sPORT

A Shaolin testvérek duplázhatnak Pekingben

Bár a téli olimpia hagyományosan nem magyar műfaj, a férfi short track váltó négy évvel ezelőtti aranyérme örökre emlékezetes marad. Az 5000 méteres váltóban korábban Kanada háromszor tudott nyerni.

Az észak-amerikai ország rövidpályás gyorskorcsolyázói ráadásul 2002-ben meg tudták védeni olimpiai bajnoki címüket. 1998-ban a naganói White Ringen rendezett fináléban az Éric Bédard, Derrick Campbell, François Drolet és Marc Gagnon alkotta kanadai kvartett hét tizedmásodperccel múlta felül a dél-koreai váltót.

Négy évvel később Salt Lake City-ben az elődöntőben még a jégen volt Bédard és Gagnon is, végül a fináléba már csak Gagnon maradt hírmondónak. Érkezett François-Louis Tremblay, Mathieu Turcotte és Jonathan Guilmette.

Forrás: MOKSZ

 

2006-ban a kanadaiakat a dél-koreai váltó taszította le a trónról. Aztán jött a vancouveri téli olimpia, ahol már a Hamelin testvérek, Charles és Francois fémjelezte az ismét olimpiai bajnok csapatot. Tremblay nyolc év különbséggel lett ismét olimpiai bajnok.

Pekingben a mieinken a sor, hogy megismételjék Kanada 2002-es címvédését

Az olimpiai bajnok csapatból a Shaolin-testvérek maradtak.

Az éremszerzési esélyek miatt védettséget élvező Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Jászapáti Petra mellett Nógrádi Bence, Varnyú Alex és Kónya Zsófia került a februári, pekingi téli olimpián szereplő magyar rövidpályás gyorskorcsolya csapatba.

Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere csütörtökön hirdette ki az utazók névsorát.

Miután a nemzetközi szövetség (ISU) ranglistája alapján a magyaroktól öt férfi és két nő szerzett indulási jogot, a Liu fivérek és Krueger mellé két férfi, Jászapáti Petra mellé pedig egy női versenyzőt kellett találniuk. Az nem volt kérdés, hogy kvalitásuk alapján a kiemelt négy versenyzőnek nem kellett válogatóznia.

Amint jelezte, a férfiaknál a váltóba kerestek embert, ezért azt vizsgálták, hogy kikkel tud a leghatékonyabban versenyezni az 5000 méteres staféta. Nógrádira és Varnyúra a hazai válogatók, a világkupa-sorozat és a szubjektív edzői vélemények alapján esett a választás.

A nőknél a hiányzó egy versenyzővel szeretnék elérni, hogy a 2000 méteres vegyes váltó stabilan fusson, és komoly esélye legyen az éremszerzésre, hiszen az olimpián most debütáló számban a világkupa-sorozatban harmadik lett a magyar négyes. Szintén kielemezve az elért eredményeket, Kónya Zsófia lett tagja az utazó keretnek.

“Sajnos a női váltó nem jutott ki Pekingbe, ennek sok oka volt. A két szabad férfi helyre sokan pályáztak, és nagyon nehéz volt dönteni. Nem ez a kedvenc pillanatom az edzői pályafutásomban, de dönteni kellett” – mondta Bánhidi. 

Az olimpiának nincs főpróbája

“Mint mindig, én most is tartózkodom az elvárások megfogalmazásától. Az olimpia olyan speciális verseny, hogy nincs főpróbája, ott és akkor kell lefutni. Fejben dől el, minden egyéni számban körülbelül 15-en esélyesek. Nekem az a feladatom, hogy a versenyzők mentálisan és fizikálisan a topon legyenek”.

A férfiaknál itthon maradó tartalék Tiborcz Dániel, míg a nőknél Sziliczei-Német Rebeka utazó tartalék. Utóbbi sérülés vagy betegség esetén ugorhat be, a kínai fővárosban a szigorú Covid-szabályok miatt nem készülhet és lakhat a többiekkel.

Az olimpián a három egyéni számban – 500, 1000, 1500 méter – a két Liu testvér és Krueger, valamint a két női versenyző, Jászapáti és Kónya szerepel. V

áltóban csak a férfiak érdekeltek, méghozzá címvédőként, ugyanakkor a női staféta három olimpiai szereplés után lemaradt Pekingről. A két-két férfi és női korcsolyázót felvonultató vegyes váltóban a két magyar női versenyző helye biztos, ugyanakkor az öt férfi indulót lehet a verseny alatt cserélni.

Magyarország 14 kvótát szerzett a pekingi játékokra.

Jelen állás szerint öt sportágban – alpesisíben, hódeszkában, rövidpályás gyorskorcsolyában, műkorcsolyában és sífutásban – lesz magyar szereplő a kínai fővárosban.

Forrás: MOKSZ