sPORT

Amszterdamban gólzápor, Londonban hosszabbítás volt

A labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében két teljesen eltérő mérkőzést láthattunk szombaton. Amszterdamban a sokkal szervezettebben és gólra törően játszó Dánia kiütötte Walest, míg az esti londoni találkozón 90 perc alatt nem született érvényes gól, majd a hosszabbításban Olaszország 2-1-re nyert Ausztria ellen.

Az első nyolcaddöntőben talán mindenki Walestől várta a jobb és eredményesebb labdarúgást, ám az előző Európa-bajnokságon elődöntős gárda ezúttal nem tudott mit kezdeni a dánokkal.

A 27. percben Mikkel Damsgaard a bal oldalon játszotta ki a labdát a walesiek gyűrűjéből Kasper Dolberghez (OGC Nice), aki kétszer megtolta, majd 19 méterről a kapu hosszú alsó sarkába csavart (1-0).

 

A szünetig inkább a dánok akarata érvényesült, majd a második félidőt korai góllal indítva teljesen megfogták az egyre zavarodottabbnak tűnő ellenfelet.

A 48. percben jobboldali centerezés után Neco Williams szabadított fel rosszul, pontosan Dolberghez, aki a váratlan lehetőséggel élve közelről megszerezte második gólját (2-0).

Kasper Dolberg 2017-ben, mindössze 19 évesen az Ajax Amsterdam játékosaként lépett pályára az Európa Liga döntőjében a Manchester United ellen. Két évvel később holland bajnoki címet szerzett, majd húsz és fél millió euró ellenében Amszterdamból Nizzába szerződött. A dán válogatottban már 9 gólnál jár, érdekesség, hogy korábban Georgia, Luxembourg és Moldova elleni is duplázni tudott.

A hajrában előbb kapufáig jutott Dánia, majd két újabb gólt szerzett és magabiztosan biztosította helyét a negyeddöntőben.

A 89. percben Joakim Maehle (Atalanta) teljesen üresen kapott labdát a tizenhatoson belül, áttette a jobb lábára, majd nagy erővel a rövid felső sarokba lőtt (3-0).

A 90. percben Harry Wilson vágta fel hátulról az egy perccel korábban gólt szerző Maehlét, a játékvezető azonnal felmutatta a piros lapot.

A 90+4. percben Martin Braithwaite (FC Barcelona) a leshatáron kapott labdát, majd védőjét becsapva beállította a végeredményt (4-0). A találatot videobírós ellenőrzés után adta meg a játékvezető.

A dánokra a negyeddöntőben a vasárnapi, budapesti Hollandia-Csehország találkozó továbbjutója vár.

A Wembley-stadionban a cserejátékosok parádéztak a hosszabbításban

Londonban az első negyedóra után Nicolo Barella lövésénél nagyot kellett védenie Daniel Bachmannak, és bár Roberto Mancini szövetségi kapitány csapata igyekezett fokozni a nyomást, az osztrák együttes állta a sarat. Ciro Immobile 22 méterről leadott lövésénél ugyanakkor szerencséje volt az osztrák kapusnak, mert a csatár a kapufa és a felső léc találkozását találta el.

A fordulás után bátrabban játszott és szabadrúgásból, valamint távoli lövésből veszélyeztetett is az osztrák válogatott, sőt Marko Arnautovic révén a 65. percben videobírós visszanézést követően érvénytelenített lesgólig is eljutott.

Mancini két kettős cserével lehelt új életet csapatába; előbb Manuel Locatellit és Matteo Pessinát, majd 17 perccel később Andrea Bellottit és Federico Chiesát küldte pályára.

A ráadás elején megtört a jég, és Chiesa találatával az olaszok megszerezték a vezetést.

A 95. percben Spinazzola a bal oldalról ívelte át a labdát Federico Chiesának (Juventus), aki Laimert kicselezve az ötös oldalától, ballal, nagy erővel a hosszú sarokba lőtte a labdát (1-0).

Lorenzo Insigne szabadrúgásánál a 104. percben Bachmann védett hatalmasat.

 

Érdekesség, hogy Federico Chiesa édesapja Enrico Chiesa is szerzett gólt Európa-bajnokságon. Az 1996-os kontinensviadalon Liverpoolban rendezték a Csehország-Olaszország találkozót, amelyen betalált Enrico, ám a csehek nyertek 2-1-re. A papa Kupagyőztesek Európa Kupáját nyert a Sampdoriával (1990), UEFA kupagyőztes volt a Parmával (1999), Olasz Kupát nyert a Parmával (1999) és a Fiorentinával (2001) is, ám sosem szerzett bajnoki címet.

A 105. percben Insigne bal oldali beadását Acerbi tartotta meg, majd a földön fekve Matteo Pessina (Atalanta) elé tálalt, aki nyolc méterről nem hibázott (2-0)

 

 

Az újabb térfélcserét követően Donnarummának kellett bravúrral hárítania a fél perce pályán lévő Schaub távoli lövését, majd bár Kalajdzic révén szépítettek az osztrákok, izgalmassá téve az utolsó perceket, újabb gólt már nem tudtak szerezni.

A 114. percben egy jobb oldali szögletet a rövid sarok felé mozgó Sasa Kalajdzic (VfB Stuttgart) csúsztatott az olasz kapuba (2-1).

A mérkőzés legjobb játékosának Leonardo Spinazzolát választották, aki remek jobbszélsőként végigrobotolta a mérkőzést, de a 95. percben ő adta a gólpasszt Chiesának.

Labdarúgó Európa-bajnokság, nyolcaddöntő:

Dánia-Wales 4-0 (1-0)
Amszterdam, Johan Cruijff Arena, 14 645 néző, v.: Daniel Siebert (német)
Gól: Dolberg (27., 48.), Maehle (89.), Braithwaite (94.)
Kiállítva: H. Wilson (90.)
Dánia: Schmeichel – Christensen, Kjaer (Andersen, 77.), Vestergaard – Stryger (Boilesen, 77.), Höjbjerg, Delaney (Jensen, 60.), Maehle – Damsgaard (Nörgaard, 60.), Dolberg (Cornelius, 70.), Braithwaite.
Wales: Ward – C. Roberts (N. Williams, 40.), Rodon, Mepham, B. Davies – Morrell (Wilson, 60.), Allen – James (Brooks, 78.), Ramsey, Bale – Moore (T. Roberts, 78.)

Olaszország-Ausztria 2-1 (0-0, 0-0, 2-0) – hosszabbítás után
London, Wembley Stadion, 18 910 néző, v.: Anthony Taylor (angol)
Gól: Chiesa (95.), Pessina (105.), illetve Kalajdzic (114.)
Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Acerbi, Spinazzola – Barella (Pessina, 67.), Jorginho, Verratti (Locatelli, 67.) – Berardi (Chiesa, 84.), Immobile (Belotti, 84.), Insigne (Cristante, 108.)
Ausztria: Bachmann – Lainer (Trimmel, 104.), Dragovic, Hinteregger, Alaba – Schlager (Gregoritsch, 106.), Grillitsch (Schaub, 106.) – Laimer (Ilsanker, 114.), Sabitzer, Baumgartner (Schöpf, 90.) – Arnautovic (Kalajdzic, 97.)

Az olasz válogatott 2018 szeptembere óta veretlen – azóta 31 mérkőzéséből 25-ször nyert – ezzel megdöntötte saját csúcsát, sőt megjavította a kapott gól nélkül lejátszott percek világrekordját, ugyanis az osztrákok szépítő találata előtt 1168 percig nem találtak a hálójába.

A régi csúcsot 1972 és 1974 között állították fel, amikor a legendás Dino Zoff volt a kapus. Ezt megelőzően 2020. október 14-én a Nemzetek Ligájában kaptak gólt az olaszok, amikor 1-1-es döntetlent játszottak Hollandiával.

A negyeddöntőben a vasárnapi, sevillai Belgium-Portugália találkozó továbbjutója vár rájuk.

A vasárnapi program:

Hollandia-Csehország, Budapest 18.00
Belgium-Portugália, Sevilla 21.00