Július 22., csütörtök

09:30, Egyiptom – Spanyolország
10:00, Mexikó – Franciaország (M4 Sport)
10:00, Új-Zéland – Dél-Korea
10:30, Elefántcsontpart – Szaúd-Arábia
12:30, Argentína – Ausztrália
13:00, Japán – Dél-Afrika
13:00, Honduras – Románia
13:30, Brazília – Németország (M4 Sport)

Július 25., vasárnap

09:30, Egyiptom – Argentína
10:00, Franciaország – Dél-Afrika
10:00, Új-Zéland – Honduras
10:30, Brazília – Elefántcsontpart
12:30, Ausztrália – Spanyolország
13:00, Japán – Mexikó
13:00, Románia – Dél-Korea
13:30, Szaúd-Arábia – Németország

Július 28., szerda

10:00, Szaúd-Arábia – Brazília
10:00, Németország – Elefántcsontpart
10:30, Románia – Új-Zéland
10:30, Dél-Korea – Honduras
13:00, Ausztrália – Egyiptom
13:00, Spanyolország – Argentína
13:30, Franciaország – Japán
13:30, Dél-Afrika – Mexikó

Az olimpiai torna döntőjét augusztus 7-én rendezik Yokohamában.

Az összes magyar vonatkozású olimpiai számot élőben adja a közmédia

Az M4 Sport, a Duna Tv és a Kossuth rádió mellett az m4sport.hu ingyenesen elérhető öt csatornáján minden magyar vonatkozású versenyszámot közvetítenek, és a legtöbb eseményen magyar kommentár is elérhető lesz – ígéri Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.

Összesen nyolc csatornán közvetíti a közmédia a szombaton kezdődő tokiói olimpia sporteseményeit, a magyar vonatkozású eseményeket egytől egyig élőben – tudta meg a Médiapiac Papp Dánieltől. Az MTVA vezérigazgatója a lapnak elmondta: az M4 Sport, a Duna Tv, és a Kossuth rádió mellett öt új online csatornát hoztak létre, amelyek az m4sport.hu oldalról érhetők el.

A közmédia vezetője hozzátette, hogy az öt webes csatorna broadcast minőségben biztosítja a nézői élményt, és a legtöbb műsorszámot magyar kommentárral közvetíti. Elmondása szerint Magyarországon még nem volt példa arra, hogy on demand jellegű szolgáltatás ingyenesen legyen elérhető

A stúdióban egykori sportolók is segítik elemzéseikkel a folyamatos adásban egymást váltó három műsorvezető munkáját, a helyszínen pedig 52 fős stáb dolgozik majd – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Papp Dániel elmondta, a széles körben népszerű sportok mellett a kuriózumnak számító versenyszámokba is betekintést kívánnak nyújtani a nézőknek, legalább az összefoglalókban. A fontosabb versenyeket, illetve a magyar vonatkozású számokat pedig több alkalommal is megismétlik majd.